Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας αποτελούμενο από τους πρώην βουλευτές Εμμανουηλίδη Δημήτριο, Μορφίδη Κωνσταντίνο και Παπαφιλίππου Γεώργιο επισκέφτηκε την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου το νησί της Θάσου προκειμένου να διαπιστώσει το μέγεθος των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις. Συμμετείχαν επίσης ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης του Δήμου Θάσου «Δημοτική Θασιακή Κίνηση Πάμε Μαζί» και δημοτικός σύμβουλος Θάσου Θεοδωρίδης Δημήτριος και το μέλος της παράταξης Βασιλειάδης Βασίλειος.

 

 

Συναντήθηκε αρχικά με τον  Δήμαρχο Θάσου Λευτέρη Κυριακίδη από τον οποίο πληροφορήθηκε εκτενώς για το μέγεθος των καταστροφών και τις διαδικασίες καταγραφής και αποκατάστασής τους.

Στη συνέχεια περιόδευσε σε όλες τις πληγείσες περιοχές και συζήτησε με κατοίκους και μέλη των τοπικών συμβουλίων.

 

 

Η εικόνα σε πολλές περιοχές και κυρίως στην Ποταμιά και τον Ποτό είναι τραγική. Υποδομές, παραλιακά μέτωπα και ιδιωτικές περιουσίες, ιδίως ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και αγροτικές καλλιέργειες, υποστήκανε σημαντικότατες ζημίες.

Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η επίσπευση των διαδικασιών αποκατάστασης των ζημιών στις υποδομές και αποζημίωσης των πληγέντων συμπατριωτών μας. Θα πρέπει δε να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην άμεση αποκατάσταση των ζημιών στα παραλιακά μέτωπα δεδομένου ότι η σημερινή τους εικόνα βλάπτει ανεπανόρθωτα τον τουρισμό του νησιού που αποτελεί την ναυαρχίδα της οικονομίας του νησιού και όλης της περιφέρειας.

 

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ και όλα του τα στελέχη, κεντρικά και τοπικά, θα συνδράμουν με όλες τους τις δυνάμεις στην πλήρη αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφιση των κατοίκων του νησιού, τους οποίους συγχαίρουμε για την ψύχραιμη αντιμετώπιση της όλης κατάστασης.

 

 

Θα πρέπει να τονίσουμε όμως ότι είναι επιτακτική ανάγκη να καταστεί πρώτη προτεραιότητα για τους αρμόδιους φορείς (Περιφέρεια Δήμος και  Κυβέρνηση) και τους πολίτες η αντιπλημμυρική θωράκιση του νησιού και όλης της περιφέρειας καθώς εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής οι πλημμύρες στο εξής θα είναι συνήθη φαινόμενα. Η αντιπλημμυρική θωράκιση θα επιτευχθεί με την άμεση κατάρτιση, εφαρμογή και εκτέλεση ενός ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδίου, τη βάσει του οποίου θα αποτελέσει ο ήδη εκπονηθείς από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στρατηγικός αντιπλημμυρικός σχεδιασμός.

 

 

 Ένας σχεδιασμός που θα περιλαμβάνει ενδεικτικά την οριοθέτηση και διευθέτηση όλων των ρεμάτων, το συνεχή έλεγχο και καθαρισμό τους από την βλάστηση,  τα φερτά υλικά, αντικείμενα και κατασκευές. Την δημιουργία υδατοδεξαμενών στις δασικές περιοχές, την κατασκευή μικροφραγμάτων στις κοίτες των ρεμάτων καθώς και τον εφοδιασμό με επαρκή κατάλληλα μηχανήματα.

 

 

Καβάλα 28/11/2019

Γραφείο Τύπου

ΣΥΡΙΖΑ

Καβάλας