γράφει ο 

Τάσος Αποστολίδης

 

 

Πόσοι πρόσφυγες χωρούν σε ένα κοντέινερ; 

 

Αναστάτωση έχουν προκαλέσει τα τελευταία 24ωρα, ανυπόγραφα δημοσιεύματα στα οποία διατυπώνεται («με σιγουριά» μάλιστα) ο ισχυρισμός ότι έρχονται περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες στην Καβάλα.

 

Μάλιστα ήταν τέτοια η σιγουριά του ανυπόγραφου κειμένου για τον αριθμό όσων θα έρθουν που αφήνονταν υπαινιγμοί για πιθανό νέο κέντρο φιλοξενίας, εκτός του πρώην στρατοπέδου Ασημακοπούλου. 

 

Πως άρχισαν οι φήμες 

 

Τα δημοσιεύματα στηρίζονται στη δημοσίευση ενός διαγωνισμού, ύψους 160.000€ για την προμήθεια κοντέινερ, τα οποία προορίζονται για την Καβάλα και άλλες περιοχές. Ο διαγωνισμός είναι υπαρκτός, όχι φήμη. 

 

Τι πραγματικά προβλέπει ο διαγωνισμός;

 

Ο εν λόγω διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί από το μη κερδοσκοπικό Σωματείο «SOLIDARITY NOW» και είναι ανοιχτός για υποβολή προσφορών έως την Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019. 

 

Ο διαγωνισμός με κωδική ονομασία ITB12/2019 αφορά στην αγορά συνολικά 17 κοντέινερ που προορίζονται για 8 περιοχές της Ελλάδας. Τα κοντέινερ θα στεγάσουν γραφεία και διοικητικό προσωπικό υποστήριξης για τις δομές φιλοξενίας. 

 

Ένα μόνο κοντέινερ στην Καβάλα…

 

Για την πόλη της Καβάλας προορίζεται μόνο το ένα κοντέινερ, το οποίο είναι μονόχωρο, διαστάσεων από 14 έως 17 τετραγωνικά μέτρα και το οποίο θα εγκασταθεί στη δομή του πρώην στρατοπέδου Ασημακοπούλου. 

 

Τα υπόλοιπα κοντέινερ προορίζονται για τη Ριτσώνα (3), τη Μαλακάσα (2), τον Ελαιώνα (1), το Βαγιοχώρι (1), τη Βόλβη (4) και τις Σέρρες (3) και την Ανδραβίδα (2). Η εγκατάστασή τους θα γίνει, σύμφωνα με όσα ορίζονται στον διαγωνισμό, έως τις 31/12/2019.

 

Το σωματείο θα πληρώσει για τα 17 κοντέινερ που θα αγοράσει ένα ποσό της τάξης των 130.000€ + ΦΠΑ. Η τελική τιμή αγοράς μπορεί να είναι πολύ χαμηλότερη αφού πρόκειται για μειοδοτική διαδικασία. 

 

…κι αυτό για να γίνει γραφείο!

 

Πρόκειται ουσιαστικά για χώρους με εμβαδόν όσο ένα υπνοδωμάτιο ή ένα μικρό οικιακό σαλόνι. Τα κοντέινερ αυτά δεν θα αποτελέσουν δωμάτια για τη φιλοξενία (διανυκτέρευση) προσφύγων και μεταναστών αλλά χώρους για γραφεία, ή χώρους φύλαξης και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών ή αίθουσες διδασκαλίας και δραστηριοτήτων. 

 

Στις προδιαγραφές του διαγωνισμού αναφέρεται ότι τα κοντέινερ πρέπει να φέρουν μία πόρτα εισόδου και δύο τουλάχιστον παράθυρα, να μην περιλαμβάνουν wc ή κουζίνα αλλά να έχουν κλιματισμό και όλο τον απαιτούμενο ηλεκτρολογικό εξοπλισμό (πρίζες, φωτισμό κλπ).

 

Ποια είναι η «ΜΚΟ» 

 

Το μη κερδοσκοπικό Σωματείο «Solidarity Now» («Αλληλεγγύη Τώρα») ιδρύθηκε το 2013 κι όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του, παρέχει υπηρεσίες «σε Έλληνες, πρόσφυγες και μετανάστες» με κύριο στόχο να υποστηρίξει «τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας, χωρίς διακρίσεις, μέσα από καινοτόμες κοινωνικές δράσεις».

 

Το σωματείο έχει υποστηρίξει το έργο πάνω από 70 οργανώσεων και φορέων της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα, ενώ τα προγράμματα που υλοποιεί έχουν λάβει χρηματοδότηση από οργανισμούς όπως η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες (UNHCR), η UNICEF, η CARE International, το ίδρυμα Radcliffe, τα EEA Grants, η Νορβηγική Πρεσβεία στην Ελλάδα κτλ.

 

Οι άνθρωποι πίσω από το ΜΚΟ 

 

Πρόεδρος του σωματείου είναι ο επιχειρηματίας Στέλιος Ζαββός (αδερφός του υφυπουργού Οικονομικών της σημερινής κυβέρνησης Μητσοτάκη, Γιώργου Ζαββού) ενώ στο Δ.Σ. συμμετέχουν προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους όπως ο καθηγητής Νομικής Νίκος Αλιβιζάτος αλλά και ο Νικηφόρος Διαμαντούρος, ο πρώτος Συνήγορος του Πολίτη στην Ελλάδα και, στη συνέχεια, για μία δεκαετία, Συνήγορος του Πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής). 

 

και η… πρώτη εξαδέρφη του πρωθυπουργού 

 

Γενική διευθύντρια του Solidarity Now, η οποία και υπογράφει τον σχετικό διαγωνισμό για τα κοντέινερ, είναι η καθηγήτρια Οικονομικών του Παντείου Πανεπιστημίου, Αντιγόνη Λυμπεράκη, κόρη του Γεωργίου Λυμπεράκη και της Αρτεμισίας Μητσοτάκη, αδερφής του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Δείτε παρακάτω την φωτογραφία της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

 

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Λυμπεράκη διετέλεσε δύο φορές βουλευτής, αμφότερες με το «Ποτάμι», μία φορά ως εκλεγμένη το 2015 (Ιανουάριος-Σεπτέμβριος) και μία το 2019 (11 Απριλίου- 7 Ιουλίου) όταν ανέλαβε καθήκοντα ως πρώτη επιλαχούσα, μετά την παραίτηση του Γιώργου Αμυρά ο οποίος κατέβαινε τότε υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ. Για το δεύτερο διάστημα που διετέλεσε βουλευτής, η κ. Λυμπεράκη είχε παραιτηθεί προσωρινά από την Solidarity Now.