Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» και οι Εκδόσεις Πατάκη διοργανώνουν την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020 εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Σταύρου Ζουμπουλάκη με τίτλο «Άσπονδοι Αδερφοί, Εβραίοι, Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι».
Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της δημοτικής βιβλιοθήκης. Για το βιβλίο, εκτός από τον συγγραφέα, θα μιλήσουν η ποιήτρια Γεωργία Τριανταφυλλίδου και ο δικηγόρος και συγγραφέας Κοσμάς Χαρπαντίδης.
Η παρουσίαση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία της Καβάλας αφού στην περιοχή συνυπήρξαν για πολλά χρόνια Χριστιανοί, Εβραίοι και Μουσουλμάνοι.
Τα περισσότερα κείµενα αυτού του βιβλίου συζητούν µια σκοτεινή πλευρά των τριών µονοθεϊσµών, εκείνη που αφορά τη µεταξύ τους σχέση, η οποία είχε για κύριο γνώρισµά της τη µισαλλοδοξία και σφραγίστηκε συχνά από το χυµένο αίµα, και ας αναγνωρίζουν και οι τρεις ως κοινό πατέρα της πίστης τους τον Αβραάµ.
Το πρότυπο αυτού του µίσους είναι ο χριστιανικός αντιιουδαϊσµός. Εχθρότητα, συχνά µάλιστα σφοδρότερη, χώρισε και τους πιστούς της ίδιας θρησκείας µεταξύ τους: η Ευρώπη έχει πικρή πείρα αυτής της εχθρότητας µε τους οµολογιακούς θρησκευτικούς πολέµους του 16ου αιώνα και σήµερα είµαστε µάρτυρες αιµατηρής εχθρότητας στο εσωτερικό του Ισλάµ.
Γίνεται ωστόσο λόγος στις σελίδες του βιβλίου και για ορισµένες φωτεινές περιπτώσεις ανθρώπων, χριστιανών περισσότερο, που άφησαν πίσω τους αιώνες µισαλλοδοξίας και έζησαν και πέθαναν για έναν κόσµο φιλοξενίας και ελευθερίας.
Την ειρηνική συνύπαρξη των πιστών των διαφόρων θρησκειών, την οποία δεν µπόρεσαν να την εγγυηθούν οι ίδιες, την εγγυάται το δηµοκρατικό, ουδετερόθρησκο κράτος, γι’ αυτό θα έπρεπε και οι ίδιες οι θρησκείες να το υπερασπίζονται παντού και χωρίς εξαιρέσεις.
Γεννήθηκε στη Συκιά Λακωνίας και ήταν γιος του ιερέα Κωνσταντίνου Ζουμπουλάκη. Μεγάλωσε στην Αθήνα και φοίτησε στη νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εν συνεχεία εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου σπούδασε φιλοσοφία. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάστηκε ως δάσκαλος στη μέση εκπαίδευση.
Έχει συγγράψει πλήθος έργων μυθιστορηματικού, πολιτικού, φιλολογικού και θεολογικού περιεχομένου ενώ αρθρογραφεί τακτικά στον ημερήσιο τύπο. Το 2016 για το έργο του με τίτλο «Υπό το φως του μυθιστορήματος» τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο δοκιμίου κριτικής ενώ το 2017 τιμήθηκε με το βραβείο του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών για το έργο του «Ο στεναγμός των πενήτων, δοκίμια για τον Παπαδιαμάντη».
Διετέλεσε διευθυντής του περιοδικού "Νέα Εστία" (1998 - 2012) ενώ σήμερα είναι πρόεδρος του βιβλικού ιδρύματος "Άρτος Ζωής" καθώς και πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Το 2015 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Είναι παντρεμένος και έχει αποκτήσει τέσσερα παιδιά.
Για το Ολοκαύτωμα (εκδόσεις Πόλις, 2018)
Στ'αμπέλια (εκδόσεις Πόλις, 2018)
Ο στεναγμός των πενήτων, δοκίμια για τον Παπαδιαμάντη (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2016)
Υπό το φως του μυθιστορήματος (εκδόσεις Πόλις, 2015)
Χρυσή Αυγή και Εκκλησία (εκδόσεις Πόλις, 2013)
Η αδερφή μου (εκδόσεις Πόλις, 2012)
Ανίερη συγκυβέρνηση (εκ΄δόσεις Πόλιες, 2011)
Ο Θεός στην Πόλη (Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2002)
Weil Simone, Το πρόσωπο και το ιερό (εκδόσεις Πόλις, 2018)
Lévinas Emmanuel, Τέσσερις ταλμουδικές μελέτες (εκδόσεις Πόλις, 2017)