γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

Από την ημέρα της "τέλειας ληστείας" στο χρηματοκιβώτιο εταιρίας σεκιούριτι στον Αμυγδαλεώνα, στο KavalaNews.GR είχαμε διατυπώσει ερωτήματα σχετικά με τις απαιτούμενες προδιαγραφές ασφαλείας, που τελικά αποδείχθηκε ότι δεν είχε η συγκεκριμένη εταιρία. 

 

Τα ίδια ερωτήματα επαναλάβαμε και κατά το "κλείσιμο" της υπόθεσης από την αστυνομία με τις τρεις συλλήψεις και τις αντίστοιχες προφυλακίσεις που συνόδευσαν αυτό που ονομάστηκε ως "εξιχνίαση" της υπόθεσης. 

 

Στην πραγματικότητα, η μεγάλη επιτυχία της αστυνομίας ήταν ότι εντόπισε το 80% των χρημάτων που κλάπηκαν από το χρηματοκιβώτιο. Είναι μάλλον αβέβαιο ότι συνελήφθησαν όλοι οι εμπλεκόμενοι στη σκηνοθετημένη ληστεία. 

 

Το μέγα ερώτημα που τίθεται είναι γιατί δεν ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για την απουσία ή/και τη μη τήρηση αυστηρών προδιαγραφών ασφαλείας. 

 

Η εταιρία σεκιούριτι δεν έκανε μήνυση σε κανέναν για την κλοπή. Αβέβαιο είναι αν είχε ασφαλιστική κάλυψη για το περιεχόμενο του χρηματοκιβωτίου και το τι έπραξε με τη σειρά της η ασφαλιστική εταιρία για το γεγονός ότι αυτό ήταν "τρύπιο". 

 

 

Δεν ανοίγουν έτσι απλά τέτοια χρηματοκιβώτια 

 

Απορίας άξιον μένει το πως ήταν δυνατόν μόλις ένας -και μόνο- υπάλληλος να μπορεί να ανοίξει ένα τέτοιο χρηματοκιβώτιο, χωρίς να πάρει κλειδάριθμο από τα κεντρικά της εταιρίας. 

 

Στην εκδοχή που παρουσίασε στα τοπικά ΜΜΕ (με εντολή για κλειστές κάμερες) η αστυνομία επέμενε ότι δεν χρειαζόταν συνεργός. Δηλαδή υποστήριξαν ότι μπορούσε κάποιος απλώς "κόβοντας" το ρεύμα, να ανοίξει ένα τέτοιο χρηματοκιβώτιο με εκατομμύρια ευρώ στο εσωτερικό του. 

 

 

Ο ορκωτός λογιστής που ήλεγχε την σεκιούριτι 

 

Ωστόσο, στην εκπνοή του 2019 είδε το φως της δημοσιότητας μια μηνυτήρια αναφορά που έρχεται να περιπλέξει κατά πολύ το, κατά τα άλλα, απλοποιημένο σενάριο που παρουσίασε η αστυνομία στην Καβάλα. 

 

Πρόκειται για την καταγγελία ορκωτού λογιστή που έκανε ελέγχους στη συγκεκριμένη εταιρία σεκιούριτι το όχι και τόσο μακρινό 2014. Εκείνη τη χρονιά είχε κάνει καταγγελίες στις αρμόδιες εποπτικές και εισαγγελικές αρχές ότι κάτι δεν πάει καλά με τον όμιλο εταιρειών στον οποίο ανήκει η εν λόγω εταιρεία security. 

 

Πριν 6 χρόνια, ο ορκωτός λογιστής είχε καταγγείλει πολύ σοβαρά αδικήματα και παράνομες συναλλαγές του ομίλου εταιρειών στην οποία ανήκει και η εταιρεία της Καβάλας. Οι αρχές δεν του απάντησαν ποτέ για τις ενέργειες που έκαναν. 

 

 

Η συνέχεια γίνεται αρκετά περίεργη... 

 

 

Η μήνυση και η υπόνοια για ληστεία με σκοπό τη φοροδιαφυγή 

 

Στα κυριότερα σημεία της μηνυτήριας αναφοράς, που δημοσίευσε η ιστοσελίδα dikastiko.gr ο ορκωτός λογιστής λέει μεταξύ άλλων: 

 

«Τι έκαναν τόσα χρόνια η Αρχή Ξεπλύματος, το ΣΔΟΕ, η ΑΑΔΕ, η Οικονομική Αστυνομία, η Περιφέρεια και οι Οικονομικοί Εισαγγελείς? Για αυτό κανείς δεν μου προσκόμιζε τους αριθμούς πρωτοκόλλου και ανάλυση των ενεργειών και ελέγχων που όφειλαν να είχαν κάνει?»

 

Ο ορκωτός λογιστής, που δείχνει να γνωρίζει πολλά για τον Όμιλο εταιρειών στον οποίο ανήκε και η εταιρεία της Καβάλας με την εικονική ληστεία, δηλώνει δικαιωμένος από τις τελευταίες εξελίξεις. 

 

Διατυπώνει τα ακόλουθα 12 καυτά ερωτήματα που όπως σημειώνει θα έπρεπε να είχαν απασχολήσει τις αρμόδιες αρχές πολύ νωρίτερα, ενώ παράλληλα ζητεί να διερευνηθούν πλήρως πειθαρχικά και ποινικά όλοι…

 

* Γιατί οι Αρμόδιες Εποπτικές και Εισαγγελικές Αρχές δεν μου προσκόμισαν μέχρι σήμερα έστω τους αριθμούς πρωτοκόλλου της Αναφοράς μου? Η αναφορά μου πρωτοκολλήθηκε ή παρανόμως δεν πρωτοκολλήθηκε αλλά αποκρύφθηκε προκειμένου να μην γίνει έλεγχος στον εν λόγω όμιλο?

 

* Γιατί δεν υπάρχουν σημαντικά πρόστιμα στον εν λόγω όμιλο από τις φορολογικές αρχές δεδομένου ότι οι εμπλεκόμενες με τον όμιλο εταιρείες, τις οποίες σας είχα καταγγείλει εμφανίζονται ως μεγάλοι οφειλέτες προφανώς από τα πρόστιμα και προσαυξήσεις που τους επιβλήθηκαν…

 

  • Γιατί η Εταιρεία Security δεν είχε υποβάλλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου παρά την τεράστια ζημιά της από την ληστεία των 4,2 εκατ ευρώ? Υπάρχει κάτι που ήθελε να αποφύγει και να μην διερευνηθεί ποινικά το αδίκημα ως όφειλε? 

 

  • Γιατί δεν έχουν διωχθεί ποινικά τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της για την παράλειψη τους αυτή? Είναι δυνατόν κάποιος να ζημιωθεί 4,2 εκατ. ευρώ και να μην υποβάλλει την προβλεπόμενη έγκληση? Που αποσκοπεί κάτι τέτοιο και πως το αντιμετώπισαν οι Αρμόδιες Εποπτικές και Εισαγγελικές Αρχές? Δεν τους ξένισε???

 

* Γιατί οι Εισαγγελικές και Ανακριτικές Αρχές άλλαξαν το κατηγορητήριο της ληστείας των 4,2 εκατ Ευρώ τελευταία στιγμή? Δεν γνώριζαν ότι το αρχικώς διατυπωθέν ήταν λάθος? Άσκησαν πρόσθετη δίωξη με βάση το άρθρο 38 και 39 του ΚΠΔ κατά των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας για την παράλειψη τους να υποβάλλουν έγκληση και αν όχι γιατί?

 

* Γιατί δεν έχει διερευνηθεί η ευθύνη των Ορκωτών ελεγκτών του καταγγελθέντος από εμένα ήδη σε όλους εσάς από το 2014 Ομίλου εταιρειών που ανήκει η εταιρεία στην οποία έγινε η ληστεία, με βάση τις καταγγελίες μου από το 2014? Με ποιου εντολή διατάχθηκε να μην γίνει έλεγχος και πότε?

 

Μάλιστα ο διατυπώνει ερωτηματικά για την απόλυση του τον Οκτώβριο του 2010 από την ίδια Εταιρεία Ορκωτών ελεγκτών του ομίλου αυτού και αν αυτή συνδέεται με το γεγονός ότι «ζητούσα από τότε να γίνει αναφορά για τις υπέρογκες και αναιτιολόγητες συναλλαγές διαφημίσεων με τις εταιρείες και ιδίως το γεγονός ότι τρεις μέρες πριν την απόλυση μου, φέρεται με πληροφορίες να απολύθηκε από τον καταγγελλόμενο όμιλο ο διευθύνων σύμβουλος και εν συνεχεία ο οικονομικός διευθυντής!!! Όλα αυτά σας είναι γνωστοποιημένα!!

 

Ήταν εκδικητική η απόλυση μου γιατί αποδίδεται σε εμένα η αποκάλυψη των συναλλαγών του ομίλου στις εσωτερικές υπηρεσίες του ομίλου στο εξωτερικό και την έναρξη της έρευνας από το εξωτερικό, η οποία εν συνεχεία οδήγησε στις απομακρύνσεις των μεγαλοστελεχών?

 

  • Γιατί η εφορία και οι ορκωτοί ελεγκτές τόσα χρόνια έως το 2010 αποδέχονταν τις συναλλαγές αυτές ως νόμιμες? Τι άλλαξε μετά?

 

Είναι πραγματικά ή εικονικά και άλλαξαν μετά ώστε οι υπαίτιοι να φορτώσουν την ευθύνη σε άσχετους «Πακιστανούς» ή παρένθετα πρόσωπα? Τι έπραξαν οι Αρμόδιες Εποπτικές και Εισαγγελικές Αρχές για να εντοπίσουν τα πραγματικά υπαίτια πρόσωπα τόσα χρόνια?

 

* Γιατί η Περιφέρεια και το ΓΕΜΗ δεν έχουν επιβάλλει τα προβλεπόμενα πρόστιμα και δεν έχουν ζητήσει τη λύση και εκκαθάριση της εταιρείας. Ποιος έδωσε εντολή να μην γίνουν οι προβλεπόμενες ενέργειες και πότε?

 

* Ο οικονομικός διευθυντής του καταγγελλόμενου ομίλου μήπως μετά την απόλυση του μετά την αποκάλυψη των συναλλαγών το 2010-2011 μεταπήδησε σε άλλο όμιλο που εμπλέκεται σε τεράστιο σκάνδαλο και αν ναι έχει διερευνηθεί η δράση του εκεί ή όχι από τις Αρμόδιες Εποπτικές και Εισαγγελικές Αρχές και αν όχι γιατί και ποιου εντολή?

 

Γιατί οι Εισαγγελικές Αρχές ποτέ δεν με κάλεσαν να καταθέσω για την υπόθεση αυτή ενώ για άλλες πολύ πιο ασήμαντες με καλούσαν?

 

* Η ΑΑΔΕ έχει υποβάλει μηνυτήρια αναφορά περί εικονικών συναλλαγών φοροδιαφυγής κατά όλων των εμπλεκόμενων (εκδότη και λήπτη των παραστατικών) επί των καταγγελλόμενων συναλλαγών διαφημίσεων και αν όχι γιατί και με ποιου εντολή και πότε?

 

  • Έχουν ελεγχθεί όλες οι περιπτώσεις ληστειών ή απώλειας χρημάτων που έχουν δηλωθεί προς έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των εταιρειών του ομίλου προκειμένου να αποφευχθεί αυτές να προσομοιάζουν σε εικονικότητα με τη ληστεία των 4,2 εκατ ευρώ και το ενδεχόμενο να γίνονται να την φοροδιαφυγή πέραν της υπεξαίρεσης χρημάτων και αν όχι θα το πράξει η ΑΑΔΕ ή όχι και αν όχι γιατί?

 

Η ληστεία των 4,2 εκ. € είχε όφελος 5,7 εκ. €;

Και καταλήγει στην ταμπακιέρα: "γνωρίζετε πολύ καλά ότι μια οποιαδήποτε εικονική φορολογικά εκπιπτόμενη ληστεία για παράδειγμα 100,00 ευρώ έχει ως παράνομη ωφέλεια άνω των 136,10 ευρώ καθώς 100,00 Ευρώ είναι το προϊόν της ληστείας συν 29% φόρος εισοδήματος πλέον 10% φόρος διανομής κερδών που παρανόμως δεν πληρώνεται από την παρανόμως εκπίπτουσα δαπάνη της δήλωσης εισοδήματος της εταιρείας η οποία τυχόν έστησε την εικονική ληστεία".

 

Με άλλα λόγια, σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, η παράνομη ωφέλεια -αν υπήρξε τέτοια- από τη ληστεία της Καβάλας, είναι 5,7 εκατομμύρια ευρώ. 

 

 

Η ανεπίσημη θέση της αστυνομίας 

 

Από την Ελληνική Αστυνομία δεν έχει υπάρξει κάποια ανακοίνωση για το θέμα, ως απάντηση στη δημόσια καταγγελία του ορκωτού λογιστή. Ωστόσο, ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ, αναφέρει ότι μιλώντας στο bloko.gr στελέχη της αστυνομίας και της εταιρείας, που σε κάποιο βαθμό οι τελευταίοι χειρίστηκαν και δεν χειραγώγησαν τις εξελίξεις, "απορρίπτουν κατηγορηματικά την επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται από ορκωτό λογιστή".

 

Γράφει συγκεκριμένα το bloko: 

 

"Η υπόθεση διαφαίνεται ότι εμπεριέχει χαλκευμένα δεδομένα, από το γεγονός ότι ξεκινά με παραπομπές σε προ... δεκαετίας κι εξαετίας εν δυνάμει πύθειους χρησμούς για κάτι που διαπράχθηκε τον Ιανουάριο του 2019! Και προσοχή. Δεν στεκόμαστε στις αιτιάσεις της αναφοράς. Μένουμε στα καθεαυτό δεδομένα της πολύκροτης εικονικής ληστείας. Και το μόνο που προκύπτει ως αυτούσιο γεγονός, είναι αφενός ότι σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται η προ εξαετίας αναφορά, με την διαλεύκανση- εξιχνίαση της υπόθεσης. Το οξύμωρο δε αφετέρου είναι, πως ίσως κι ενδεχομένως, μέσα από κάποιες ερμηνείες- παρερμηνείες, τους μόνους που νομικά υποβοηθά, είναι τους κατηγορούμενους!!!

 

Στο μόνο που ίσως αξίζει μέσα από την αναφορά να σταθεί κάποιος που επιδιώκει να βλέπει σφαιρικά όλους τους συντελεστές μιας υπόθεσης, είναι στο επιμύθιο όπου σημειώνονται τα εξής: "Έχουν ελεγχθεί όλες οι περιπτώσεις ληστειών ή απώλειας χρημάτων που έχουν δηλωθεί προς έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των εταιρειών του ομίλου προκειμένου να αποφευχθεί αυτές να προσομοιάζουν σε εικονικότητα με τη ληστεία των 4,2 εκατ ευρώ και το ενδεχόμενο να γίνονται να την φοροδιαφυγή πέραν της υπεξαίρεσης χρημάτων και αν όχι θα το πράξει η ΑΑΔΕ ή όχι και αν όχι γιατί;" 

 

Κι έχει ενδιαφέρον γιατί εάν ισχύει, το αυτονότο ερώτημα είναι γιατί να διατηρήσουν την επικαρπία της απάτης μόνο τρία τοπικά εταιρικά στελέχη; Εάν δεν ισχύει καταρρίπτεται αυτόματα το πνεύμα και κυρίως η ουσία της αναφοράς, η εμφάνιση της οποίας στον παρόντα χρόνο αποκτά χαρακτήρα σπέκουλας και τυχοδιωκτικού βολονταρισμού,.

 

Πρώην αστυνομικός είναι επικεφαλής ασφαλείας στην εταιρία σεκιούριτι 

επισκέφθηκε τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης και συζήτησαν για τη ληστεία 

 

Η αλήθεια σύμφωνα με ακριβείς και διασταυρωμένες πληροφορίες του bloko.gr είναι ότι μετά από το απαραίτητο χρονικό διάστημα από τη ληστεία μαμούθ, ο επικεφαλής ασφάλειας της εταιρείας (πρώην ανώτατος αξιωματικός της ΕΛΑΣ) επισκέφτηκε τον κ. Τσουβάλα στην Κατεχάκη, τον ενημέρωσε και παρέθεσε ισχυρές κι αποχρώσες ενδείξεις πως η ληστεία δεν ήταν ληστεία. 

 

Από εκεί ξεκίνησε η διαδρομή τους προς το οργανωμένο έγκλημα Θεσσαλονίκης και την ασφάλεια Καβάλας, που κατά γενική παραδοχή, όχι μόνο εξιχνίασης την υπόθεση, αλλά συνέταξαν άρτια δικογραφία με την πλήρη κι αποκαλυπτική παράθεση όλων των ενοχοποιητικών για τους δράστες στοιχείων".

 

Από τα στοιχεία που παραθέτει το bloko.gr προκύπτει ότι η υπόθεση έφτασε στον γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης (και πρώην αρχηγό της ΕΛΑΣ) Κωνσταντίνο Τσουβάλα από πρώην ανώτατο αξιωματικό της αστυνομίας ο οποίος σήμερα είναι επικεφαλής ασφάλειας στην εταιρία σεκιούριτι. 

 

Τώρα η υπόθεση έχει ακόμη μεγαλύτερα κενά

Και το ερώτημα παραμένει: έχει ελέγξει η αστυνομία -και κατ΄επέκταση οι δικαστικές αρχές- τους ανθρώπους που χειρίζονται θέματα ασφάλειας στην εταιρία που φαίνεται να έχει πέσει θύμα της εικονικής ληστείας; 

 

Το χρηματοκιβώτιο που ανοίχτηκε πανεύκολα στην κατ΄ομολογίαν σκηνοθετημένη ληστεία ανήκει σε μια εταιρία που μόνο τυχαία δεν είναι. Πρόκειται για το υποκατάστημα μιας εταιρίας-κολοσσού, που η μητρική της είναι μεγάλη πολυεθνική, με παγκόσμια παρουσία και πολύ μεγάλα μερίδια αγοράς σε 150 χώρες του κόσμου. 

 

Είναι μια εταιρία με εμπειρία 160 χρόνων που εφαρμόζει αυστηρότατα πρωτόκολλα ασφάλειας, τόσο για την μεταφορά των χρημάτων, όσο και για τη φύλαξή τους.

 

Η ίδια υποστηρίζει ότι ακολουθεί «τα αυστηρότερα διεθνή πρότυπα ασφαλείας» και ότι είναι εξοπλισμένη «με τον πιο σύγχρονο πιστοποιημένο μηχανολογικό εξοπλισμό». 

 

Δεν είναι μια μικρή εταιρία αλλά μια εταιρία που εμπιστεύονται τράπεζες, αλυσίδες λιανικής, βιομηχανίες, χιλιάδες ιδιώτες αλλά και αεροδρόμια όπως αυτό της Καβάλας. 

 

Μιλάμε για τη μεγαλύτερη ιδιωτική επιχείρηση διαχείρισης μετρητών παγκοσμίως. 

 

Κάτι δεν στέκει καλά όταν μια τέτοια εταιρία έχει "διάτρητο" χρηματοκιβώτιο και όταν δεν κάνει μήνυση μετά από κλοπή 4,2 εκ. €...