Τις επιφυλάξεις της διατηρεί η Ένωση Γονέων και κηδεμόνων των Σχολείων του Δήμου Καβάλας σχετικά με τα μέτρα της κυβέρνησης για την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων. Συγκεκριμένα σε σχετική ανακοίνωσή της η Ένωση Γονέων αναφέρει: 

 

«Ως γνωστόν πάρθηκε από το Υπουργείο Παιδείας απόφαση για την επαναλειτουργία των σχολείων, αρχικά στις 11/5 με την Γ’ Λυκείου και στις 18/5 με τις υπόλοιπες τάξεις των Λυκείων και των Γυμνασίων. Ως γονείς διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας και την ανησυχία μας για την απόφαση αυτή, ειδικά για τα οφέλη που θα επιφέρει από την στιγμή 1ον) που το διάστημα λειτουργίας των Σχολείων θα είναι πολύ μικρό (με την εκ περιτροπής λειτουργία, δέκα μόλις μέρες) και 2ον) υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις που δοκιμάστηκαν στην πράξη – αν και με αρκετό κόπο (ηλεκτρονική διδασκαλία)

 

Σε κάθε περίπτωση η επαναλειτουργία των Σχολείων θα πρέπει να συνοδεύεται από όλους τους ενδεδειγμένους έκτακτους όρους της υγειονομικής ασφάλειας για να προστατευθεί η υγεία των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των υπολοίπων εργαζόμενων σε αυτές. 

 

Αποκλειστικά αρμόδιο για την κάλυψη των όρων αυτών είναι το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο τους έχει επιβάλλει σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Δ.Υ. και το Υπουργείο Υγείας. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθούμε την οικονομική επιβάρυνση των γονέων μέσω των Συλλόγων τους, είτε  για την αγορά, είτε για την ενίσχυση του αποθέματος των μέσων προστασίας και υλικών καθαριότητας.

 

Επίσης, θεωρούμε ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος προκειμένου να ενισχυθούν τα σχολεία με το αναγκαίο προσωπικό καθαριότητας ώστε να γίνεται η απαραίτητη καθαριότητα και απολύμανση των σχολικών κτιρίων για την οποία θα επιμείνουμε απαρέγκλιτα.

 

Αναφορικά με την ψήφιση του άρθρου περί παροχής σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ταυτόχρονα με την διδασκαλία μέσα στη σχολική αίθουσα (κάμερα μέσα στην τάξη) με εκπρόθεσμη τροπολογία σε συζήτηση άσχετου νομοσχέδιου, έχουμε ισχυρές και βάσιμες επιφυλάξεις για τη σύννομη τήρηση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των μαθητών που βρίσκονται μέσα στην αίθουσα, όπως αυτές οι επιφυλάξεις διατυπώνονται στο από 12/5/2020 Δελτίο Τύπου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Θεωρούμε ότι πρόκειται για μία πρόχειρη και σπασμωδική αντίδραση στο σοβαρό θέμα της αντιμετώπισης της συνοχής της εκπαιδευτικής διαδικασίας κατά τη διάρκεια  τυχόν επιδημικών νόσων, που περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει, αν τυχόν εφαρμοστεί. 

 

Όλα τα θέματα που αφορούν την Παιδεία – χωρίς να επικεντρωνόμαστε στην τωρινή σοβαρή κρίση – θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται από οποιαδήποτε Κυβέρνηση με τον μέγιστο βαθμό σοβαρότητας και συναίνεσης. Η πρόσφατη κατάθεση του πολυνομοσχέδιου για την Παιδεία, με τα προβλήματα που υπήρχαν στην συζήτηση και διαβούλευση εν μέσω πανδημίας είναι προφανές ότι έγινε επιπόλαια. 

 

Ο χαρακτήρας της εκπαίδευσης θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται από συνέχεια και συνέπεια χωρίς το επαναλαμβανόμενο φαινόμενο μέτρων και διατάξεων που κατατίθενται, αποσύρονται, επανακαθορίζονται και επανεισάγονται ανάλογα με το προσωπικό στίγμα που θέλει να αφήσει ο κάθε Υπουργός Παιδείας. Ο χώρος της Παιδείας απαιτεί – επαναλαμβάνουμε – την μέγιστη συναίνεση και το ελάχιστο πεδίο πειραματισμών. Τα θέματα προς συζήτηση τόσο πολλά και ποικίλα, ώστε η συμφωνία ή η διαφωνία μας δεν μπορεί να αφορά το σύνολο των προτάσεων και οι θέσεις μας δεν μπορούν να εξαντληθούν σε ένα Δελτίο Τύπου της Ένωσής μας.  

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ