καύσωνας

Υπολογίζοντας το άθροισμα των ωρών κατά τις οποίες η θερμοκρασία στο ισοβαρικό επίπεδο των 850 hPa (~1500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια) υπερβαίνει το 99% των τιμών κατανομής της θερμοκρασίας που έχουν παρατηρηθεί μεταξύ 1981-2010 και τις οποίες ορίζουμε ως ακραία θερμές ώρες, οι επιστήμονες του meteo/Αστεροσκοπείο Αθηνών κατέταξαν τα τελευταία 44 καλοκαίρια (1979-2023) σε μια κλίμακα με κριτήριο την ποσότητα των ακραία θερμών ωρών στο καθένα.

«Ο Σεπτέμβριος του 2023 ήταν ο πιο θερμός Σεπτέμβριος που έχει καταγραφτεί ποτέ σε παγκόσμια κλίμακα» και έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ με εντυπωσιακή διαφορά.

Σύμφωνα με το meteokav.gr, την Κυριακή (20/08), καταγράφηκε στην πόλη της Καβάλας, η υψηλότερη θερμοκρασία του φετινού καλοκαιριού.

Από την ερχόμενη Πέμπτη 27/7 το ελληνικό καλοκαιράκι θα προσπαθήσει επιτέλους να ξαναβρεί τα φυσιολογικά πατήματά του σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου.

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων το οποίο αναφέρεται στο θερμό κύμα που προκαλεί συνθήκες καύσωνα με την ονομασία CLEON σε πολλές περιοχές της χώρας επικαιροποιείται σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία.

Σε συνθήκες μεγάλης καταπόνησης εισέρχεται το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας λόγω του παρατεταμένου κύματος καύσωνα που πλήττει με πρωτοφανή ένταση τη χώρα μας και προβλέπεται να γίνει ακόμη πιο σφοδρό, την επόμενη εβδομάδα.

Ο καύσωνας δεν κάνει ηλικιακές διακρίσεις δήλωσε στον KavalaNews 102,8 και στην εκπομπή Magazino με τον Ευριπίδη Ταρασίδη o νομίατρος Καβάλας Χρήστος Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, μικρή περαιτέρω άνοδο θα σημειώσει η θερμοκρασία στη χώρα την Παρασκευή 21/07, με τις μέγιστες να ξεπερνούν κατά τόπους τους 41-43 βαθμούς Κελσίου.

Ανακοίνωση για τη λειτουργία του Αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, με βάση τα μέτρα προστασίας για τον καύσωνα, εξέδωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας

Ένα χιουμοριστικό βίντεο με σκηνές από την χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου παρουσιάζει η Finos Film με αφορμή τον καύσωνα Κλέων που φέρνει υψηλές θερμοκρασίες έως και 43 βαθμούς Κελσίου.

Λόγω του καύσωνα η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, ανακοίνωσε πως θα διαθέτει καθημερινά από τις 07:00 το πρωί έως τις 19:00 το απόγευμα την αίθουσα Νικόλαος Μάρτης για τις ευπαθείς ομάδες.

Το meteokav.gr ενημερώνει πως η θερμοκρασία θα φτάσει σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα στην Καβάλα τις επόμενες ημέρες, με κορύφωση την Παρασκευή (14/07).

Ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού είναι μπροστά μας και οι αρμόδιες αρχές προχωρούν σε συστάσεις τόσο προς τους πολίτες, όσο και προς τους εργοδότες, για να τον αντιμετωπίσουμε με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες.

Η Παρασκευή θα είναι η πιο δύσκολη ημέρα για τον καύσωνα που τις επόμενες ημέρες θα πλήξει τη χώρα μας σύμφωνα με τον προϊστάμενο πολιτικής προστασίας της περιφερειακής ενότητας Καβάλας Σταύρο Κιβράκη.

Η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή του Arsht-Rock Resilience Center

Υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν το επόμενο τριήμερο στη χώρα μας. Η άνοδος της θερμοκρασίας θα ξεκινήσει αύριο Πέμπτη από τα δυτικά και θα συνεχιστεί την Παρασκευή.

"Λόγω του επερχόμενου καύσωνα, στα πλαίσια των μέτρων της πολιτικής προστασίας, θα διατεθούν οι κλιματιζομενες αίθουσες του ΚΑΠΗ ΒΥΡΩΝΑ (ΣΑΜΕΡΚΑ) για το Σάββατο 23 Ιουλίου και του ΚΑΠΗ Ποταμουδίων για την Κυριακή 24 Ιουλίου.

Και μετά τις ισχυρές καταιγίδες που “έπνιξαν” αρκετές περιοχές της χώρας, έρχεται ισχυρό κύμα ζέστης που θα μας κάνει να πούμε το νερό-νεράκι.

Για σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες που θα φτάσει κατά τόπους τους 40 με 41 βαθμούς, προειδοποιεί με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού η ΕΜΥ.

Η χρήση μάσκας θα είμαι υποχρεωτική καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής των πολιτών στον χώρο, θα τηρηθεί η ελάχιστη απόσταση του 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων, ενώ ο ανώτατος αριθμός υποδοχής ατόμων ανά χώρο δεν θα ξεπεράσει τα 30 άτομα.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΜΥ, από την Πέμπτη και μετά οι μέγιστες θερμοκρασίες θα υπερβούν σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς Κελσίου και από την Παρασκευή μέχρι και την Τρίτη η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, και οι μέγιστες τιμές της, στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας, θα φθάσουν περί τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Απο την Τετάρτη έρχεται ένα ισχυρό κύμα καύσωνα που θα διαρκέσει ένα 10ήμερο, με θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 42 βαθμούς, ανέφερε στην ΕΡΤ ο Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος Διευθυντής Ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου, σημειώνοντας πως θέλει πολλή προσοχή από όλους

Σελίδες