Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος παραβρέθηκε την Κυριακή 31 Μαΐου στην επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων Καταδρομέων, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ηρώο των ΛΟΚ στο Καβούρι της Βουλιαγμένης. 

 

Στην τελετή παρέστησαν επίσης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, εκπρόσωποι των Κομμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Εκκλησίας. 

 

Στο χαιρετισμό του, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επεσήμανε τα ακόλουθα: 

«Κυρίες και κύριοι,

Συγκεντρωθήκαμε σήμερα την τελευταία Κυριακή του Μαΐου, όπως συμβαίνει άλλωστε ανελλιπώς τα τελευταία 70 χρόνια για να αποτίσουμε φόρο τιμής και να προσευχηθούμε για την ανάπαυση των Αξιωματικών και των Οπλιτών των Δυνάμεων Καταδρομών που «Έπεσαν Εν Πολέμω».

Οι καταδρομείς τυγχάνουν κοινωνοί βαριάς παράδοσης, σκληρής και συνεχούς εκπαίδευσης. Όχι μόνο για να ανταπεξέλθουν στις ιδιαίτερες επιχειρησιακές απαιτήσεις, αλλά και για να καταλάβουν ακριβώς, να αποκτήσουν επίγνωση αυτής της ιδιαίτερης ένδοξης ιστορίας και παράδοσης. Να καταλάβουν στα χνάρια ποιων ακριβώς βαδίζουν. 

Οι ένδοξοι Καταδρομείς αγωνίστηκαν τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων και έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι υπερασπιζόμενοι τις αξίες, τα ιδανικά, τις παραδόσεις και κυρίως την ελευθερία της Πατρίδας μας.

Αποτελούν και αυτοί συνέχεια της μακραίωνης και υπερήφανης ιστορίας των Ελλήνων ηρώων, που ακολουθώντας την παρακαταθήκη του «ή ταν ή επί τας», θυσιάστηκαν στο βωμό του καθήκοντος. 

Η θυσία τους αποτελεί μέχρι σήμερα φωτεινό παράδειγμα για τις γενιές των Ελλήνων Καταδρομέων, αλλά και για το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ η παρακαταθήκη τους αποτέλεσε τη μαγιά με την οποία ζυμώθηκαν οι σύγχρονες ειδικές δυνάμεις της Ελλάδας. 

 

Κυρίες και κύριοι,

Με τη σημερινή σεμνή τελετή αποδίδουμε την πρέπουσα τιμή και υποκλινόμαστε στους Έλληνες Καταδρομείς που προσέθεσαν με το αίμα τους τη δική τους σελίδα στην ένδοξη και μακραίωνη ελληνική ιστορία.

Αποτελεί καθήκον όλων μας να αγωνιστούμε για τα ιδανικά, την ασφάλεια και την ανεξαρτησία της Χώρας, ώστε οι θυσίες τους να αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη αξία. Δηλώνοντας υπερήφανος αλλά και βέβαιος γι’ αυτό που είναι οι Έλληνες Καταδρομείς.  Σας ευχαριστώ».