Το 1ο Γενικό Λύκειο της Καβάλας επισκέφτηκε τις Βρυξέλλες στο πλαίσιο μιας επιμορφωτικής εκδρομής, καλεσμένοι από τον Καβαλιώτη Ευρωβουλευτή κ. Θ. Ζαγοράκη. Η επίσκεψη του Λυκείου γνωστοποιήθηκε στον Συντονιστή Α΄/θμιας & Β'/θμιας Εκπαίδευσης χωρών Δυτικής Ευρώπης κ. Θανάση Διαλεκτόπουλο (με καταγωγή από τη Θάσο) και πρώην Σχολικό Σύμβουλο Σχολείων της Καβάλας και της επαρχίας Νέστου & Θάσου.

 

Ο κ. Διαλεκτόπουλος πρόθυμα δέχτηκε να ξεναγήσει τους μαθητές και τις συνοδούς εκπαιδευτικούς στα πολιτιστικά μνημεία των Βρυξελλών κάνοντας ένα περιηγητικό περίπατο στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Μετά από ένα σύντομο πέρασμα από την Ελληνική Πρεσβεία οι μαθητές επισκέφτηκαν το νεοκλασικό αρχιτεκτονικό θαύμα του δικαστικού μεγάρου, την πλατεία sablon με τη γοτθικού ρυθμού εκκλησία της Παναγίας και το πάρκο με τα αγάλματα των συντεχνιών του μεσαίωνα,  το παλάτι της βασιλικής οικογένειας, την εντυπωσιακή Grand-Place με το μεσαιωνικό Δημαρχείο και τα κτίρια των συντεχνιών με τις επίχρυσες προσόψεις, το Μουσείο της πόλης των Βρυξελλών, τη βασιλική στοά St. Hubert που ήταν το πρώτο εμπορικό κέντρο της Ευρώπης, το νεοκλασικό ογκώδες αρχιτεκτόνημα του Χρηματιστηρίου, την καθολική εκκλησία του Αγ. Νικολάου και πολλά ακόμα αξιοθέατα της πόλης.

 

 

Οι μαθητές είχαν μια γεμάτη μέρα και αποκόμισαν πλούσιες εμπειρίες θαυμάζοντας τα ανθρώπινα πολιτισμικά επιτεύγματα στην πόλη των Βρυξελλών. Την επόμενη μέρα οι μαθητές επισκέφτηκαν τις Υπηρεσίες της Ε.Ε. και ξεναγήθηκαν στους χώρους του Ευρωκοινοβουλίου. Το απόγευμα της ίδιας μέρας επισκέφτηκαν το Μουσείο Μουσικών Οργάνων και εντυπωσιάστηκαν από την εντυπωσιακή συλλογή των 8.000 οργάνων ακούγοντας ήχους και ρυθμούς από όλες της χώρες της γης.