Με τις καλύτερες προϋποθέσεις διεξήχθη η ανάβαση στο όρος Άσκιο το Σαββατοκύριακο 11-12 Μάιου, αφού η καλή μέρα και η καλή συντροφιά έφτιαξαν και την κατάλληλη διάθεση. 6 ορειβάτες του ΕΟΣ Καβάλας φιλοξενήθηκαν και διανυκτέρευσαν στο πολύ όμορφο καταφύγιο του συλλόγου Πτολεμαΐδας, σε υψόμετρο 1460 μέτρων, ενώ την Κυριακή πραγματοποίησαν μια κυκλική πορεία, διάρκειας 6 ωρών, η οποία τους ανέβασε μέχρι τα 2111 μέτρα της κορυφής του βουνού. 

 

Το Άσκιο ή Σινιάτσικο είναι βουνό της δυτικής Μακεδονίας, και υπάρχουν πολλές διαδρομές που οδηγούν στην ψηλότερη κορυφή του, η οποία από τους ντόπιους αποκαλείται Σημείο. Είναι ορεινός όγκος στο κέντρο Δυτικής Μακεδονίας. Ξεκινάει βορειοδυτικά από τα στενά της Κλεισούρας 1150μ. τα οποία τον χωρίζουν από το Βέρνο και τελειώνει Νότια στα στενά της Σιάτιστας 700μ, που το χωρίζουν από τον Μπούρινο. Οι βορειοανατολικές δασωμένες πλαγιές του απολήγουν σε υψόμετρο 700μ. στο λεκανοπέδιο της Εορδαίας, ενώ οι νοτιοδυτικές στο λεκανοπέδιο της Καστοριάς και Νεάπολης, από όπου σε υψόμετρο 550μ. περνάει ο Αλιάκμονας.

 

Ο ΕΟΣ Καβάλας αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει θερμά τους ντόπιους ορειβάτες, Γεωργία Μήτσιου, Κώστα Τσατσάγιαννη, Θοδωρή Ιωαννίδη και Χάρη Αντωνέλη. Η φιλοξενία που προσέφεραν στο καταφύγιο ήταν υπεράνω περιγραφής, με την ευγένεια, τα γεύματα, τα σπιτικά γλυκά, τη συνοδεία και ξενάγηση στο βουνό, την φιλικότητά τους, και ελπίζει πως κάποια στιγμή, σύντομα, θα δοθεί η ευκαιρία για ανταπόδοση της φιλοξενίας, στο δικό μας βουνό, στο Παγγαίο.