To Μάττερχορν ή όρος Τσερβίνο, βουνό των Άλπεων στα σύνορα Ιταλίας και Ελβετίας, αποτελεί ορόσημο, πρόκληση και φιλοδοξία πολλών ορειβατών από όλο τον κόσμο. Εκτός από το ύψος του, που φτάνει τα 4.478 μέτρα, η τεχνική δυσκολία που απαιτεί η ανάβασή του το καθιστά ένα επισφαλές στοίχημα ακόμα και για τους πιο ικανούς ορειβάτες. Επιπλέον, η επικινδυνότητά του αναγκάζει  την πλειοψηφία των ορειβατών να απευθύνεται στους επαγγελματίες οδηγούς βουνού, οι οποίοι διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις, ωστόσο ανεβάζουν σε ύψη όχι μόνο τους πελάτες τους, αλλά και το ήδη απαιτητικό κόστος του εγχειρήματος. 

 

Ως εξαίρεση, και χωρίς οδηγό, την ανάβαση στο όρος αυτό επιχείρησαν τον Ιούλιο, δυο μέλη του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καβάλας, ο Σταύρος Χατζηχαραλάμπους και η Φωτεινή Φετά. Με πείρα και αφοσίωση 3 δεκαετιών στην ορειβασία, με φυσική αντοχή και τεχνική κατάρτιση, κατάφεραν κάτι που λίγοι στην οικογένεια των ορειβατών έχουν καταφέρει, να φτάσουν στην κορυφή αυτού του βουνού. 

 

Η προσπάθεια, διάρκειας 17 ωρών, ήταν εξαντλητική.  Με συνεχή χρήση του σκοινιού και των ειδικών τους γνώσεων, σε δύσκολο πεδίο, και με το χάος των γκρεμών να χάσκουν κάτω από κάθε βήμα, οι δυο ορειβάτες κατάφεραν να πραγματοποιήσουν έναν όνειρο ζωής κι ένα επίτευγμα που καθιστά περήφανο τον Ε.Ο.Σ. Καβάλας. 

 

Για την ιστορία, η ανάβαση ξεκίνησε την Παρασκευή 19 Ιουλίου, από το Zermatt μέχρι το καταφύγιο Hornlihut 3260m, με σκαρφάλωμα στην ΒΑ κόψη, τη Hornligrat, που είναι και η κλασική κόψη της πρώτης ανάβασης. Το Σάββατο 20 Ιουλίου ήταν η μέρα της κορυφής, με ξεκίνημα στις 4 τα χαράματα κι επιστροφή στο Hornlihut στις 7 το απόγευμα, ενώ την Κυριακή 21 Ιουλίου οι δυο ορειβάτες βρίσκονταν πάλι στο Zermatt. 

 

Να σημειωθεί πως βασικός συντελεστής της επιτυχίας ήταν ο Θανάσης Δασκαλούδης, ο οποίος αναλαμβάνοντας όλα τα διαδικαστικά του εγχειρήματος, ( δρομολόγια, διανυκτερεύσεις, οδήγημα, κλπ), βοήθησε σημαντικά, ώστε οι δυο ορειβάτες να μείνουν απερίσπαστοι και συγκεντρωμένοι στην αποστολή τους. Ο Ε.Ο.Σ. Καβάλας συγχαίρει τα μέλη του για την εξέχουσα αυτή επιτυχία.