Η Βάσω Μώραλη κατάγεται από τη Νικήσιανη του Παγγαίου. Αυτό που την έκανε πανελληνίως γνωστή πριν από 36 χρόνια, ήταν η κατάκτηση μιας διεθνούς πρωτιάς: ήταν η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που μετέδωσε απευθείας ποδοσφαιρικούς αγώνες, σπάζοντας ένα «ανδρικό οχυρό». Ήταν Ιούνιος του 1983. Υπηρέτησε στην ΕΡΤ επί 30 χρόνια συνολικά ως δημοσιογράφος και στέλεχος Τμημάτων και Εκπομπών, ενώ διηύθυνε και τον Περιφερειακό Σταθμό ΕΡΑ Καβάλας αναμορφώνοντάς τον ριζικά. Με γονείς μετανάστες στη Γερμανία, σπούδασε Δημοσιογραφία και Νομικά στην Αθήνα, εργαζόμενη παράλληλα ως δημοσιογράφος σε αθηναϊκές εφημερίδες και στην ΕΡΤ. Έχει ταξιδέψει λόγω επαγγέλματος σε δεκάδες χώρες της Ευρώπης ενώ υπήρξε και μετανάστρια στην Αυστραλία για συνολικά 8 χρόνια, όπου και ολοκλήρωσε τη δημοσιογραφική σταδιοδρομία της, ως διευθύντρια του Ελληνικού Προγράμματος της κρατικής Ραδιοτηλεόρασης Αυστραλίας SBS. Στην Αυστραλία σπούδασε επίσης Διοίκηση Επιχειρήσεων και Διαφήμιση. Έχει τιμηθεί πολλαπλώς για την πολύχρονη προσφορά της στην Αθλητική Δημοσιογραφία. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αθλητικών Δημοσιογράφων/AIPS, ενώ υπήρξε και μέλος της Ένωσης Αυστραλών Δημοσιογράφων. Παράλληλα με τη δημοσιογραφία, για σειρά ετών άσκησε και τη Δικηγορία ως μέλος των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Καβάλας. Με την πολιτική ασχολείται ενεργά από τη μαθητική και φοιτητική της ηλικία (από τις τάξεις της ΠΑΣΠ), ενώ υπήρξε και δραστήριο μέλος του φεμινιστικού κινήματος τη δεκαετία του ’80 (ως μέλος της ΕΓΕ). Είναι παντρεμένη με τον επίσης δημοσιογράφο Κώστα Γιωτάκη. Σήμερα είναι υποψήφια ευρωβουλευτής με το ΚΙΝΑΛ.

 

Για ποιο λόγο αποφασίσατε να «εκτεθείτε» στην πολιτική με την υποψηφιότητά σας στις ευρωεκλογές;

Πάγια θέση μου ήταν ως δημοσιογράφος να μην εμπλακώ με ενεργές πολιτικές διαδικασίες. Βέβαια, από πολύ μικρή υπήρξα ένα …αμετανόητο «πολιτικό ον», καθώς μ’ ενδιέφερε ο,τιδήποτε συνέβαινε γύρω μου και οι αιτίες που το προκαλούσαν… Δεδομένου, όμως, ότι τα τελευταία χρόνια συμβαίνουν μη ομαλά πράγματα στη χώρα μας –με αποκορύφωμα την υπογραφή της διαβόητης «Συμφωνίας των Πρεσπών», με αποκλειστική πρωτοβουλία και ευθύνη της παρούσας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- προβληματίσθηκα πολλές φορές για το κατά πόσο οι ευσυνείδητοι πολίτες έχουμε το δικαίωμα να ιδιωτεύουμε και να μην συμβάλλουμε με τη δημιουργική κι ανιδιοτελή ανάμιξή μας στα δημόσια πράγματα.

 

Παράλληλα, δεν είναι λίγοι οι φίλοι που παρακολουθούν όσα γράφω κι υποστηρίζω στο Διαδίκτυο/Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και με παροτρύνουν εδώ και καιρό να ασχοληθώ ενεργά με τα κοινά. Μέχρι τώρα αντιστεκόμουν στις «Σειρήνες» της πολιτικής… Η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής, για συμμετοχή μου στο Ευρω-ψηφοδέλτιό του, με έκανε να σκεφτώ πολύ σοβαρά και ν’ αποφασίσω τελικά το μεγάλο βήμα καθώς μου τέθηκε ως «τιμητική για τον τόπο μας/την Καβάλα και το πρόσωπό μου». Σκέφθηκα πως η τιμή για τον τόπο μας ήταν πράγματι μεγάλη και δεν μου επιτρεπόταν να αρνηθώ. Έτσι, «εκτίθεμαι» κι εγώ στην κρίση των συμπατριωτών μας, με μοναδικό κίνητρο να συνεισφέρω κατά δύναμιν να ανατραπούν πολιτικές που θίγουν τα δίκαια και συμφέροντα του Ελληνισμού (είτε προέρχονται από την Ευρώπη είτε πηγάζουν από εσωτερικά κέντρα και παράκεντρα) και να διασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον για την Πατρίδα μας μέσα σε μια «υγιή» Ευρώπη.

 

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το διακύβευμα των προσεχών ευρωεκλογών; Για ποιους λόγους είναι κρίσιμη η ψήφος των πολιτών; 

Η Ευρώπη βρίσκεται αυτή την περίοδο σ’ ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι. Μέσα σ’ αυτή τη δεκαετία αρκετοί ευρωπαϊκοί λαοί (ιδίως ο ελληνικός) γνώρισαν το «σκληρό πρόσωπο» της Ευρώπης –όπως εκφράζεται κυρίως από συντηρητικούς και αντιλαϊκούς Γερμανούς (και μη) πολιτικούς. Ο χώρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (στον οποίο ανήκει και η Νέα Δημοκρατία από τη χώρα μας) έχει εξελιχθεί σ’ ένα πειραματικό εργαστήριο, όπου οι πιο συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης επεξεργάζονται σχέδια ακόμα μεγαλύτερης συρρίκνωσης των εργατικών δικαιωμάτων, περιστολής του κοινωνικού κράτους, εφαρμογής σκληρής λιτότητας ιδίως εις βάρος των λαών του Ευρωπαϊκού Νότου. Αυτές οι αντιλαϊκές πολιτικές θεριεύουν συνήθως τα δυο άκρα: άκρα Δεξιά και άκρα Αριστερά.

 

Στην περίοδο αυτή βλέπουμε πως σχεδόν σ’ όλη την Ευρώπη οι πιο ωφελημένοι από τις (δικαιολογημένες) αντιδράσεις των πολιτών στις σκληρές πολιτικές είναι οι ακροδεξιοί/ναζιστές/φασίστες. Εκείνοι που πιστεύουν σε ό,τι πιο ακραίο και σκοτεινό έχει βγάλει ανθρώπινος νους –και τα οποία πλήρωσαν οι λαοί της Ευρώπης με βαρύτατο φόρο αίματος ιδίως στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο- ξαναβγαίνουν σαν φαντάσματα στην επιφάνεια. Το βλέπουμε ήδη στην Ιταλία, στην Ισπανία, στη Γαλλία –ακόμα και στη χώρα μας…

 

Αλίμονο στην Ευρώπη, σε όλους τους λαούς της, σε όλη την Ανθρωπότητα εν τέλει, αν αφήσουμε το τέρας του ναζισμού/φασισμού να θεριέψει κι άλλο! Οι φρικτές εμπειρίες από το τι επέφεραν οι ακροδεξιές ιδεολογίες και πρακτικές π.χ. στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία –αλλά και στη χώρα μας- είναι νωπές! Ζουν ακόμα αρκετοί άνθρωποι που τις υπέστησαν… Η δεξιά τρομοκρατία, του ναζισμού και του φασισμού, ο ρατσισμός, η τυφλή ξενοφοβία απειλούν την Ευρώπη κι αν οι λαοί της δεν ορθώσουν ανάχωμα στις ακροδεξιές απειλές σ’ αυτές τις Ευρω-εκλογές, ο κίνδυνος διάλυσης της Ενωμένης Ευρώπης και κατάλυσης των έως τώρα επιτευγμάτων της θα είναι χειροπιαστός σε λίγα χρόνια. 

 

Οι πολίτες της Ε.Ε. και ειδικότερα της Ελλάδας καλούμαστε, λοιπόν, ν’ αποφασίσουμε την άλλη Κυριακή με ποιους θα πάμε και ποιους θ’ αφήσουμε… Με τις δυνάμεις που αιματοκύλισαν στο παρελθόν την Ευρώπη κι έφεραν θάνατο και δυστυχία στις κοινωνίες μας ή με τις δυνάμεις της ειρήνης και της προόδου, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών, της φροντίδας για τους ηλικιωμένους, τους νέους, τις γυναίκες, τις αδύναμες κοινωνικά ομάδες, την Ευρώπη της συνοχής και της σύγκλισης, των ίσων ευκαιριών για όλους –ανεξαρτήτως εθνικής προέλευσης…

 

Ως πολίτες έχουμε ΕΥΘΥΝΗ για το αν θα επιλέξουμε τη Συντήρηση και τις αντιλαϊκές πολιτικές της ή θα εμπιστευθούμε ανθρώπους σαν τον υποψήφιο για τη θέση του Προέδρου της Κομισιόν ηγέτη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Φρανς Τίμμερμανς. Για ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας –όχι μόνο για τα μεγαλοστελέχη των γερμανικών κολοσσών κι όσους άλλους ελέγχουν σκοτεινά συμφέροντα! Ακριβώς αυτό το μέλλον  αγωνίζονται να διασφαλίσουν –με βάση και τα «καλά προηγούμενά» τους, που τα θυμούνται οι ευρωπαϊκοί λαοί- οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές – Δημοκράτες, με το Κίνημα Αλλαγής στις τάξεις τους.

 

Τι θα λέγατε σε όσους αδιαφορούν για τις ευρωπαϊκές εκλογές θεωρώντας ότι αυτές δεν αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών; 

Καλό είναι να έχουμε υπ’ όψιν μας πως οι περισσότερες αποφάσεις που αφορούν στη ζωή μας λαμβάνονται πλέον μέσα στα ευρωπαϊκά όργανα. Το αν προστατεύεται π.χ. ο καταναλωτής από ασύδοτες επιχειρήσεις, το αν ένα συγκεκριμένο έργο υποδομής στον τόπο μας θα τύχει χρηματοδότησης από την Ε.Ε. και θα μας αλλάξει τη ζωή κ.α. είναι ζητήματα πρώτης γραμμής στην καθημερινότητά μας. Και φυσικά υπάρχουν πολλά και διάφορα που άπτονται των εθνικών συμφερόντων μας. Π.χ. το προσφυγικό/μεταναστευτικό και οι αποφάσεις των κεντρικών οργάνων της Ένωσης σχετικά με τις συμφωνίες με τον Ταγίπ Ερντογάν για αποφυγή προώθησης προς την Ευρώπη κι άλλων κυμάτων προσφύγων… Ή τυχόν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στη Βόρεια Ήπειρο από ένα κράτος (Αλβανία), που «καίγεται» να μπει στην Ε.Ε. Αντίστοιχα, τυχόν προκλητικές ενέργειες εις βάρος της Ελλάδας και της Ιστορίας της από πλευράς των Σκοπιανών, που επίσης «καίγονται» για να γίνουν μέλος της Ε.Ε. Και στα θέματα αυτά οι εκπρόσωποι που στέλνει η Ελλάδα στο Ευρωκοινοβούλιο μπορούν αποφασιστικά να υπερασπιστούν τα δίκαια και συμφέροντα της Ελλάδας και του Ελληνισμού.

 

Όλ’ αυτά και άλλα πολλά περισσότερα, βάζουν υποχρεωτικά την Ευρωπαϊκή Ένωση στη ζωή μας και τι καλύτερο από το να συμβάλλουμε με την ψήφο μας ως πολίτες στη διαμόρφωση των πολιτικών που μας αφορούν άμεσα!

 

Αν εκλεγείτε, ποιες προτεραιότητες θα θέσετε για την καλύτερη εκπροσώπηση των πολιτών στο Ευρωκοινοβούλιο;

Για μένα προέχουν ζητήματα που αφορούν στη θωράκιση των εθνικών μας θεμάτων και για τα οποία το Ευρωκοινοβούλιο μπορεί να έχει αποφασιστικό ρόλο. Το πιστεύετε ή όχι, οι πολίτες με τους οποίους έρχομαι καθημερινά σε εντατικές επαφές όλη αυτή την προεκλογική περίοδο, αυτό μου ζητούν πρώτο! Τα άλλα τα βάζουν σε δεύτερη μοίρα –και πολύ σωστά, και κατά τη δική μου γνώμη. Αν η Πατρίδα σου ευημερεί σε καθεστώς ασφάλειας, τότε ευημερείς κι εσύ ως πολίτης.

 

Δεύτερον, μ’ ενδιαφέρει να ακούγονται οι ίδιοι οι πολίτες στα ευρωπαϊκά όργανα, να γίνεται χρήση των «εργαλείων» που παρέχει η Ε.Ε. στους πολίτες της για να διευκολύνεται η καθημερινότητά τους. Υπάρχουν για παράδειγμα συγκεκριμένοι θεσμοί για τους οποίους (εδώ και δεκαετίες) δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα. Δεν έχουν επικοινωνηθεί κατάλληλα στη χώρα μας, αν θέλετε… Όπως η Επιτροπή Αναφορών της Ε.Ε. ή ο Ευρωπαίος Συνήγορος του Πολίτη, όπου μπορεί με απλές διαδικασίες να προσφύγει ο κάθε πολίτης για θέματα που τον αφορούν ή τον θίγουν (μεγάλα ή μικρά).

 

Τρίτον, η τοπική αυτοδιοίκηση και οι πολίτες που δραστηριοποιούνται (ή θέλουν να δραστηριοποιηθούν) επαγγελματικά/οικονομικά και χρειάζονται χρηματοδοτήσεις, να έχουν επαρκή ενημέρωση και διασύνδεση με τις πηγές χρηματοδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Έλληνες Ευρωβουλευτές μπορούν να παίξουν πολύ ενεργό ρόλο σ’ αυτό, καθώς και να προετοιμάζουν το έδαφος για μια αποτελεσματική πρόσβαση σ’ αυτές τις πηγές. Η Ελλάδα (ιδιαίτερα την εποχή της κρίσης) έχει τόσες πολλές ανάγκες, κυρίως σε υποδομές. Η Ε.Ε. προσφέρει τρόπους ουσιαστικής στήριξης και χρηματοδότησης, κι όμως τεράστια κοινοτικά κονδύλια χάνονται για την Ελλάδα είτε από άγνοια είτε από αδιαφορία. Αυτό είναι ένα εθνικό μειονέκτημα, που πρέπει άμεσα να εκλείψει με την κινητοποίηση όλων μας.