ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

  • Σας ενημερώνουμε ότι για αύριο 25 / 6 / 2019, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, για το νησί της Θάσου προβλέπεται Δείκτης Επικινδυνότητας ‘‘3’’. (επισυνάπτεται)

  • Κατηγορία Κινδύνου ‘‘3’’ (Υψηλή). Ο κίνδυνος είναι υψηλός. Είναι πιθανό να εκδηλωθεί αυξημένος αριθμός πυρκαγιών, αρκετές από τις οποίες θα είναι δύσκολο να αντιμετωπισθούν όταν οι τοπικές συνθήκες είναι ευνοϊκές (μορφολογία εδάφους, τοπικοί άνεμοι κλπ).

  • Σας υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την 9/2000 Πυροσβεστική Διάταξη, όπως τροποποιήθηκε με την 9Α/2005 Πυρ/κή Διάταξη, εκτός των άλλων απαγορεύσεων, απαγορεύεται από 1 Μαΐου έως και 30 Οκτωβρίου κάθε έτους:

1.    Να ανάβεται και να διατηρείται για οποιοδήποτε σκοπό φωτιά στην ύπαιθρο.

2.    Να ανάβεται και να διατηρείται για οποιοδήποτε σκοπό φωτιά εντός κατοικιών, ξενοδοχείων, εργαστηρίων, καλυβιών, ποιμνιοστασίων, σκηνών, αυλών ή περιφραγμένων ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός δασών και δασικών εκτάσεων και μέχρις απόσταση 300 μέτρων.

3.    Το κάπνισμα μελισσών με δείκτη επικινδυνότητας 3 και άνω.

4.    Η καύση αγρών ή αγροτικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων.

5.    Η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων - σπίρτων και άλλων υλών.

  • Με την επιφύλαξη διατάξεων που προβλέπουν αυστηρότερες ποινές, οι παραβάτες του ανωτέρω κανονισμού διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 458 του Ποινικού Κώδικα.

  • Απαγορεύεται η ελεύθερη κατασκήνωση.

  • Παρακαλείστε όπως αποτρέψετε τα μέλη σας ή τους πελάτες σας να πραγματοποιήσουν περιήγηση στον ορεινό όγκο του νησιού.

  • Παρακαλούνται οι διοργανωτές safari ή beach safari να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αλλά και παρατηρητικοί και να αναφέρουν οτιδήποτε ύποπτο ή επικίνδυνο αντιληφθούν.

  • Παρακαλούνται οι μελισσοκόμοι που δραστηριοποιούνται στο νησί της Θάσου, να ενημερώνονται για τον δείκτη επικινδυνότητας όταν πρόκειται να έρθουν στο νησί, γιατί με δείκτη επικινδυνότητας 3 και άνω απαγορεύεται το κάπνισμα μελισσών.

  • Απαγορεύεται η χρήση βεγγαλικών και ιπτάμενων φαναριών

    Πρέπει να επισημάνουμε την μεγάλη επικινδυνότητα του φαινομένου των ιπτάμενων φαναριών που έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια και στο νησί μας, σε περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση. Από την στιγμή που θα φύγουν από τα χέρια μας δεν ξέρει κανείς που θα καταλήξουν, έχει παρατηρηθεί πολλές φορές να επιστρέφουν στο έδαφος αναμμένα ή να μπλέκονται σε κλαδιά δέντρων και να καίγονται. Αποκλειστικά ηθική ευθύνη φέρουν οι επαγγελματίες του νησιού (εστιάτορες, ξενοδόχοι, ιδιοκτήτες καφέ και μπαρ κ.α.) γιατί τις περισσότερες φορές αντί να αποτρέψουν τους τουρίστες να τα ελευθερώσουν, τους παροτρύνουν για δημιουργία ατμόσφαιρας με απώτερο σκοπό το κέρδος. Σε μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις που φτάσαμε έγκαιρα, γιατί εμείς θα το αντιληφθούμε όταν το φανάρι θα έχει φτάσει ήδη ψηλά, ο επαγγελματίας μας κατηγόρησε ότι διώξαμε τους πελάτες από το μαγαζί του. Αν αυτός ενδιαφερόταν να έχει πελάτες εκείνο το βράδυ, εμείς φροντίζουμε να έχει πελάτες και τα επόμενα χρόνια.

  • Με αφορμή το γεγονός αυτό, παρακαλούνται όλοι οι Δημότες της Θάσου να βοηθήσουν το έργο μας επαγρυπνώντας καθ’ όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, όχι μόνο αναγγέλλοντας άμεσα, ψύχραιμα και με όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούν να συγκεντρώσουν, κάθε εστία πυρκαγιάς που θα αντιληφθούν, αλλά και αποτρέποντας συμπολίτες τους ή τουρίστες από επικίνδυνες ενέργειες ή δραστηριότητες σε δάσος ή δασική έκταση. Τα μάτια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θάσου και του Δασαρχείου Θάσου δεν θα είναι ποτέ αρκετά για να καλύψουν κάθε γωνιά του νησιού.

  • Παρακαλούμε όπως ενημερώσετε τα μέλη σας, τους υπαλλήλους σας αλλά και τους πελάτες σας.

  • Ευχαριστούμε για την συνεργασία σας.

 

 

 

(δελτίο Τύπου)