Το μήνυμα του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου από τη Θεσσαλονίκη όπου παρακολούθησε τη στρατιωτική παρέλαση.  Σήμερα, από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη, που έλαμψε φορώντας τα γιορτινά της, εορτάσαμε την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, το Έπος του 1940 - 1941.

Αποτίσαμε φόρο τιμής στους ήρωες που αγωνίστηκαν, πολέμησαν, πέθαναν, θυσιάστηκαν, υπερασπιζόμενοι τα πάτρια εδάφη, σε μία εποχή όπου το Εθνικό φρόνημα, η στιβαρή ηγεσία, η στρατιωτική ετοιμότητα υπερίσχυσαν και κατανίκησαν την υπεροπλία, το αριθμητικό πλεονέκτημα, την επιθετικότητα και την αλαζονεία ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος.

 

Σήμερα, λοιπόν, τιμούμε τη μνήμη αυτών των Ηρώων.

Παρακολουθήσαμε μία εξαίρετη παρέλαση, όπου είδαμε και θαυμάσαμε τα μέλη των πολιτιστικών συλλόγων, τις διασωστικές ομάδες και τμήματα μαθητών να παρελαύνουν υπερήφανοι, ευθυτενείς, συνειδητοποιημένοι.

Καμαρώσαμε όμως, επίσης, και τα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων και των τριών Κλάδων που παρέλασαν.
Το αίσθημα υπερηφάνειας και συγκίνησης για το ηθικό τους, τη λεβεντιά τους, αλλά και τα σύγχρονα οπλικά συστήματα που επέδειξαν στην παρέλαση, πραγματικά διακατέχει όλο αυτό το πολύ μεγάλο πλήθος που συνέρευσε εδώ στην παραλιακή λεωφόρο, για να τους καμαρώσει.

Και το μήνυμα που βγαίνει είναι ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ισχυρές, αξιόμαχες, ετοιμοπόλεμες. Διαθέτουν αποτρεπτική ισχύ και αυτό γίνεται σαφές και γνωστό προς πάσα κατεύθυνση.

Αυτόν τον ευλογημένο και πανέμορφο τόπο, τον επιβουλεύτηκαν πολλοί από τα βάθη των αιώνων.
Όταν ο λαός ήταν συνειδητοποιημένος, συστρατευμένος, ενωμένος και αποφασισμένος πάντα σημειώναμε ένδοξες νίκες. Όταν ήταν διασπασμένος υποφέραμε μεγάλες εθνικές υποχωρήσεις.
Επομένως, ας διδαχθούμε από το παράδειγμα των ηρώων του ΄40.
Να αναπτύξουμε το εθνικό τους φρόνημα, να στηρίξουμε ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, για να ανταπεξέλθουμε σε κάθε επιβουλή, διαφορετική βέβαια από εκείνους τους καιρούς, αλλά μην έχετε καμία αμφιβολία, υπαρκτή και στις μέρες μας.

Οι ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν το βασικό στοιχείο της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας, άρα τιμούμε αυτούς που έπεσαν υπερασπιζόμενοι το πάτριο έδαφος.
Δεν ξεχνάμε το παράδειγμά τους.
Παραδειγματιζόμαστε από αυτό και επαγρυπνούμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε ποτέ κανένας επιβουλέας, από αυτούς που θα έρθουν ή από αυτούς που υπάρχουν, να μην περάσει ξανά. Δεν θα περάσει.
Δεν θα περάσει ποτέ.

Χρόνια πολλά στη Θεσσαλονίκη!
Χρόνια πολλά στη Μακεδονία!
Χρόνια πολλά στην Ελλάδα!