γράφει ο 

Τάσος Αποστολίδης 

 

Περισσότεροι από 1.300 νέοι φοιτητές θα κάνουν «ποδαρικό» στις νέες πανεπιστημιακές σχολές της Καβάλας από το φθινόπωρο. Σημειώνεται ότι τα νέα τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου υπάρχουν ως επιλογές στα φετινά μηχανογραφικά δελτία, με μοναδική εξαίρεση το Τμήμα Γεωλογίας που σχεδιάστηκε να μπει για πρώτη φορά στα μηχανογραφικά του 2020. 

 

Το τμήμα Λογιστικής στην Καβάλα θα είναι αυτό που θα υποδεχθεί τους περισσότερους νέους φοιτητές κι ακολουθεί με μικρή διαφορά το τμήμα Διοίκησης. Αναλυτικά οι θέσεις του Διεθνούς Πανεπιστημίου στην Καβάλα ανά τμήμα

 

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ 350 

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 335

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 240

ΦΥΣΙΚΗΣ 200 

ΧΗΜΕΙΑΣ 200

ΣΥΝΟΛΟ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ 2019: 1.325 θέσεις 

 

 

Από που θα έρθουν οι πρώτοι πανεπιστημιακοί φοιτητές 

Στα τμήματα της Καβάλας θα εισαχθούν φοιτητές που διαγωνίστηκαν στο 2ο, 3ο και 4ο Επιστημονικά Πεδία (ΕΠ), του βασικού μηχανογραφικού δελτίου του 2019 (αυτό που αφορά σε φετινούς αποφοίτους ΓΕΛ και υποψηφίους της κατηγορίας 10% που είχαν δώσει πανελλήνιες πέρυσι). 

 

Αναλυτικά, το τμήμα Πληροφορικής υπήρχε φέτος ως επιλογή στο 2ο και 4ο Ε.Π. του Μηχανογραφικού δελτίου, το τμήμα Χημείας στο 2ο και 3ο Ε.Π., το τμήμα Φυσικής στο 2ο Ε.Π. και τα τμήματα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και Λογιστικής στο 4ο Ε.Π. 

 

Η Καβάλα δυστυχώς δεν διαθέτει τμήματα στα οποία μπορεί να εισαχθεί κάποιος από το 1ο Επιστημονικό Πεδίο (ανθρωπιστικές σπουδές) δηλαδή από τη Θεωρητική Κατεύθυνση. Το ζήτημα αυτό μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πεδίο για τις διεκδικήσεις των τοπικών φορέων από εδώ και στο εξής. 

 

 

Προσβάσιμα και για τους αποφοίτους του 2017 

Σημειώνεται ότι τα πανεπιστημιακά τμήματα της Καβάλας ήταν διαθέσιμα για επιλογή και στο ειδικό μηχανογραφικό που συμπλήρωσαν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων του 2017, με το σύστημα των 5 επιστημονικών πεδίων, ως εξής: 

Στο 2ο Ε.Π. Πληροφορικής, Φυσικής, Χημείας

Στο 3ο Ε.Π. Χημείας

Στο 5ο Ε.Π. Πληροφορικής, Διοίκησης, Λογιστικής

 

 

Σε ποια τμήματα της Καβάλας μπορούν να μπουν οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ 

Τα 4 από τα 5 πανεπιστημιακά τμήματα της Καβάλας είναι προσβάσιμα και για αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) οι οποίοι συμπληρώνουν διαφορετικό μηχανογραφικό δελτίο. 

 

Οι απόφοιτοι των τμημάτων του Τομέα Πληροφορικής των ΕΠΑΛ έχουν πρόσβαση στα Τμήματα Διοίκησης και Πληροφορικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου στην Καβάλα. 

 

Οι απόφοιτοι των τμημάτων του Τομέα Διοίκησης και Οικονομίας των ΕΠΑΛ μπορούν να διεκδικήσουν μία θέση στα τμήματα Διοίκησης και Λογιστικής στην Καβάλα, του Τομέα Μηχανολογίας μπορούν να μπουν στο Τμήμα Φυσικής, του Τομέα Ηλεκτρολογίας-Ηλεκτρονικής & Αυτοματισμού στα τμήματα Πληροφορικής και Φυσικής και του Τομέα Πληροφορικής των ΕΠΑΛ στα τμήματα Πληροφορικής και Διοίκησης.  

 

Το τμήμα Χημείας στην Καβάλα δεν είναι προσβάσιμο από ΕΠΑΛ. Αντιθέτως, το τμήμα Γεωλογίας που αναμένεται να ενταχθεί στα μηχανογραφικά του 2020, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα προσβάσιμο από τα ΕΠΑΛ.  

 

Κυβερνητική αναδίπλωση: μετά τη σύγχυση για τα νέα τμήματα, τώρα υπόσχεται διατήρηση

Υπενθυμίζεται ότι με την εκλογή νέας κυβέρνησης, η νέα υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, που προεκλογικά είχε εξαγγείλει την κατάργηση των νέων τμημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου (μεταξύ των οποίων και αυτά της Καβάλας) είχε αρχικώς δώσει παράταση προθεσμίας για τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων, προκαλώντας σύγχυση ως προς το μέλλον των νέων τμημάτων. 

 

Μετά τη λήξη της παράτασης, με νεότερη δήλωσή της, η νέα υπουργός Παιδείας διαπιστώνει ότι τα νέα πανεπιστημιακά τμήματα έχουν επιλεγεί από πολλούς υποψήφιους και προχωρά σε μια αναδίπλωση, "ανακαλύπτοντας" με καθυστέρηση ότι τα τμήματα αυτά ιδρύθηκαν «με τη συναίνεση των αρμοδίων οργάνων των Ιδρυμάτων».

 

Θυμίζεται ότι οι εκπρόσωποι της διοίκησης του καταργηθέντος ΤΕΙ Καβάλας, ακόμη κι αυτοί που πρόσκεινται στη ΝΔ, είχαν δηλώσει την πλήρη αντίθεσή τους με το σχέδιο Κεραμέως για κατάργηση των νέων πανεπιστημιακών τμημάτων. 

 

Η νέα υπουργός τώρα υπόσχεται όχι μόνο να διατηρήσει τα νέα τμήματα αλλά και να λύσει προβλήματα, όπου αυτά εντοπιστούν. Είπε μεταξύ άλλων: «Επικοινωνήσαμε με τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων για να διακριβώσουμε το εύρος των ελλείψεων και τις καλέσαμε να εργαστούν με όλες τους τις δυνάμεις, προκειμένου τα νέα τμήματα να λειτουργήσουν απρόσκοπτα. Τα Ιδρύματα οφείλουν να μεριμνήσουν για τη λειτουργία των νέων αυτών τμημάτων και το υπουργείο Παιδείας θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια αυτή».

 

Μένει τώρα να φανεί κατά πόσο επηρέασε τις επιλογές των υποψηφίων η απόφαση της υπουργού Παιδείας να θέσει αρχικώς εν αμφιβόλω τη λειτουργία των νέων τμημάτων, ανακοινώνοντας μεσούσης της περιόδου συμπλήρωσης μηχανογραφικού δελτίου ότι υπάρχουν σκέψεις για κατάργηση τμημάτων. 

 

«Το Πανεπιστήμιο δεν γυρίζει πίσω» 

Για την ιστορία, ένα μήνα πριν τις πρόσφατες Ευρωεκλογές, ο αντιπρύτανης του Διεθνούς Πανεπιστημίου, Δημήτρης Μπαντέκας, σε δήλωσή του στο KavalaNews.GR μιλούσε για «ιστορικές στιγμές» που ζει η  Καβάλα με την ίδρυση πανεπιστημιακών τμημάτων και σχολίαζε σχετικά με τις προθέσεις της ΝΔ: 

 

«Συνηθίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να λένε ότι θα καταργήσουν τον έναν ή τον άλλο νόμο. Εδώ πως θα το κάνουν; Θα καταργήσουν μαζικά 200 τμήματα; Δεν υπάρχουν πλέον ΤΕΙ. Αυτό δεν αλλάζει. Κανείς δεν μπορεί να παίξει με τις οικογένειες και τους φοιτητές. Το Πανεπιστήμιο δεν γυρίζει πίσω. Είναι δυνατόν να καταργήσεις Πανεπιστήμιο; Αυτό που μπορεί να κάνει μια επόμενη κυβέρνηση είναι να λύσει πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν, όπως προκύπτουν πάντα από ένα νόμο που φέρνει αλλαγές».

 

Σε εκείνες τις δηλώσεις, ο κ. Μπαντέκας υποστήριζε ότι η Καβάλα πλέον θα έχει περισσότερους αλλά και "ποιοτικότερους" φοιτητές, που θα μένουν στην πόλη για όλη τη διάρκεια των σπουδών τους. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

 

 

Στη φωτογραφία, η νέα υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.