Το βιβλίο του Χάρη Τσιρκινίδη «Κόκκινο Ποτάμι» στο οποίο βασίστηκε η ομώνυμη τηλεοπτική σειρά του Open, παρουσιάζεται το προσεχές Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019 στο Κοκκινόχωμα. Πρόκειται για μια εκδήλωση του Μορφωτικού Συλλόγου Κοκκινοχώματος η οποία θα αρχίσει στις 18:00 στην Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου του Κοκκινοχώματος. 

            

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: 

 

«Από την αρχή του έτους ο Σύλλογος μας έχει αφιερώσει όλες του τις δράσεις στα 100 Χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου φτάνοντας στην κορωνίδα των εκδηλώσεων του ,αυτής της 21ης Δεκεμβρίου.

 

Είναι χρέος μας να σταθούμε απέναντι στην λήθη, τιμώντας τις 353.000 αδικοχαμένες ψυχές».

 

Παπαζήσης, Παντούση και Μανουσάκης

Προσκεκλημένοι να συμμετάσχουν εξ αποστάσεως στην εκδήλωση, μέσω τηλε-σύνδεσης skype, είναι οι συντελεστές της σειράς, ο σκηνοθέτης του σήριαλ Μανούσος Μανουσάκης, οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς Ιωάννης Παπαζήσης και Αναστασία Παντούση καθώς και οι ηθοποιοί Τάκης Βαμβακίδης και Στέφανος Κυριακίδης

 

Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνουν ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Κοκκινοχώματος Δημήτρης Θεοφυλακτίδης, ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Κώστας Αντωνιάδης και ο τέως νομάρχης Θόδωρος Καλλιοντζής.

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο καθηγητής Νευροχειρουργικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Σελβιαρίδης, η αρχιτέκτων μηχανικός Ελευθερία Καραγιαννίδου και ο δημοσιογράφος Τάσος Αποστολίδης.

 

Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει ο ηθοποιός Κατερίνα Τσίρμπα ενώ υπάρχει και μουσικό σκέλος στην εκδήλωση με ποντιακά τραγούδια από τον Γιάννη Παρηγορίδη και ποντιακή λύρα από τον Γιώργο Αμπεσλίδη

 

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκη Στρατηλάτη

 

Στο χώρο θα διατίθενται ποντιακά κεράσματα σε όσους παραστούν. 

 

 

 

Το βιβλίο έχει τη δική του ιστορία

Το βιβλίο του συγγραφέα – Στρατηγού ε.α. Χάρη Τσιρκινίδη «Το Κόκκινο Ποτάμι» πάνω στο οποίο βασίστηκε η υπερπαραγωγή του Open, έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία. 

 

Το βιβλίο «γράφτηκε» το 1948 πρώτα στη μνήμη του Χάρη Τσιρκινίδη όταν ο πατήρ Γρηγόριος του διηγήθηκε την πραγματική ιστορία του Μιλτιάδη Παυλίδη και της Ιφιγένειας Νικολαΐδου. Δύο νέων Ποντίων που αγαπήθηκαν και πέρασαν πολλές δυσκολίες στα τραγικά χρόνια της Γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού.

 

Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Χάρης Τσιρκινίδης ταξίδεψε παντού. Επαλήθευσε την ιστορία που το αφηγήθηκε ο γέροντας και αναζήτησε τεκμήρια που θα ολοκληρώσουν το πολιτικό, κοινωνικό και ιστορικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα στήριζε στη συνέχεια το συγγραφικό του πόνημα. 

 

Τα στοιχεία, οι μαρτυρίες και τα ντοκουμέντα αντλήθηκαν, μεταξύ άλλων και μετά από την πολυετή έρευνα στα γαλλικά διπλωματικά αρχεία, την περίοδο 1987-1990, όταν ο Χάρης Τσιρκινίδης υπηρετούσε ως διπλωματικός ακόλουθος Αμυνας στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι. 

 

Πέρασαν 50 χρόνια, στα οποία μεσολάβησε εξαντλητική αναζήτηση στοιχείων από τον Χάρη Τσιρκινίδη, σε Ελλάδα και εξωτερικό, έως ότου δει το βιβλίο τυπωμένο για πρώτη φορά περί το 1998

 

Εξαντλήθηκε, ανατυπώθηκε, επανακυκλοφόρησε ξανά και ξανά

Το βιβλίο εξαντλήθηκε, ανατυπώθηκε και εξαντλήθηκε ξανά και ξανά. Ώσπου 20 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του, φτάνει στη 10η έκδοση να αποτελεί ξανά μπεστ σέλερ, με τη βοήθεια της τηλεόρασης η οποία το σύστησε σε ένα πολύ ευρύτερο κοινό. 

 

Μια συνάντηση του Χάρη Τσιρκινίδη με τον Μανούσο Μανουσάκη, κατέληξε σε συμφωνία για την παραγωγή μιας κινηματογραφικής ταινίας που θα βασιστεί στο βιβλίο. Και στη συνέχεια σε δεύτερη συμφωνία για ένα σήριαλ. 

 

Επιθυμία 15 ετών για τον Ιβάν Σαββίδη

Η ιδέα, όμως, για να μπει στη μικρή οθόνη και στο κινηματογραφικό πανί το ιστορικό διήγημα του Χάρη Τσιρκινίδη είχε «καρφωθεί» σχεδόν 15 χρόνια πριν στο μυαλό του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη

 

Σε ένα επαγγελματικό του ταξίδι στην Κίνα, ο Ιβάν Σαββίδης άρχισε να διαβάζει το βιβλίο σε ένα πολυσέλιδο χειρόγραφο στη ρωσική γλώσσα, που του είχε δώσει συνεργάτης του. Η απόφαση είχε ληφθεί. 

 

Μεσολάβησαν πολλά χρόνια μέχρι ο Ιβάν Σαββίδης να γνωρίσει τον συγγραφέα και τον σκηνοθέτη κι αφού προηγουμένως είχε αποκτήσει πολυσχιδή επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, να έχει τηλεοπτικό σταθμό για να χρηματοδοτεί την πρώτη παραγωγή που να φέρνει την Ποντιακή Γενοκτονία στο επίκεντρο της. 

 

Κάπως έτσι, το βιβλίο του Χάρη Τσιρκινίδη φτάνει να γίνεται μια από τις ακριβότερες παραγωγές που έχουν γίνει στην ελληνική τηλεόραση, με 171 ηθοποιούς και 1.140 κομπάρσους, με γυρίσματα σε Ελλάδα και εξωτερικό. 

 

Περισσότερα για το πως γράφτηκε το βιβλίο, στην εκδήλωση του Σαββάτου…