γράφει ο

Γ. Μπλιώνης

Δρ. Βιολογίας/Οικολογίας

 

Η πρόσφατη θετική γνωμάτευση παραχώρησης έκτασης 36 στρεμμάτων για ερευνητικές εργασίες λατομείων σχιστόλιθου στη θέση «Φεγγάρι», από την αρμόδια επιτροπή του δήμου Θάσου, ξεσήκωσε ήδη θύελλα αντιδράσεων. Η πρόταση αυτή, η οποία υποβλήθηκε ξανά το 2012 και δέχτηκε απορριπτική απόφαση του τοπικού συμβουλίου του Δ.Δ. Μαριών και εν συνεχεία και του περιφερειακού συμβουλίου της Περιφέρειας ΑΜ&Θ, χωροθετείται σε μια κομβική και συμβολική περιοχή της ορεινής Θάσου: πάνω στο δρόμο που οδηγεί στο καταφύγιο του ορειβατικού συλλόγου και στην κορυφή του Υψάριου, που αποτελεί τόπο επίσκεψης ολοένα και περισσότερων τουριστών για την εξαιρετική ομορφιά του και τα σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας.

 

Στον πυρήνα της περιοχής ΝATURA 2000

 

Η θέση Φεγγάρι βρίσκεται στον πυρήνα της προστατευόμενης περιοχής (Ζώνη Ειδικής Προστασίας) του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000 "Θάσος, Όρος Υψάριο και παράκτια ζώνη, νήσοι Κοίνυρα και Ξηρονήσι" (GR1150012).

http://natura2000.eea.europa.eu/Natura2000/SDF.aspx?site=GR1150012

 

Η ανακήρυξη αυτής της περιοχής ως προστατευόμενης είχε να κάνει και με την ανακάλυψη σημαντικού αριθμού σπάνιων αρπακτικών πουλιών εδώ, όπως ο Χρυσαετός και το Χρυσογέρακο.

 

Άλλο στοιχείο οικολογικής αξίας αυτής της ορεινής μεριάς της Θάσου αποτελούν τα δάση Μαύρης Πεύκης, τα οποία απαντούν πάνω από τα 600 μέτρα υψόμετρο και θεωρούνται σπάνια για νησιωτικό περιβάλλον. Αυτά έχουν χαρακτηριστεί «οικότοπος προτεραιότητας», σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τους Οικοτόπους (92/43). Αυτό το καθεστώς προστασίας δικαιολογείται από το γεγονός της δύσκολης αναγέννησης μετά από φωτιά, σε αντίθεση με τα δάση Τραχείας Πεύκης που απαντούν σε χαμηλότερα υψόμετρα στο νησί. Και η φωτιά δυστυχώς κατέστρεψε μεγάλες εκτάσεις Μαύρης Πεύκης κατά τη δεκαετία του 1980 στη Θάσο, για την αποκατάσταση των οποίων το Δασαρχείο κατέβαλλε μεγάλες προσπάθειες. Κάποια από αυτές τις πυρκαγιές είχε προέλθει και από λατομείο!

 

Περί της προστασίας της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής κληρονομιάς

 

Αποτελεί μεγάλη παρηγοριά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί αξιόλογες πρωτοβουλίες περιβαλλοντικής επαγρύπνησης, ευαισθητοποίησης και προστασίας από συλλόγους και φορείς πολιτών της Θάσου. Έχουν γίνει ευρύτερα γνωστές οι κινητοποιήσεις ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών και Ραντάρ στο Υψάριο. Αυτό σημαίνει ότι έχει γίνει συνείδηση σε μεγάλο μέρος των κατοίκων η μεγάλη σημασία του υγιούς φυσικού περιβάλλοντος όχι μόνο στις οικονομικές τους δραστηριότητες, αλλά και σε άλλες πτυχές της ευημερίας τους.

 

Κάτι τέτοιο φαίνεται όμως να μην το συμμερίζεται η δημοτική αρχή του νησιού. Μήπως άλλωστε και η περίπτωση του Μεταλλευτικού Μνημείου «Παλατάκι – Μεταλλεία – Γούβες», δεν αποτελεί αντίστοιχη περίπτωση, στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς;