γράφει ο

Μιχάλης Λυχούνας

 

Είναι γνωστό πως η φορολογία έχει ταξικά πρόσημα. Μια κυβέρνηση κάνει επιλογές με βάση αυτούς που συμπαθεί και θέλει να βοηθήσει και χαντακώνει τους υπόλοιπους.

 

Μετά την ανακοίνωση των ψευδών μέτρων ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ ( μας ..εχ.... ε δηλαδή) έκανα την έρευνα στο γραφείο για να δω ποιοι ευνοούνται και πόσο.

 

Οικογένειες με ένα παιδί ή δύο παιδιά όλοι με εισοδήματα ατομικά που δεν ξεπερνούν τα 14.000 ή 15.000 Ευρώ το χρόνο προσδοκούν από την 1.1.2025 τη γενναία αύξηση των 20 έως 30 ευρώ το μήνα, δηλαδή 1 (ΕΝΑ) κιλό μοσχαρίσιο κρέας (εισαγωγής όπως είπε ο πρωθυπουργός) ή 1,5 κιλό φέτα! (Τοπικής παραγωγής!).

 

Η ταξικότητα της φορολογία φαίνεται επίσης στη μείωση της κλίμακας από τα 40 στα 60 χιλιάδες το χρόνο από  44 στο 39%, δηλαδή υπερδιπλάσιες από των υπολοίπων. Ποιοι είναι όμως αυτοί που ΔΗΛΩΝΟΥΝ από 40.000 και πάνω. Πάντως όχι η μεσαία τάξη κατά τον ΟΟΣΑ, δηλαδή έως 24.000!

 

Εξίσου ταξική είναι η φορολόγηση των ακινήτων, όπου το σύστημα επιτρέπει τους μεγαλοιδιοκτήτες να απολαμβάνουν καθεστώς άπιαστο για τους μικροιδιοκτήτες.

 

Το γελοίο επιχείρημα είναι περί μείωσης του συντελεστή από 12.000 στα 24.000 ευρώ. Ας δούμε δύο παραδείγματα: Είσαι κάτοχος ακινήτου στην Καβάλα και σου φέρνει 14.000 ευρώ το χρόνο δηλωμένα από βραχυχρόνια μίσθωση. Φέτος η απαράδεκτη κυβέρνηση επέβαλε τέλος 15 ευρώ τη βραδιά (πάνω από 80 τ.μ.), που είναι ξεκάθαρος φόρος (οι ανοησίες πως το πληρώνει ο πελάτης είναι για όσους πουλάνε μαύρα ..... για τον πελάτη η τιμή είναι μία και αν δεν τη σηκώνει φεύγει) από τον οποίο μάλιστα δεν παίρνει δραχμή η Τ.Α. που επιβαρύνεται, αλλά η ΚΕΔΕ και ο Δήμος Καβάλας, Θάσου, Παγγαίου ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ!

 

Αν αυτά τα έσοδα έχουν προκύψει από 100 νύχτες, αυτό σημαίνει επιβάρυνση 1.500 Ευρώ και στην τιμή περί το 8-10% επάνω. Αν για το ποσό των 2.000 πάνω από τις 12.000 αντί να πληρώσεις φόρο 700 (35% που ήταν) πληρώσεις 500 (25% που θα γίνει)  η ελάφρυνση είναι 200 ευρώ. Αν βάλεις τα έξοδα για τις νέες ρυθμίσεις, το αποτέλεσμα είναι δεδομένο. Σε σχέση με το 2023 είσαι βαθιά μέσα.

 

Ας πάρουμε την περίπτωση μιας βίλας στην Τήνο, όπου πηγαίνει ο κ. Μητσοτάκης για τις γιορτές. Νοικιάζεται από 5000 έως 8000 ευρώ την εβδομάδα (the thinking traveller όποιος ενδιαφέρεται). Στις συνθήκες των Κυκλάδων η προσδοκία είναι για τουλάχιστον 25 εβδομάδες, άρα μεσοσταθμικά 6.500 την εβδομάδα και σύνολο 162.500 Ευρώ!

 

Το τέλος για αυτό το ακίνητο είναι 20 ΕΥΡΩ! άρα 3.600 ευρώ, βρείτε το ποσοστό λεηλασίας για τους φτωχούς πελάτες ή τους πλούσιους κτηματίες! Κυβερνητική αλητεία και ληστεία των μικρών! Αν πάλι ρωτήσετε έναν λογιστή αξίζει τον κόπο εταιρεία για 14.000, θα γελάσει, αν όμως έχετε 162.500, θα πει ΝΑΙ, ΝΑΙ! Θα βάλετε εργαζόμενους τα παιδιά σας (Ραγκούσης), θα αφαιρείτε τα έξοδα και θα πληρώνετε 20% φόρο! Κύριοι!

 

Ποιος είναι κερδισμένος; Αυτός στην Καβάλα που στηρίζει το χαμηλό εισόδημα του μισθού ή αυτός που βοηθά η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Η απάντηση είναι εύκολη.

 

Η πραγματικότητα παραμένει ΜΙΑ. Η μεσαία τάξη της εργασίας είναι σε χειρότερη κατάσταση σήμερα από ό τι το 2019 που ανέλαβε η παρούσα κυβέρνηση (και δεν μπορεί να αντέξει τις νέες τιμές εισιτηρίων σε Μουσεία και χώρους). Υπάρχουν διεθνείς παράγοντες, αλλά οι πολιτικές της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη είναι οι κυρίως υπεύθυνες για την ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ κατάστασή της! Αυτό πρέπει να αλλάξει!