Σε 32 ανέρχονται τα παιδιά που φιλοξενούνται αυτή την περίοδο στην Καβάλα και τη Δράμα, στις δομές του Κέντρου Πρόνοιας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τα οποία «αναζητούν» οικογένειες. 

 

Τα δεδομένα αυτά έγιναν γνωστά στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποίησε το Κέντρο Πρόνοιας στην Ξάνθη με θέμα: «Αναζητώντας οικογένειες για τα παιδιά που φιλοξενούνται σε ιδρύματα παιδικής προστασίας: η μετάβαση από το ίδρυμα στην ανάδοχη φροντίδα - υιοθεσία (Ν. 4538/2018)». Πρόκειται για την εφαρμογή του νόμου που είχε ψηφιστεί το 2018 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. 

 

Σημειώνεται ότι η διαδικασία της αναδοχής γίνεται μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα που λειτουργεί στη διεύθυνση www.anynet.gr ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν το Κέντρο Πρόνοιας για να ενημερωθούν από κοντά για τα διαφορετικά είδη αναδοχής που υπάρχουν. 

 

Η πρόεδρος του ΚΚΠΠ-ΑΜΘ Αναστασία Τσαμπαζλή είπε πως έχουν ήδη γίνει πολλές αναδοχές ενώ κάποιες από αυτές έχουν καταλήξει και σε υιοθεσίες.  «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 2.000 αιτήσεις αλλά η συντριπτική πλειοψηφία ζητάει βρέφη» είπε η κυρία Τζαμπαζλή για να διευκρινίσει ότι τα βρέφη ούτως ή άλλως δεν γίνεται να φιλοξενούνται σε ιδρύματα, αφού η σχετική νομοθεσία επιτρέπει τη φιλοξενία τους μετά το 4ο έτος της ηλικίας.

 

Συγκλονιστικές ήταν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι αφηγήσεις ανάδοχων γονέων, που παρουσίασαν την εμπειρία τους από την αναδοχή: «Καλούμαστε να βγάλουμε τα αγκάθια από τις ψυχούλες τους. Το να γιατρέψεις την καρδούλα τους είναι μία διαδικασία που χρειάζεται πολλή αγάπη με δύο δυνατούς πυλώνες: τη σταθερότητα και την υπομονή», τόνισε χαρακτηριστικά η Αδελαΐδα Ράπτη.  «Η αναδοχή δεν είναι ο επίλογος μίας αναζήτησης. Είναι ο πρόλογος μιας καλύτερης ζωής. Μιας ζωής όμως που θέλει αγώνα», είπε.

 

«Τι μας έδωσε εμάς η αναδοχή; Μας έδωσε έναν καινούριο κόσμο!» είπε ο κ. Μιχάλης Σαλωμίδης. «Η αναδοχή είναι μία ευκαιρία για όλους. Για ένα καλύτερο μέλλον για ένα παιδί προσφέροντάς του ένα σπίτι, ένα δωμάτιο, κάποιον που το νοιάζεται, το προστατεύει και το υπερασπίζεται. Το κοινό ταξίδι που κάνουμε όλοι εμείς οι ανάδοχοι γονείς είναι ένα ταξίδι αγάπης». 

 

Πληροφορίες:

Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Tέρμα Ιοκάστης (περιοχή Άγ. Λουκάς), 

Καβάλα 65404, Ελλάδα

ΤΗΛ: 2510241915