Ερώτηση προς το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας σχετικά με την προετοιμασία και την αντιπυρική περίοδο κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Ποτόλιας, ειδικότερα στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής: 

 

κ. Πρόεδρε,

Η αντιπυρική περίοδος για το 2020 έχει ήδη ξεκινήσει. Η προετοιμασία για την καλοκαιρινή περίοδο αποτελεί κρίσιμο ζήτημα και δεν πρέπει να περάσει σε δεύτερη μοίρα εν μέσω πανδημίας. Ταυτόχρονα, ο νέος σχεδιασμός για την Πολιτική Προστασία που αποτυπώνεται στο Νόμο 4662/2020 δεν προμηνύει, κατά τη γνώμη μας, την κατάλληλη και ανάλογη προετοιμασία. Υπάρχουν στοιχεία που μας ανησυχούν έντονα, όπως για παράδειγμα οι πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, που αφορούν το Πυροσβεστικό Σώμα που ασφυκτιά από τεράστιες ελλείψεις σε όλους τους τομείς, λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησης. 

 

Η πόλη μας περιβάλλεται από το «περιαστικό» δάσος που ταλαιπωρήθηκε πολλές φορές στο παρελθόν από πυρκαγιές. Αποτελεί δε μοναδικό και πολύτιμο πνεύμονα πρασίνου της περιοχής μας και της πόλης μας. Υπάρχουν επίσης ζητήματα σε σχέση με την πυροπροστασία και πυρασφάλεια τόσο εντός των οικισμών, όσο και περιμετρικά αυτών, καθώς και στα δασύλλια εντός της πόλης αλλά και των χωριών.

 

Το κονδύλι που έχει διαθέσει ο Δήμος μέσω του προϋπολογισμού του για το 2020, για τη λήψη μέτρων για την αντιπυρική περίοδο, για καθαριότητα, αποψιλώσεις, κλαδέματα σε περιαστικούς χώρους, για καθαρισμό χώρων πρασίνου και αποψιλώσεις προς αποφυγή πυρκαγιών (Πολιτική Προστασία-Πυροπροστασία) είναι αμφίβολο αν επαρκεί για να καλύψει πλήρως την προστασία του δάσους. 

 

Δεδομένης της σοβαρότητας του θέματος για την προστασία της ζωής των δημοτών μας και του περιβάλλοντος είναι ανάγκη το ζήτημα αυτό να απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο, η προετοιμασία των υπηρεσιών του Δήμου για την αντιπυρική περίοδο και τα μέτρα που πιθανά έχουν ληφθεί καθώς και οι υπάρχουσες ελλείψεις. Για το λόγο αυτό ζητάμε να αποτελέσει τακτικό θέμα της ημερήσιας διάταξης της αμέσως επόμενης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Καβάλα 07-05-2020

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΒΕΛΙΣΣΑΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ