ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Τ.Ε. ΘΑΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΜΕ

 

Είναι γεγονός πως ο λαός του νησιού ζει αυτή την περίοδο με ένα διπλό άγχος. Από τη μια το ζήτημα της υγείας σε σχέση και με την εξέλιξη της πανδημίας και από την άλλη η οικονομική του κατάσταση που ήδη έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα και το μέλλον είναι αβέβαιο.

 

 

Αυτές τις αγωνίες εντείνει η πολιτική της κυβέρνησης, συνολικά η στάση των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων σε Δήμο, περιφέρεια, κτλ. Κορυφή του παγόβουνου είναι και η συζήτηση που άνοιξε σε σχέση με την κατηγοριοποίηση από το υπουργείο Τουρισμού των τουριστικών προορισμών σε σχέση με τον covid-19.

 

 

Κριτήριο για τη στάση όλων πρέπει να αποτελεί, τα μέτρα που παίρνονται ή οι όποιες προτάσεις γίνονται, αν τελικά συμβάλλουν στην ολόπλευρη προστασία της υγείας και του εισοδήματος των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των επισκεπτών ή αν κριτήριο αποτελεί το κέρδος των μεγαλοεπειχηρηματιών στον τουρισμό, των εφοπλιστών, κτλ. Γιατί και στον κλάδο του τουρισμού, στις μεταφορές, δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Υπάρχουν οι μεγαλοξενοδόχοι, οι μεγαλομέτοχοι, το κεφάλαιο συνολικά που έχουν να ζήσουν για 10 ζωές και οι υπόλοιποι που έχουμε ζητήματα επιβίωσης για τη επόμενη μέρα, έχουμε τη θηλιά στο λαιμό μας με δάνεια, χρέη, βλέπουμε να συσσωρεύονται οι οφειλές μας και οι υποχρεώσεις μας σε ασφαλιστικά ταμεία, λογαριασμούς, κοκ.

 

 

Με βάση τα παραπάνω τοποθετούμαστε και προτείνουμε τα ακόλουθα:

  1. Πρώτα από όλα η προστασία της υγείας κατοίκων, εργαζομένων και επισκεπτών. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος αναλαμβάνει τις ευθύνες του, δεν το ρίχνει πάλι στην ατομική ευθύνη, δεν κατηγοριοποιεί τους προορισμούς και ρίχνει το μπαλάκι στον επισκέπτη, λαμβάνει τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να είναι όλοι οι προορισμοί ασφαλείς. Σημαίνει ότι εξασφαλίζει άμεσα το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό που να καλύπτει όλες τις ειδικότητες στο ΚΥ, εξασφαλίζει επιτέλους τη λειτουργία τμήματος αιμοκάθαρσης στο νησί μας. Δεν κινδυνεύουμε μόνο από τον κορονοϊό, απαιτείτε πρόληψη και για τις υπόλοιπες ασθένειες με την ενίσχυση του ΚΥ αλλά και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Αυξάνει τις δυνατότητες διενέργειας μαζικών τεστ στον πληθυσμό και τους επισκέπτες, τους εργαζόμενους στον τουρισμό – επισιτισμό, στις μεταφορές. Εξασφαλίζει τον προληπτικό έλεγχο όσων φτάνουν στα νησιά με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Σημαίνει ότι ανοίγει άμεσα τη γραμμή Πρίνου – Καβάλας με τα αναγκαία δρομολόγια για γρήγορη πρόσβαση και εξυπηρέτηση των κατοίκων και επισκεπτών. Σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει ούτε σκέψη για αύξηση της επιτρεπόμενης πληρότητας των πλοίων στο 100%, υποχρέωση στις εταιρίες να απολυμαίνουν τους κοινόχρηστους χώρους του πλοίου μετά από κάθε δρομολόγιο. Σημαίνει ότι επιτάσσει τον ιδιωτικό τομέα υγείας για να μπορέσουν να καλυφθούν όλες οι ανάγκες. Ο καθημερινός έλεγχος στις τουριστικές μονάδες και στα άλλα καταλύματα, για την τήρηση των αναγκαίων μέτρων προστασίας και την έγκαιρη αντιμετώπιση κρουσμάτων με κορονοϊό ή άλλες ασθένειες, πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από γιατρούς και προσωπικό που ανήκουν στο δημόσιο σύστημα και όχι ο "έλεγχος" να ανατίθεται στους επιχειρηματίες, όπως κάνει η κυβέρνηση.

 

 

  1. Μέτρα στήριξης των εργαζομένων στον τουρισμό – επισιτισμό - μεταφορές. Να διασφαλιστεί το εισόδημα όλων όπως προβλέπεται από τις Συλλογικές Συμβάσεις. Καμία μείωση, καμία αρνητική αλλαγή - Όχι στην εκ περιτροπής εργασία. Να επαναπροσληφθούν όλοι οι εποχικοί, να προστατευτούν όλοι οι άνεργοι του κλάδου. Οι εργαζόμενοι αυτοί είναι που δημιούργησαν το «θαύμα» του τουρισμού, στις πλάτες τους βγήκαν τα 120 δις ευρώ τα προηγούμενα χρόνια και τώρα τους λένε να ζήσουν με 1500 ευρώ για όλο το χρόνο. Τα κέρδη στους μεγαλοξενοδόχους, τις ζημιές στους εργαζόμενους. Η κυβέρνηση να καλύψει άμεσα τα αιτήματα των εργαζομένων όπως τα διεκδίκησαν μαχητικά σε όλη τη χώρα στις πρόσφατες κινητοποιήσεις τους.

 

 

  1. Στήριξη των αυτοαπασχολούμενων στον κλάδο. Και στο νησί μας πολλές οικογένειες έχουν λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια, μικρές μονάδες, καταστήματα που περιμένουν να ζήσουν από τη δουλειά τους αυτούς τους μήνες για όλο το χρόνο, αρκετοί έχουν δάνεια, τρέχουν οι υποχρεώσεις για λογαριασμούς σε φως, νερό, τηλέφωνο, τα χρέη σε εφορία, οι ασφαλιστικές εισφορές που απλά συσσωρεύονται και θα κληθούν να τις αποδώσουν μαζεμένες το φθινόπωρο. Απαιτείται άμεση επανένταξη των α/α στο αφορολόγητο όριο (ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί) ξεκινώντας από το φορολογικό έτος 2019. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ, της προκαταβολής φόρου, καταρχήν για τα έτη 2019 και 2020, με προοπτική οριστικής κατάργησής τους. Απαλλαγή των α/α από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα κρατούν τα μετρά περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Το κράτος να καλύψει πλήρως τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

 

 

  1. Συνολικά για το λαό. Να μη γίνει καμία κατάσχεση λαϊκής περιουσίας, να μην μείνει κανείς χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Κανένας πλειστηριασμός, κατάσχεση λογαριασμού σε λαϊκή οικογένεια. Να μειωθούν τα Δημοτικά τέλη για το λαό και τις μικρές επιχειρήσεις, να διεκδικήσει ο Δήμος γενναία αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών.

 

 

  1. Προστασία του περιβάλλοντος, ενίσχυση της αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας. Αποκατάσταση των ορεινών δρόμων, καθαρισμός των αντιπυρικών ζωνών, άμεση ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων, αποζημίωση από τις πλημμύρες του Νοεμβρίου σε όλους τους κατοίκους που έχουν βάλει βαθειά το χέρι στην τσέπη για την αποκατάσταση των ζημιών και τώρα βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται κι άλλο.

 

 

Για όλα τα παραπάνω χρειάζεται τώρα συμπόρευση με το ΚΚΕ, ενίσχυση του κινήματος που να διεκδικεί τη κρίση να μην την πληρώσει πάλι ο λαός. Κυβέρνηση, ΕΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα υπόλοιπα κόμματα έχουν διαλέξει πλευρά. Στηρίζουν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και στέλνουν τον λογαριασμό στο λαό. Στο χέρι του λαού είναι να μην παγιδευτεί ξανά στην προπαγάνδα τους, να μείνει δυνατός και να αγωνιστεί για μέτρα ανακούφισης στο σήμερα αλλά και στην προοπτική για μια κοινωνία που στο επίκεντρο δε θα βρίσκονται τα κέρδη, αλλά η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού.

Θάσος, 30/5/2020