Σε εφαρμογή πρόκειται να μπει εντός των επόμενων ημερών η διαδικασία παραχώρησης της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στην Καβάλα, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει σε διαγωνισμό για την εκπόνηση μελέτης κόστους-οφέλους για την υποδομή. 
 

Η μελέτη αυτή είναι απαραίτητη, ώστε να καθορισθεί στη συνέχεια το πλαίσιο κανονισμού τιμολόγησης της αποθήκης, και επομένως να αποτυπωθούν οι οικονομικοί όροι αξιοποίησής της, για τους επενδυτές που θα λάβουν μέρος στον σχετικό διαγωνισμό. 
 

Προϋπόθεση για να «τρέξει» η ανάθεση της μελέτης κόστους-οφέλους είναι να δοθούν στο ΤΑΙΠΕΔ από τη ΡΑΕ οι προδιαγραφές εκπόνησής της, κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες. Αυτό επισημαίνουν πηγές του ΤΑΙΠΕΔ, με βάση την ενημέρωση που έχει φτάσει στο Ταμείο από την Αρχή. Πάντως, οι ίδιες πηγές εκφράζουν δυσαρέσκεια για την καθυστέρηση της ΡΑΕ, επισημαίνοντας ότι η όλη διαδικασία θα μπορούσε να είχε ήδη ξεκινήσει. 
 

Η εκπόνηση της μελέτης θα γίνει από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς το Ταμείο αποτελεί project promoter του έργου. Τα πορίσματά της θα αποτελέσουν στη συνέχεια «οδηγό» για τη ΡΑΕ, ώστε η Αρχή να καθορίσει το πλαίσιο κανονισμού τιμολόγησης, δηλαδή «τις βασικές αρχές και κατευθύνσεις για τη μεθοδολογία κατάρτισης των τιμολογίων χρήσης της ΥΑΦΑ», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ΚΥΑ για την παραχώρηση της υποδομής, που υπογράφηκε από τους υφυπουργούς Ενέργειας και Οικονομικών.

 

Πηγή: worldenergynews.gr

 

θυμίζουμε ότι,Το κοίτασμα «Νότιος Καβάλα» με επιφάνεια 5 km2 βρίσκεται στον Κόλπο της Καβάλας, 11 km νότια του πετρελαϊκού κοιτάσματος του Πρίνου και σε βάθος 1.700 μέτρων. 

 

Σύμφωνα με τον προκαταρκτικό σχεδιασμό του έργου, η χωρητικότητα της υπόγειας αποθήκης (UGS) εκτιμάται περίπου στο 1 bcm. Ο ετήσιος ενεργός διακινούμενος όγκος (Annual Volume throughput) εκτιμάται σε 360 εκατ. Nm3 ή σε 720 εκατ. Nm3, για έναν ή δύο κύκλους ανά έτος, αντίστοιχα. Η μέγιστη ημερήσια δυναμικότητα απόληψης φυσικού αερίου και εισαγωγής στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ) εκτιμάται σε 4 εκατ. Nm3/d. Η μέγιστη ημερήσια δυναμικότητα εισπίεσης της Υπόγειας Αποθήκης με Φυσικό Αέριο, εκτιμάται σε 5 εκατ. Nm3/d.