Με τη λήξη θητείας μου, ως πρόεδρος δύο Νομικών Προσώπων που υπηρέτησα στο Δήμο Καβάλας με την παράταξη της Δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσάνακα και μετά την αντικατάσταση μου, από στη συνεδρίαση της 30ης Σεπτεμβρίου 2019 του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, έκρινα φρόνιμο να μεταφέρω στους συμπολίτες μας κάποιες από τις σκέψεις που έκανα, τώρα που κλείνει ένας κύκλος και θα ανοίξει ένας άλλος και για μένα προσωπικά.

 

Σκέψεις οι οποίες προέρχονται κυρίως από τη θητεία μου, 30 μήνες στη θέση του Προέδρου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας και για διάστημα 19 μηνών ως πρόεδρος της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Καβάλας.

 

Δύο πολύ ιδιαίτερες, σημαντικές, πολύ υπεύθυνες και ευαίσθητες θέσεις που απαιτούσαν υπευθυνότητα, διαρκή ενασχόληση. συνέπεια λόγου και πράξεων κυρίως όμως απαιτούσαν καθαρό μυαλό, ήθος και αξιοπρέπεια από την πλευρά μου ως πρόεδρος είτε στη μία είτε στην άλλη περίπτωση. 

 

Αμφισβητήθηκα κυρίως όταν ανέλαβα πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας όταν τοποθετήθηκα από τη Δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα. Όμως πιστεύω ότι αυτούς τους 30 μήνες κατάφερα να ανταποκριθώ, παρουσιάζοντας ένα έργο  που στηρίχθηκε στην σεμνότητα και την ταπεινότητα αλλά και στη συνέπεια. Είναι αλήθεια ότι γνώρισα τεράστιες μορφές του Ελληνικού καλλιτεχνικού χώρου, καταξιωμένους καλλιτέχνες και με κάποια από τα πρόσωπα αυτά θα συνεχίσει να μας συνδέει η φιλία που αναπτύξαμε. Σίγουρα και υπήρξαν αρκετοί άνθρωποι που ήταν δίπλα μου, με στήριξαν, όταν χρειάζονταν με συμβούλευαν και τους οποίους πάντα άκουγα με πολύ μεγάλη προσοχή. Ευχαριστώ από καρδιάς τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας Θοδωρή Γκόνη για την πολύ καλή συνεργασίας που είχαμε, τους εργαζόμενους και βέβαια όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπο μου όσο ήμουν πρόεδρος.

 

Ακολούθησε για διάστημα 19 μηνών η θητεία μου ως πρόεδρος της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και κυριολεκτικά κάθισα και πάλι στα θρανία. Τα προβλήματα πολλά και για την αντιμετώπιση τους έπρεπε να καταβληθούν από τους συνεργάτες μου και μένα καθημερινά επίπονες προσπάθειες. Λειτουργήσαμε με απόλυτη συνέπεια, σοβαρότητα, αποτελεσματικότητα, υπευθυνότητα αποσκοπώντας στην βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης στα Γυμνάσια και τα Λύκεια του Δήμου Καβάλας και έμπρακτα καθημερινά δείχναμε μέσα από τον αγώνα μας, τον σεβασμό μας, σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές. Γνώρισα και δέθηκα με τους περισσότερους από τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων. Συνεργάστηκα με όλους άψογα και τους ευχαριστώ θερμά για την στήριξη τους αλλά και την εμπιστοσύνη τους. Τους ευχαριστώ έναν έναν προσωπικά, και όλους μαζί όπως επίσης τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας κ. Απόστολο Βαγενά, τους εργαζόμενους στην Σχολική Επιτροπή και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Ευχαριστώ παράλληλα και όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες με τους οποίους συνεργάστηκα άριστα σε μία προσπάθεια κοινή. Στη συνέπεια τους, εμείς δείχναμε την απαιτούμενη συνέπεια και ομολογώ ότι λειτουργήσαμε με σύμπνοια και πολύ μεγάλη ωριμότητα.

 

Είτε στην μία περίπτωση είτε στην άλλη, δεν μου χαρίστηκε τίποτε και από κανέναν. Ότι κατακτήθηκε, έγινε μόνο μετά από σκληρούς, επίπονους και καθημερινούς αγώνες, χωρίς τυμπανοκρουσίες. Για μένα η επανεκλογή μου στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας αποτελεί δίχως άλλο την επιβράβευση και τη δικαίωση των προσπαθειών που κατέβαλα, με τη δέσμευση μου ότι θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για το καλό τους Δήμου μας και τον συνδημοτών μου, ως απλός Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας. 

 

Ως Δημοτικός Σύμβουλος και ως στέλεχος της διοίκησης της Δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα, πάντα έβαζα μπροστά την Καβάλας μας, πάντα έβαζα μπροστά το «εμείς» και ποτέ το «εγώ».

 

Κλείνοντας τις σκέψεις μου θέλω να πω στους συμπολίτες μου ότι αυτό το ταξίδι μου στο Δήμο Καβάλας και την τοπική αυτοδιοίκηση που υπηρετώ συνολικά μέχρι τώρα 17 χρόνια ήταν ένα ταξίδι, μοναδικό και ανεπανάληπτο, με πολλές συγκινήσεις που μόνο αν το ζήσεις τότε θα καταλάβεις την αξία του.

 

Βέβαια θέλω να πολλά ευχαριστώ. 

 

Στην Δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα που με έδωσε τη δυνατότητα να το ζήσω και πιστεύω ότι ποτέ δεν πρόδωσα τη διαρκή της εμπιστοσύνη. Σπάνιος ως άνθρωπος, ανεκτίμητος άνθρωπος που πιστεύω ότι η προσφορά της αδικήθηκε από πρόσωπα και γεγονότα.

 

Και βέβαια την οικογένεια μου, τη σύζυγο μου Αθήνα και το γιο μου Βασίλη οι οποίοι ήταν δίπλα μου, όπως και οι φίλοι μου, σε κάθε μάχη, σε κάθε αγώνα που έδωσα αλλά και σε όσους θα ακολουθήσουν για την Καβάλα μας και το Δήμο.

 

Τέλος θέλω να ευχηθώ στη νέα διοίκηση του Δήμου Καβάλας, στο νέο Δήμαρχο Καβάλας Θεόδωρο Μουριάδη και σε όλο του Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, καλή επιτυχία.

 

Πέτρος Β. Πετρόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας