γράφει ο 

Νεκτάριος Καλαντζής

 

 

Παίρνω την πρώτη πρωϊνή πτήση από Αθήνα για Καβάλα και μετά φθάνω στην Κεραμωτή, όπου παίρνω το πλοίο για να φθάσω σε λίγα λεπτά μόλις στο λιμάνι της Θάσου.

 

Από εκεί, πρωϊνή βόλτα ως το λύκειο του Λιμένα Θάσου και μετά για πρωϊνό καφέ κάτω από τον πλάτανο, σε ένα πέτρινο παραδοσιακό καφενείο , μιλώντας για το νησί.

 

Μετά για ούζο και παραδοσιακούς μεζέδες μπροστά στη θάλλασα και έπειτα φεύγω για μπάνιο σε ένα από τα ωραιότερα μπάνγκαλοους της Ελλάδος, στην Μακρύαμμο.

 

Αν και μουντός ο καιρός, με λίγο βροχή, δεν γίνεται να μην κάνω βουτιά στα εντυπωσιακά νερά της παραλίας, τόσο γαλάζια που δύσκολα συναντάς συχνά, κολυμπώντας ως τον βράχο απέναντι από την παραλία. Λίγο πιο δίπλα, η περίφημη Σαλιάρα ή marble beach, με τη λευκή άμμο και τα σμαραγδένια νερά, λόγω του περιβόητου θασιακού μαρμάρου στην περιοχή.

 

Μετά από πολύ κολύμπι, κάθομαι για καφέ και παγωτό σε ένα εντυπωσιακό καναπέ με θέα την αμμουδιά και πίσω μου η καταπράσινη πλαγιά και ανάμεσα διάσπαρτα σπίτια του Makryammos Bungalows, που δύσκολα τα ξεχωρίζεις μέσα στο καταπράσινο τοπίο.

 

Καθώς φεύγω για το πάρκινγκ, συναντώ δίπλα μου πανέμορφα παγώνια να περπατούν διάσπαρτα στο τοπίο και λίγο πιο πάνω βλέπω ελάφια, διαφόρων χρωμάτων, να με κοιτούν. Το μέρος μαγικό. Φεύγω για το ξενοδοχείο για μια βουτιά στην πισίνα και το βράδυ για φαγητό στις Σειρήνες, το εξαιρετικό εστιατόριο του Makryammos, με τα περιβόητα κρασιά του Παγγαίου, όπως το Βιβλια Χώρα.

 

Και πιο δίπλα να έχει ζωντανή τζαζ μουσική. Όλα αυτά ανάμεσα στα πεύκα, χτισμένο το εστιατόριο με πέτρα και ξύλο. Πιο αργά, βόλτα στα δρομάκια του Λιμένα. Περνώ μπροστά από το στυλάτο και κομψό ξενοδοχείο A for Art, που στεγάζεται σε ένα διατηρητέο κτίριο του 20ου αιώνα, έργο τέχνης θα πω.

 

Μετά για ποτό και επόμενο πρωϊ συναντώ το δήμαρχο της Θάσου στο δημαρχείο, κάνω βόλτα ως το Καλογερικό, το αρχαιολογικό μουσείο και πίνω καφέ στο πολύ όμορφο Καρνάγιο, διαβάζοντας την τοπική εφημερίδα Θασιακή.

 

Απόγευμα στο κατάμεστο Καλογερικό, το ομορφότερο κτίριο του Λιμένα και στην εκδήλωση για την ανάπτυξη του τουρισμού στο νησί, όπου και η αφορμή να επισκεφθώ τη Θάσο και μετά για καλό κρασί, δίπλα στη θάλασσα. Επόμενο πρωί για μπάνιο και μετά για ψάρι λίο πιο έξω από τον Λιμένα.

 

Τελευταίο βράδυ στη Θάσο, παίρνοντας το πλοίο για Κεραμωτή και λίγες ώρες για μια γρήγορη βόλτα στο κέντρο της Καβάλας πριν πάω Θεσσαλονίκη, όπου θα κρατήσω τις ωραιότερες  αναμνήσεις από τη Θάσο, ένα από τα πιο όμορφα νησιά της Ελλάδας.

 

Θα κρατήσω για την επόμενη φορά, να επισκεφθώ τη Γκιόλα, την πανέμορφη φυσική πισίνα, τα χωριά της Θάσου που δεν πρόλαβα να δω, όπως ο Θεολόγος και τα Λιμενάρια, καθώς και κάποια από τα μοναστήρια της, όπως του Αρχάγγελου Μιχαήλ.

 

*Ο Νεκτάριος Καλαντζής είναι οικονομολόγος και κοινωνιολόγος, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Παλλήνης και Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ)