Ο Δήμος Καβάλας, το Φεστιβάλ Φιλίππων και η Στέγη Φίλων Γραμμάτων & Τεχνών, παρουσιάζουν στο κινηματογραφόφιλο κοινό της πόλης μας το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) και το προσκαλούν να παρακολουθήσει στο θερινό κινηματογράφο «ΖΕΦΥΡΟ» και το Σουηδικό Σπίτι Καβάλας (Kavallahuset), τις νέες ιστορικές παραγωγές του και τα βραβευμένα ιστορικά ντοκιμαντέρ του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα».

 

08/07/2019

The Legend of the Ugly King - Hüseyin Tabak 

Τον αποκαλούσαν «Αποκρουστικό βασιλιά». Ένας μύθος, ένας ήρωας, ένας θρύλος. Ποιος ήταν ο Γιλμάζ Γκιουνέι; Ένας ιδιαίτερα ταλαντούχος σκηνοθέτης; Ένας επαναστάτης; Ένας δολοφόνος; Μια ιδιοφυία ή ένας τρελός; Ο νέος σκηνοθέτης Χουσεϊν Ταμπάκ αναζητεί απαντήσεις κάνοντας μια έρευνα για ένα σενάριο σχετικά με τον Κούρδο κινηματογραφιστή από την Τουρκία. Ο Γκιουνέι καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης περισσότερο από 100 χρόνια, κυρίως για πολιτικούς λόγους αλλά και για τον φόνο ενός δικαστή. Άρχισε να κάνει ταινίες στη φυλακή. Η πιο γνωστή ταινία του, YOL κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 1982. Ο Ταμπάκ επισκέπτεται διάφορες χώρες όπου συναντά την οικογένεια του Γκιουνέι, τους ηθοποιούς του, κινηματογραφιστές με κύρος όπως Ο Κ. Γαβράς, πρώην συγκρατούμενούς του και ανθρώπους στον δρόμο για τους οποίους ο Γκιουνέι εξακολουθεί να παραμένει ένας ήρωας. Όσο πιο βαθιά όμως προχωράει η αναζήτηση, τόσο πιο ανθρώπινος και ευάλωτος παρουσιάζεται ο «Αποκρουστικός βασιλιάς».

 

09/07/2019

IT WAS ALL JUST A GOOD DREAM  - Branko Istvancic 

Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός Γάλλου εθελοντή στην Κροατία  του Jean – Michel Nicolier,  που εκτελέστηκε από τα σερβικά στρατεύματα στο Vukovar το 1991. Συγκινητικό ντοκιμαντέρ που εξετάζει τα γεγονότα από την εποχή του πολέμου στην Κροατία και την άφιξη του νεαρού Γάλλου εθελοντή Jean -Michel Nicolier εκεί. Η ταινία καταγράφει τον αγώνα του Nicolier  κατά τη διάρκεια της μάχης του Vukovar καθώς και την αγωνία και τα βασανιστήρια που υπέστη ο ίδιος στην Ovcara. Η ιστορία του παρουσιάζεται μέσα από τα μάτια της μητέρας του Lyliane Fournier, η οποία απελπισμένα αναζητά κάθε δυνατή πληροφορία που θα μπορούσε να τη βοηθήσει να βρει τη σορό του γιου της.

 

10/07/2019

«Η ΑΝΑΤΟΛΗ ΕΔΥΣΕ» – Αλέξανδρος Παπαηλιού – 62ο Φεστιβάλ Φιλίππων

Είναι η τελευταία παραγωγή του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. που προβλήθηκε τον Μάϊο με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Εκστρατεία.  Πώς, πότε και γιατί κόπηκε ο ομφάλιος λώρος μας με την Ανατολή; Το ντοκιμαντέρ είναι βασισμένο στις ανταποκρίσεις του δημοσιογράφου Κώστα Μισαηλίδη για την Μικρασιατική Εκστρατεία (1919-1922). Η τραγωδία ξετυλίγεται μέσα από το λόγο του Μικρασιάτη πολεμικού ανταποκριτή, δημοσιογράφου και ποιητή. Από τα σκληρά πεδία των μαχών και τα ερείπια, αναδύεται το ανθρώπινο δράμα. Το ντοκιμαντέρ συμμετείχε στο επίσημο πρόγραμμα του 21ου Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

 

11/07/2019

HermanaEnverArcak| Τουρκία

Μια από τις παλαιότερες εβραϊκές κοινότητες στην Ανατολία βρίσκεται στην Άγκυρα. Η ιστορία της χρονολογείται στον 2Οαιώνα πΧ. Τις επόμενες περιόδους μεταναστεύσεις προς την Ανατολία τον 15ο αιώνα από την Ισπανία και την Πορτογαλία, αλλά και μεταγενέστερα, συνέβαλαν ώστε τον 2o αιώνα ο αριθμός των μελών της κοινότητας να κορυφωθεί. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την άγνωστη ιστορία της κοινότητας από την Οθωμανική περίοδο, με επίκεντρο την κοινωνική και οικονομική ζωή της τον 20ό αιώνα. 

 

ΤΕΝΕΔΟΣ: ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΗΘΗΣ

Πρόκειται για δύο ιστορικά ντοκιμαντέρ τα οποία υλοποιήθηκαν από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών, σε συμπαραγωγή με την ΕΡΤ, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και της UNESCO, με αφορμή την άδεια επαναλειτουργίας ελληνικής σχολής στην Ίμβρο, ύστερα από 48 χρόνια και δημιουργήθηκαν με σκοπό την καταγραφή της ιστορίας και του πολιτισμού της Ίμβρου και της Τενέδου, μέσα από τις μαρτυρίες των γηγενών κατοίκων τους. Και τα δύο ντοκιμαντέρ προκρίθηκαν στο 6ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λονδίνου (Οκτώβριος 2013). Μουσική: Ανδρέας Κατσιγιάννης. Τραγούδι: Γιώργος Νταλάρας - Züflü Livaneli. Αφήγηση: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης - Μαρία Ναυπλιώτου.

12/07/2019

ΙΜΒΡΟΣ: ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΗΘΗΣ

 

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019 - Σουηδικό Σπίτι - Ώρα 21.30

 «ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΛΗΠΤΗ»

Το αξιόλογο αυτό ντοκιμαντέρ βασίζεται στο βιβλίο της Αγάπης Μολυβιάτη – Βενέζη «Το χρονικό των δέκα ημέρων» και περιλαμβάνει την μαρτυρία της Αγάπης Μολυβιάτη – Βενέζη (μητέρας του πρώην ΥΠΕΞ Πέτρου Μολυβιάτη) για την προσπάθεια ενός τούρκου αξιωματικού να σώσει τον αδερφό της, συγγραφέα Ηλία Βενέζη, από τα τάγματα θανάτου το 1922 στο Αϊβαλί. Σκηνοθεσία: Ηλίας Δημητρίου. Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα.