Μετά τη βόρεια Αγγλία (2010), την Ιταλία (2014) και την Ισπανία (2017) ήρθε η ώρα της Ελλάδας να αποτελέσει αντικείμενο του 4ου κύκλου της δημοφιλούς βρετανικής σειράς «The Trip» ή αλλιώς «Το Ταξίδι» στο οποίο πρωταγωνιστούν οι κωμικοί Steve Coogan και Rob Brydon, παίζοντας (περίπου) τους εαυτούς τους. 

 

Κι από το «Ταξίδι στην Ελλάδα» δεν έλειπε η Καβάλα μιας και το όνομα της πόλης φιγουράρει στους τίτλους των δύο πρώτων εκ των έξι συνολικά επεισοδίων της σειράς, τα οποία προβλήθηκαν στις 3 Μαρτίου. Τα γυρίσματα είχαν γίνει το περασμένο καλοκαίρι, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. 

 

Το πρώτο επεισόδιο είχε ως τίτλο «Από την Τροία στην Καβάλα» και το δεύτερο επεισόδιο είχε τίτλο «Από την Καβάλα στο Πήλιο» κι έχουν ήδη προβληθεί την περασμένη εβδομάδα στη Μεγάλη Βρετανία ενώ τους επόμενους μήνες αναμένεται να προβληθούν και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Απόψε Δευτέρα 9/3/2020 προβάλλεται σε επανάληψη στο Sky One το πρώτο επεισόδιο και αύριο Τρίτη 10/3/2020 το 2ο επεισόδιο ενώ την Τετάρτη θα προβληθεί για πρώτη φορά το τρίτο επεισόδιο της σειράς. 

 

Σημειώνεται ότι η σειρά είχε αρχίσει στο δίκτυο του BBC αλλά από τον 3ο κύκλο και μετά προβάλλεται από το δίκτυο του Sky στη Μεγάλη Βρετανία και στις ΗΠΑ. Ο 4ος κύκλος είναι και ο τελευταίος για τη συγκεκριμένη ταξιδιωτική σειρά που φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή του Michael Winterbottom. Για να παρακολουθήσει κάποιος τα επεισόδια πρέπει να είναι συνδρομητής στις υπηρεσίες του δικτύου Sky. Σε κάποιες χώρες, οι 4 κύκλοι της σειράς "The Trip" θα προβληθούν και στο Netflix.  

 

Από την Τροία, στη Μόρια των προσφύγων και με πλοίο στην Καβάλα 

Η Καβάλα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο του πρώτου και του δεύτερου επεισοδίου της σειράς. Στο πρώτο επεισόδιο οι ηθοποιοί βρίσκονται στο Τσανάκαλε της Τουρκίας αλλά… θα τους ακούσουμε να χρησιμοποιούν μόνο τις ελληνικές ονομασίες των τοπωνυμίων. Επισκέπτονται την ιστορική Τροία και το Ναό της Αθηνάς στην Άσσο. Στη συνέχεια περνούν με σκάφος στη Λέσβο και επισκέπτονται το προσφυγικό καμπ στη Μόρια. Το πρώτο επεισόδιο τελειώνει με το δίδυμο να ταξιδεύει τη νύχτα με πλοίο της  Blue Star Ferry από τη Λέσβο στην Καβάλα. 

 

Στο δεύτερο επεισόδιο, οι δύο ηθοποιοί παίρνουν το πρωινό τους στο Ιμαρέτ και συζητούν για την ελληνική γαστρονομία, πριν αρχίσουν το ταξίδι τους για το Πήλιο, περνώντας πρώτα από τα αρχαία Στάγειρα. Το Πήλιο δεν επιλέχθηκε τυχαία. Οι περισσότεροι Βρετανοί έχουν την εντύπωση ότι η ταινία «Mama Mia» με τη Μέριλ Στριπ γυρίστηκε μόνο στη Σκιάθο. Το επεισόδιο όμως εστιάζει στη Νταμούχαρη, το γραφικό λιμάνι κάτω από το Πήλιο όπου η πρωταγωνίστρια υποδέχεται τις δύο παλιές και αγαπημένες φίλες της, που έρχονται για το γάμο της κόρης της ενώ το χωριό αποτελεί το κύριο σκηνικό της χορογραφίας του τραγουδιού “Ντάνσινγκ Κουίν” (Dancing Queen).

 

Στα επόμενα επεισόδια το ταξίδι συνεχίζεται στην Αθήνα, τον Πειραιά, τους Δελφούς, την Ύδρα, τη Μάνη, την Ιθάκη κ.α. Η σειρά δεν εστιάζει τόσο στους τόπους, όσο στα ξενοδοχεία, τα πολυτελή εστιατόρια και τη γαστρονομία των περιοχών, πιστή στην αρχική ιδέα του πρώτου κύκλου με την γαστρονομία της βόρειας Αγγλίας αλλά και στη συνέχεια με τη γαστρονομία Ιταλίας και Ισπανίας.