Με επιστολή του την οποία απευθύνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη το Επιμελητήριο Καβάλας ζητά τη χορήγηση έκτακτων μέτρων στήριξης για όσους επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες σε Θάσο και Καβάλα ζητά το Επιμελητήριο Καβάλας.

 

Ειδικότερα στην επιστολή αναφέρονται τα εξής: 

 

            

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

 

Οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στο νησί της Θάσου καθώς και στους Δήμους Καβάλας και Παγγαίου, έχουν επιφέρει σοβαρές ζημιές σε επιχειρήσεις,  φέρνοντας σε απόγνωση τους επιχειρηματίες της περιοχής. 

Πλέον των καταστροφών στις βασικές δημόσιες υποδομές, έχουν πληγεί και επιχειρήσεις των περιοχών αυτών, με αποτέλεσμα μηχανολογικός εξοπλισμός, μηχανήματα παραγωγής και λοιπός εξοπλισμός, καθώς και κτηριακές δομές να έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές και να αδυνατούν οι επιχειρήσεις μας να λειτουργήσουν.

 

Κύριε Πρωθυπουργέ, 

 

Οι επιχειρηματίες έχουν επενδύσει στην περιοχή και  δυστυχώς σήμερα, η εικόνα που παρουσιάζεται είναι τραγική με αυξημένα προβλήματα για την λειτουργία τους. Εξαιτίας των σημαντικών καταστροφών επιβάλλεται η στήριξη των επιχειρήσεων αυτών, προκειμένου το συντομότερο δυνατό να αποκαταστήσουν τις ζημιές τους. 

 

 

Παρακαλούμε, να στηρίξετε τις πληγείσες περιοχές, όπου πλέον των κονδυλίων για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών στις δημόσιες υποδομές, προτείνουμε το ακόλουθο πλέγμα προτάσεων και δράσεων που απαιτούνται για την ανακούφιση των πληγέντων  και την στήριξη της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας: 

-Πλήρης αποζημίωση των επιχειρήσεων που επηρεάζονται άμεσα από την καταστροφή που έχει συντελεστεί 

- Οι δόσεις των φορολογικών υποχρεώσεων που αφορούν την τρέχουσα χρήση να μεταφερθούν χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις στον Ιούλιο του 2020.

 - Η προμήθεια των εξοπλισμών που έχουν καταστραφεί, να αγοραστούν από τις επιχειρήσεις χωρίς  την καταβολή ΦΠΑ

Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ για ένα χρόνο

- Δυνατότητα απαλλαγής (και όχι μόνο αναστολής) από την καταβολή εισφορών στον ΕΦΚΑ για τουλάχιστον ένα τρίμηνο 

- Αναστολή καταβολής δόσεων για δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών 

- Εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και συντελεστών στη φορολογία εισοδήματος 

-Αναστολή αναγγελίας στον Τειρεσία για επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δάνεια 

 

 

Κύριε Πρωθυπουργέ, 

 

Παρακαλούμε θερμά  να εξετάσετε τις προτάσεις μας και να εξαντλήσετε τα περιθώρια των οικονομικών δυνατοτήτων σας, προκειμένου να ικανοποιήσετε τα αιτήματα, που αποτελούν το ελάχιστο των αναγκαίων μέτρων, για την ανακούφιση της τοπικής κοινωνίας και για την επιβίωση των επιχειρήσεων μας.

Σήμερα οι επιχειρήσεις έχουν υποστεί ζημιές, από παράγοντες που δεν οφείλονται σε δικές τους επιχειρηματικές ενέργειες και αντιμετωπίζουν πλέον έντονα λειτουργικά προβλήματα.

Είμαστε βέβαιοι ότι, με τη δική σας προσωπική παρέμβαση, θα σταθείτε αρωγός στην προσπάθεια για ανακούφιση των πληγέντων και την άμεση αποκατάσταση των ζημιών.