Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Καβάλας, την Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020, μεταξύ θεσμικών φορέων της πόλης και αφού αναλύθηκε η ιδιότυπη κατάσταση που εδώ και 4 χρόνια επικρατεί στην Λιπασματοβιομηχανία Ν. Καρβάλης, άπαντες οι παρευρισκόμενοι φορείς συμφωνούμε ομόφωνα στο ότι άμεσα πρέπει να επιβληθεί τόσο η νομιμότητα και η διαφάνεια στον τρόπο λειτουργίας του εργοστασίου, όσο και ο σεβασμός των εργασιακών δικαιωμάτων του απασχολούμενου προσωπικού. 

 

Προς το σκοπό αυτό, όλοι οι παριστάμενοι και υπογράφοντες το παρόν ψήφισμα δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να ανεχτούμε τις αντεργατικές επιχειρηματικές τακτικές που μετέρχεται ο κ. Λαυρεντιάδης, οι οποίες καταργούν κάθε έννοια νομιμότητας. Του απευθύνουμε αυστηρό μήνυμα και τον προειδοποιούμε ότι απέναντι του θα βρει το σύνολο των πολιτών της Καβάλας, ενώ είμαστε διατεθειμένοι να θέσουμε τέρμα στην ασυδοσία και τον εμπαιγμό.  

 

Στο πλαίσιο αυτό απευθύνουμε ηχηρό αίτημα παρέμβασης στην Κεντρική Διοίκηση, η οποία οφείλει δια των ελεγκτικών της μηχανισμών να εποπτεύσει τον τρόπο λειτουργίας της βαριάς βιομηχανίας που λειτουργεί δίπλα στα σπίτια μας, η  εκμετάλλευση της οποίας τα τελευταία χρόνια έχει εγκαταλειφθεί σε παρένθετες εταιρείες. 

 

Τέλος, κοινό τόπο αποτελεί ότι άμεση πρέπει να είναι η παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο φέρει βαρύτατη ευθύνη για την ανοχή που επιδεικνύει σε προδήλως παράνομες συμπεριφορές, ενώ έστω και τώρα οφείλει να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα το όλο ζήτημα, προκειμένου να βγάλει από το καθεστώς ομηρείας το προσωπικό του εργοστασίου, το οποίο παρανόμως υποχρεούται να απασχολείται είτε με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, είτε με συμβάσεις δανεισμού σε νεοεμφανιζόμενες κάθε φορά εταιρείες, με στόχο την απεμπόληση των δικαιωμάτων τους.

 

Κλείνοντας, άπαντες δηλώνουμε ότι οποιαδήποτε ουδετερότητα ή ολιγωρία μόνο ως συγκάλυψη μπορεί να εκληφθεί, ενώ οι φορείς της πόλης δηλώνουμε ότι το θέμα της Λιπασματοβιομηχανίας Καβάλας μας αφορά όλους και απαιτούμε άμεσα οριστική λύση.

 

Απουσία Ποτόλια λόγω ασθενείας - στηρίζει την προσπάθεια των εργαζομένων

 

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δημοτικός Σύμβουλος Χ. Ποτόλιας απουσίαζε λόγω ασθένειας,  από τη σύσκεψη φορέων που συγκάλεσε σήμερα (5-1-20) στο Δημαρχείο ο Δήμαρχος κ. Μουριάδης, για τις πρόσφατες αρνητικές εξελίξεις για τους εργαζόμενους στη βιομηχανία λιπασμάτων. Με ανακοίνωσή του ο Χρήστος Ποτόλιας αναφέρει τα εξής: 

 

Ως Λαϊκή Συσπείρωση δηλώνουμε ότι στηρίζουμε το δίκαιο αγώνα των εργαζόμενων στη βιομηχανία για μόνιμη και σταθερή εργασία. 

 

Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να πληρώνουν  τα «σπασμένα» μιας αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται στη Κυβέρνηση, αφού όλες οι κυβερνήσεις τάσσονται με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. 

 

Ο αγώνας ΟΛΩΝ των εργαζόμενων στη βιομηχανία πρέπει να έχει ως αφετηρία το γεγονός ότι τα συμφέροντα του μεγαλοεπιχειρηματία της βιομηχανίας και γενικά όλων των μεγαλοβιομηχάνων δεν ταυτίζονται με τα συμφέροντα των εργαζομένων. Ότι συμφέρει τη μία πλευρά είναι ζημία για την άλλη. Όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο, ότι δηλαδή στα πλαίσια μιας «κοινωνικής ειρήνης» μπορούν να ωφεληθούν και τα μεγάλα αφεντικά και οι εργάτες, ή είναι αφελής ή έχει σκοπιμότητα, φυσικά υπέρ των αφεντικών. 

 

Πάνω σε αυτή την αντικειμενική αλήθεια πρέπει να κινηθούν οι αγώνες των εργαζόμενων στη βιομηχανία και πάνω σε αυτή να «κτίσουν» φιλίες, να σφυρηλατήσουν συμμαχίες, να μετρήσουν φίλους και εχθρούς, να δουν με ποιούς πρέπει να πάνε και ποιους πρέπει να αφήσουν.

 

Αυτός ο δρόμος για να πετύχει χρειάζεται την ΕΝΟΤΗΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ μέσα στο εργοστάσιο. Φυσικά με σχέδιο και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη συσπείρωση και οργάνωση όλων των εργαζομένων του Νομού, μακριά από εργοδοτικά σωματεία – φαντάσματα, σε αντιπαράθεση και με το Εργατικό Κέντρο Καβάλας που στηρίζει τέτοιου είδους «σωματεία». 

 

ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΩΡΙΜΟ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙ ΩΣ ΠΡΟΜΕΤΩΠΙΔΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ:

 

ΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ.      
Η ΟΠΟΙΑ ΛΥΣΗ ΕΡΘΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΕΧΕΙ «ΔΩΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ» ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ. 

 

Καβάλα 05-01-2020

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

 

Δείτε το βίντεο από τη σημερινή σύσκεψη στο δημαρχείο της Καβάλας