Ανεπιθύμητος για το τοπικό ΚΚΕ είναι ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζώρτζ Τσούνης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

 

Συγκεκριμένα αναφέρουν:  

 

Μόνο ως πρόκληση μπορούμε να εκλάβουμε την εξαγγελθείσα παρουσία του Αμερικανού Πρέσβη Τζ. Τσούνη στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση του νησιού από τους Οθωμανούς το 1912.

 

Τεράστιες οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής και του Δήμαρχου που απέστειλαν την πρόσκληση στον αμερικανό πρέσβη.

 

Είναι γνωστές οι τεράστιες ευθύνες των αμερικανικών κυβερνήσεων διαχρονικά στα βάσανα που δημιούργησαν στον λαό μας, με τις βόμβες Ναπάλμ κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, με την στήριξή τους στο μετεμφυλιακό κράτος των εκτελέσεων, των φυλακίσεων, των διώξεων εκατοντάδων χιλιάδων κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών πατριωτών, πολλών δε εξ αυτών και από τη Θάσο.

 

Με τον ρόλο που έπαιξαν στην εγκαθίδρυση της στρατιωτικής χούντας και της στρατιωτικής κατάληψης του 40% της Κύπρου από την Τουρκία.

 

Αντίστοιχα και σε μια σειρά λαούς σε όλο τον κόσμο όπως της Γιουγκοσλαβίας, της Συρίας, του Ιράκ, της Λιβυής και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.

 

Η επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη πραγματοποιείται σε μια περίοδο όπου κλιμακώνεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, ανάμεσα στην καπιταλιστική Ρωσία από την μία και των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ από την άλλη, με τεράστιες συνέπειες για τον ουκρανικό και ρώσικο λαό που μετράνε χιλιάδες νεκρούς και πρόσφυγες.

 

Συνέπειες που πληρώνουν και οι υπόλοιποι λαοί της περιοχής με την εκτίναξη των στρατιωτικών δαπανών, των τιμών της ενέργειας, την εκτίναξη της ακρίβειας. Ο κίνδυνος ενός γενικευμένου πολέμου με τη χρήση ακόμα και πυρηνικών όπλων είναι ορατός.

 

Πραγματοποιείται σε μια περίοδο που συνεχώς και βαθαίνει η εμπλοκή της χώρας μας στον άδικο πόλεμο, με την αποστολή στρατιωτικού υλικού, με την μετατροπή όλης της χώρας σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση.

 

Η μετατροπή της περιοχής σε ορμητήριο πολέμου, η παράδοση οδικών αξόνων, λιμανιών, σιδηροδρομικού δικτύου, στρατοπέδων, και οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ  αλλά και όλων των προηγούμενων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) για να εξυπηρετηθούν τα επικίνδυνα σχέδια τους, εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για τον λαό της περιοχής μας, αφού την μετατρέπει σε θύτη άλλων λαών, αλλά και μαγνήτη αντιποίνων.

 

Είναι γνωστή η πρόθεση των Αμερικανών να στήσουν συστοιχία ραντάρ στην περιοχή μας που θα ελέγχουν μια ευρύτερη περιοχή γεωστρατηγικής σημασίας μέχρι και τη Συρία. Τμήματα του ραντάρ θα αναπτυχθούν σε Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη.

 

Μήπως σκέφτονται να αξιοποιήσουν και το νησί μας σε αυτά τα σχέδιά τους εγκαθιστώντας τμήματά του και στη Θάσο; Ο λαός της Θάσου πρέπει να επαγρυπνεί, να τους χαλάσει τα σχέδια όπως το έκανε και στο παρελθόν, με τις μεγάλες κινητοποιήσεις.

 

Ούτε και η προκλητικότητα και επιθετικότητα της αστικής τάξης της Τουρκίας περιορίζεται, απεναντίας οξύνεται με την ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου, όπως και του δικού μας νησιού, τις παρεμβάσεις στη Θράκη, τις καθημερινές υπερπτήσεις και παραβιάσεις του εναέριου χώρου.

 

Την ίδια στιγμή είναι σε εξέλιξη ένα «παζάρι» ανάμεσα στις αστικές τάξεις των δύο χωρών, με την επίβλεψη των αμερικάνων που οδηγεί στην συνδιαχείριση και συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και της Αν.Μεσογείου, στο όνομα την ΝΑΤΟικής συνοχής, που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

 

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις όλων των ΑμερικανοΝΑΤΟικών αξιωματούχων και του νέου πρέσβη των ΗΠΑ: «Οι ΗΠΑ έχουν υπέροχες σχέσεις με την Ελλάδα και την Τουρκία… και τις παροτρύνουμε να καθίσουν να βρουν λύση για τις διαφορές τους, είναι προς το συμφέρον όλων».

 

Καλούμε το λαό του νησιού να εντείνει την πάλη του και να διεκδικήσει:

 

- Καμία εμπλοκή – καμιά συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

- Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις.

- Να ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα, να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον Άραξο, στη Σούδα και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα.

- Η Αλεξανδρούπολη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών.

- Κανένας φαντάρος και στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολή εκτός συνόρων

- Αποδέσμευση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ.

- Ούτε σκέψη να εγκατασταθεί ΝΑΤΟικό ραντάρ στο νησί.

 

(δελτίο Τύπου)