Κυρίες και Κύριοι σας καλωσορίζω στην απονομή τιμής σε τρείς ανθρώπους που έλκουν την καταγωγή τους από την Καβάλα , ζουν και εργάζονται όμως μακριά από αυτήν.
 Με τις πράξεις και τις δράσεις τους όμως την αναδεικνύουν και την προβάλλουν.

Πρόκειται για τον Αρχιμανδρίτη Απόστολο Καβαλιώτη που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο αλλά και με την κοινωνική του δράση κάνει γνωστή την πόλη μας στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Τον Σωτήρη Ξώγνο που συνέβαλε καθοριστικά στην αδελφοποίηση της Καβάλας με την Νυρεμβέργη αλλά και τον διεθνούς φήμης φωτογράφο Στράτο Καλαφάτη που τα έργα του προβάλλουν την Καβάλα και την χώρα μας.

(το θερμό σας χειροκρότημα)..

Αγαπητοί τιμώμενοι, κυρίες και κύριοι

Όπως κάθε χρόνο τούτες τις ημέρες τιμούμε την απελευθέρωση της αγαπημένης μας Καβάλας, το 1913 από την μακραίωνη Οθωμανική κατοχή και την πρόσκαιρη αλλά συνάμα σκληρή Βουλγαρική εισβολή.

Τιμούμε την ενσωμάτωση της όμορφης Καβάλας μας στον Εθνικό κορμό , την αρχή μιας νέας πορείας ενταγμένη στον Ελληνισμό στην μητέρα Πατρίδα την Ελλάδα.

Τιμούμε τις θυσίες των κατοίκων αυτού του τόπου αλλά και των νέων που βρέθηκαν εδώ , ως στρατιώτες από κάθε μεριά της Ελεύθερης Ελλάδας για να υπερασπίσουν τα ιδανικά της φυλής μας για Ελευθερία,  Δημοκρατία.

Τιμούμε διαχρονικά τους προγόνους μας που έδωσαν το πολυτιμότερο αγαθό, την ζωή τους, για να .. αναπνέουμε,  Εμείς σήμερα Ελεύθεροι.
Η Καβάλα ευλαβικά υποκλίνεται στις θυσίες αυτές.

Δεν ξεχνούμε, δεν λησμονούμε, Μαθαίνουμε και Μεταλαμπαδεύουμε τα ιδανικά τους γένους μας στις νεώτερες γενιές.

Ο Δήμος Καβάλας εκπληρώνει αυτό το χρέος στις γενιές που έφυγαν και ριζώνει την μνήμη την Ιστορία στις γενιές που έρχονται.

Αυτό κάνουμε εδώ και χρόνια , αυτό αναδείξαμε, ως διοίκηση οι συνεργάτες μου και εγώ , τα τελευταία πέντε χρόνια.

Φέραμε στο προσκήνιο με έργα και πράξεις την Ιστορία.

  
Επανατοποθετήσαμε το Άγαλμα του Στρατιώτη των Βαλκανικών πολέμων στην πλατεία Κονσουλίδη . Θύμηση στις θυσίες των Ελλήνων στρατιωτών.

Μνήμη στην βαρβαρότητα των γειτόνων μας.

Καθιερώσαμε την 26η Ιουνίου ως μέρα ύψωσης της Ελληνικής Σημαίας στην περιοχή των Δικαστηρίων εκεί όπου το 1913 αναγγέλθηκε η Απελευθέρωση της πόλης.

Μιλήσαμε στην Βουλή των Ελλήνων για την σκληρή Βουλγαρική κατοχή των ετών 1941 – 1944 , απαιτούμε την συγνώμη των γειτόνων δεν «εξαργυρώνουμε» τις θυσίες και τις ζωές των προγόνων μας με αποζημιώσεις.

Τοποθετήσαμε τις προτομές του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά και του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου στον Δημοτικό Κήπο. Εκπληρώσαμε έτσι την επιθυμία πολλών Καβαλιωτών αλλά και συλλογικών φορέων.

Η πόλη απέδωσε την πρέπουσα τιμή στις δυο αυτές προσωπικότητες που άλλαξαν την μοίρα της Ελλάδος.

Τοποθετήσαμε το Εβραϊκό Μνημείο, φόρο τιμής στους Εβραίους Καβαλιώτες που αφανίστηκαν από τους Ναζιστές και τους συμμάχους τους το 1943. 

Προχωρήσαμε στην έκδοση της διαχρονικής Ιστορίας της πόλης στην Αγγλική γλώσσα.

Επανασυνδέσαμε την σχέση μας ως Ναυτική πόλη με το ένδοξο πολεμικό μας Ναυτικό. 

Διοργανώσαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την έκθεση των κειμηλίων του εμβληματικού και θρυλικού Θωρηκτού «Αβέρωφ» στην Καβάλα.

Πραγματοποιήσαμε το Ναυτικό Συνέδριο όλων Ναυτικών Μουσείων Ελλάδος και Περήφανοι παραδίδουμε στην πόλη και στους επισκέπτες της το Δημοτικό Ναυτικό Μουσείο, σημείο Ιστορικής μνήμης που αναδεικνύει την Ναυτοσύνη των Καβαλιωτών.

Δεχτήκαμε στο Δημαρχείο εκατοντάδες μαθητές σχολείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό και τους μιλήσαμε για την Ιστορική διαδρομή αυτής της πόλης.

Διοργανώσαμε το πρώτο Ιστορικό Συνέδριο του Δήμου Καβάλας αναδεικνύοντας άγνωστες πτυχές της τοπικής μας ιστορίας.

Αφήνουμε μια παρακαταθήκη ιστορικής μνήμης που ευχόμαστε να συνεχιστεί. 

Είμαστε εδώ να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις την προσπάθεια αυτή

Κυρίες -  Κύριοι

Τα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ είναι κορυφαία στιγμή για τον Δήμο μας έτσι σήμερα θα τιμήσουμε τρεις ανθρώπους που μας κάνουν περήφανους.
Δεν θα διαβάσω βιογραφικά θα δώσω στους ίδιους τον λόγο για να μας ξεδιπλώσουν πτυχές της ζωής τους αλλά και τις σχέσεις τους με την Αγαπημένη μας πόλη.
Παρακαλώ να έρθει στο βήμα ο Αρχιμανδρίτης και καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Απόστολος Καβαλιώτης…… και να ακολουθήσουν οι κ. κ. Σωτήρης Ξώγνος και Στράτος Καλαφάτης..
Σας Ευχαριστώ πολύ