Η επικοινωνιακού χαρακτήρα επίθεση (δείτε εδώ) που επιχειρεί εναντίον του θεσμού του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, η δημοτική παράταξη «ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ», δεν συνάδει με τις κορώνες συναίνεσης που φρόντισε να «εκτοξεύσει» στην πρώτη συνεδρίαση του σώματος η τέως δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα.

 

Είναι απολύτως βέβαιο, επίσης, ότι η καταχρηστική επίκληση φαινομένων δυσλειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, πέρα από θυμηδία, προκαλεί και την έγερση σοβαρών ερωτημάτων για το αν έγινε αντιληπτό από την εν λόγω παράταξη το περιεχόμενο της κοινής απόφασης στη συνεδρίαση της 9ης Σεπτεμβρίου 2019, περί αναβολής της συζήτησης που αφορά την εκλογή νέων διοικητικών συμβουλίων στα νομικά πρόσωπα του δήμου και κατά πόσο οι ενστάσεις ορισμένων μελών της έχουν κυριολεκτική ισχύ ή εν τέλει δημοσιοποιήθηκαν για να επισημανθούν οι προστριβές που ενυπάρχουν στο εσωτερικό της.

 

Όπως είναι ευρέως γνωστό, η απόφαση να αναβληθεί η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019, κρίθηκε σκόπιμη μέχρις ότου κοινοποιηθεί στους ΟΤΑ η σχετική ερμηνευτική εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ αντανακλά και την πρόθεση του δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη, να σεβαστεί τους όποιους προβληματισμούς των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων για το σύννομο της διαδικασίας. Η δημοκρατική ευαισθησία της νέας διοίκησης του δήμου Καβάλας, ωστόσο, δεν πρέπει να εκληφθεί ως αδυναμία.

 

Είναι απότοκος της αντίληψης που διακατέχει την παράταξη μας για την ομαλή μετάβαση από το δημαρχοκεντρικό μοντέλο διαχείρισης των υποθέσεων του δήμου, στην εποχή του ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ ημών και των συναινετικών αποφάσεων για την εύρυθμη λειτουργία όλων των υπηρεσιών του.

 

Τέλος, συνιστά τουλάχιστον πρόκληση ο ισχυρισμός ότι με την αναβολή της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου εξαργυρώνονται από την πλευρά μας συγκεκριμένα προεκλογικά γραμμάτια. Κάποιοι δημιουργούν την αίσθηση ότι μονίμως κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Η περίοδος των ανοιχτών λογαριασμών έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί