Αναβλήθηκε για τις 18 Ιουνίου του 2020 η δίκη του πρώην νομάρχη Καβάλας Θόδωρου Καλλιοντζή και των πέντε ακόμα κατηγορουμένων για την υπόθεση της απιστίας κατά του δημοσίου από το Πενταμελές Εφετείο Θράκης το πρωί της Πέμπτης 24 Οκτωβρίου. Η έδρα έκανε δεκτό το αίτημα των κατηγορουμένων καθώς δυο από τους βασικούς μάρτυρες της υπόθεσης σύμφωνα με τις ιατρικές γνωματεύσεις που προσκόμισαν δήλωναν αδυναμία να παραβρεθούν λόγω ασθενείας. 

 

Συγκεκριμένα στην δικαστική αίθουσα βρέθηκαν οι Τσαμαλίκος Νικόλαος υπάλληλος της νομαρχίας Καβάλας, ο πρώην αντινομάρχης Κώστας Τζώτζος, ο πρώην αντινομάρχης Γιώργος Τσαλουχίδης και ο Θόδωρος Καλλιοντζής. Απόντες ήταν η δημοσιογράφος από τη Δράμα Σοφία Μπουδακίδου και ο δημοσιογράφος και πρώην συνεργάτης του τότε νομάρχη Κώστας Τσακίρης

 

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του κ. Τσακίρη η κατάσταση της υγείας του δεν του επέτρεπε να παραβρεθεί στη σημερινή δίκη και ζητά την αναβολή της προκειμένου την επόμενη φορά να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό του. 

 

Το αίτημα για αναβολή της δίκης έγινε δεκτό από τον εισαγγελέα και στη συνέχεια από την Έδρα του δικαστηρίου.

 

Η ΠΡΩΤΗ ΔΙΚΗ

Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Ιουνίου 2017 είχε ολοκληρωθεί η πρώτη εκδίκαση της υπόθεσης Καλλιοντζή-Μπουδακίδου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στην Κομοτηνή. Τότε είχαν ασκήσει όλοι έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να καταβάλλουν εγγύηση. 

 

Το δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι όλοι οι κατηγορούμενοι είναι ένοχοι και είχε επιβάλλει στον τέως νομάρχη Θόδωρο Καλλιοντζή ποινή φυλάκισης 7 ετών για ηθική αυτουργία. 

 

Στον υπεύθυνο του γραφείου Τύπου της Νομαρχίας Κώστα Τσακίρη είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 7 ετών για ηθική αυτουργία. 

 

Στον τέως αντινομάρχη Γιώργο Τσαλουχίδη και τον υπάλληλο της Νομαρχίας Νίκο Τζαμαλίκο είχαν επιβληθεί ποινές 7 ετών για φυσική αυτουργία στον καθένα. 

 

Δεκαετής ήταν η ποινή για άμεση συνέργεια στη Σοφία Μπουδακίδου ενώ 5ετής φυλάκιση είχε επιβληθεί στον τέως αντινομάρχη Κώστα Τζώτζο για απλή συνέργεια. 

 

Όλοι είχαν επίσης καταδικαστεί σε 5ετή στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων τους και σε στέρηση εξόδου από την χώρα. 

 

15 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ...

Η υπόθεση έρχεται από την περίοδο Απριλίου 2005 – Φεβρουαρίου 2006 όταν η τότε διοίκηση της Νομαρχίας ανέθετε στην δημοσιογράφο ή διαφημίστρια Σοφία Μπουδακίδου τη διοργάνωση εκδηλώσεων.

 

Η κατηγορούμενη φαινόταν ότι πληρωνόταν για τις εκδηλώσεις αλλά αυτές ποτέ δεν πραγματοποιήθηκαν. Η Δικαιοσύνη καθυστέρησε σε πολύ μεγάλο βαθμό να προχωρήσει την υπόθεση και μόλις τον Ιούλιο του 2014 εκδόθηκε βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θράκης που παρέπεμπε σε δίκη τα προαναφερθέντα άτομα. 

 

Η υπόθεση εστίαζε στη διοργάνωση συναυλιών, πολιτιστικών εκδηλώσεων, ημερίδων, προβολών έργων του τότε ΕΣΠΑ (Γ΄ΚΠΣ) κ.α. έναντι ενός ποσού 219.000€, το ύψος του οποίου κάνει την υπόθεση να αποτελεί κακούργημα

 

Σχεδόν δυόμιση χρόνια μετά την πρωτόδικη απόφαση, το Πενταμελές Εφετείο Θράκης κλήθηκε να δικάσει την έφεση των κατηγορούμενων με τα δεδομένα όμως να έχουν αλλάξει υπέρ τους αφού στο μεταξύ έχει τροποποιηθεί ο ποινικός κώδικας