Με την ευκαιρία του εορτασμού Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, θα πραγματοποιηθούν την  19η Μαΐου 2019, οι παρακάτω εκδηλώσεις:

 

Γενικός σημαιοστολισμός σε όλη την επικράτεια, από την ογδόη πρωινή ώρα μέχρι τη δύση του ηλίου της 19ης Μαΐου 2019.    

 

Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του δημοσίου, των Ο.Τ.Α., καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών, κατά τις βραδινές ώρες της 19ης Μαΐου 2019 μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.

 

       ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  17 ΜΑΪΟΥ  2019

 

Λαμπαδηφορία από το άγαλμα «Ακρίτας του Πόντου» ως την πλατεία Ελευθερίας, από τους ποντιακούς συλλόγους της ΠΕ Καβάλας σύμφωνα με το πρόγραμμα:

 

19:30  Προσέλευση.

19:45  Έναρξη  λαμπαδηφορίας.

20:30  Άφιξη στην πλατεία Ελευθερίας.

21:10 Ομιλία για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τον κ. Γεώργιο Κυριακίδη Διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Περάμου.

21:30 Απαγγελία ποιημάτων και τραγουδιών – Χορός «Σέρρα».

 

ΣΑΒΒΑΤΟ   18 ΜΑΪΟΥ 2019

 

19:30 Προβολή του ντοκιμαντέρ «Η Μπάντα» του Νίκου Ασλανίδη στο Αμφιθέατρο «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ» της ΠΕ Καβάλας, το οποίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη των 353.000 θυμάτων που αφορά τις μαζικές δολοφονίες από τον σφαγέα των Ελλήνων του Πόντου Τοπάλ Οσμάν. 

 

  ΚΥΡΙΑΚΗ   19 ΜΑΪΟΥ 2019

         08:00 Επίσημη έπαρση σημαίας στην Πλατεία Ελευθερίας.

09:30  Απόδοση τιμών με μέριμνα της ΧΧΤΘΜ και της Φιλαρμονικής Δήμου Καβάλας.

10:00  Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των Ελλήνων του Πόντου, των αναιρεθέντων στη γενοκτονία του Πόντου, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, κ.κ. Στεφάνου. Ομιλία για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου θα εκφωνήσει ο κ. Παναγιώτης Χατζηχρήστος, Γενικός Γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Καβάλας.  

12:00 Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο «Ακρίτας του Πόντου» (περιοχή Ιχθυόσκαλας), από τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, τον Στρατηγό Διοικητή της ΧΧ Τεθωρακισμένης Μεραρχίας, την Δήμαρχο Καβάλας, τον Πρύτανη του ΤΕΙ ΑΜΘ, τον Αστυνομικό Διευθυντή Καβάλας, τον Διοικητή της 2ης Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος, τον Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Καβάλας, εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, εκπροσώπους των ποντιακών οργανώσεων και εκπροσώπους νομικών προσώπων που επιθυμούν να τιμήσουν την επέτειο.

 

Τήρηση ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗΣ στη μνήμη των ενδόξως πεσόντων.

Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

Πέρας Τελετής.

         20.05 Υποστολή Σημαίας  στην  Πλατεία Ελευθερίας.

Σε ό,τι αφορά τις Ιεροτελεστίες, παρακαλείται να ρυθμίσει η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου. Τα θέματα που αφορούν την παράταξη, απονομή τιμών, τάξη, κίνηση τροχοφόρων κτλ., παρακαλούνται να ρυθμίσουν οι αρμόδιες Στρατιωτικές, Αστυνομικές και Δημοτικές Αρχές.

 

Τελετάρχες ορίζουμε τον κ. Αλέξανδρο Αρμάγο, υπάλληλο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και τον κ. Ιωάννη Τατσίδη, υπάλληλο του Δήμου Καβάλας.

 

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ   ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ  ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ  ΚΑΒΑΛΑΣ

 

  ΣΎΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ  ΝΈΑΣ ΚΑΡΒΆΛΗΣ ΚΑΙ ΛΕΎΚΗΣ

 

                                                  ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΜΑΪΟΥ

 

17:30  Επετειακή Εκδήλωση Μνήμης για τα  100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ποντίων, στο Πολύκεντρο Νέας Καρβάλης.

 

                                                   ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΜΑΪΟΥ

 

10:00  Τέλεση Μνημοσύνου υπέρ αναπαύσεως των Ελλήνων του Πόντου, των αναιρεθέντων στη γενοκτονία του Πόντου,στον  Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Λεύκης.

 

 

                                

ΣΎΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΊΩΝ ΘΆΣΟΥ  ‘’ΔΙΟΓΕΝΗΣ Ο ΣΙΝΩΠΕΥΣ’’

 

 

ΣΑΒΒΑΤΟ  11 ΜΑΪΟΥ

20:00 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Γυμνασίου Λιμένα Θάσου θεατρική παράσταση της θεατρικής ομάδας ΚΟΛΧΙΣ «Το σύνδρομο του επιζήσαντα»

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΜΑΪΟΥ

11:00 Ομιλία του Δρ. Κοινωνικών Επιστημών και μέλους της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη μελέτη των Γενοκτονιών κ. Θεοφάνη Μαλκίδη στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Γυμνασίου Λιμένα Θάσου.

12:15     «Ο Ξεριζωμός», δρώμενο από τα μέλη του συλλόγου.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΜΑΪΟΥ

10:00  Τέλεση Μνημοσύνου για τους πεσόντες της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στον  Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Λιμένα Θάσου.

11:00  Επιμνημόσυνη Δέηση  στο χώρο του Μνημείου (περιοχή ΞΕΝΙΑ)

11:15  Κατάθεση στεφάνων

 

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΧΩΜΑΤΟΣ

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΜΑΪΟΥ

19:00  Πλατεία  Γενοκτονίας στο Κοκκινόχωμα - εκδήλωση Μνήμης της Γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού, με ομιλητή τον κ. Δημήτριο Νάτσιο Δάσκαλο – Θεολόγο.  

         

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ   ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ  ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ  ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ 

 

ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΝΕΣΤΟΥ

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΜΑΪΟΥ

19:30  Εκδήλωση μνήμης για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, και ομιλία του Δρ. Θεοφάνη Μαλκίδη – καθ. Κοινωνικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και τον Συγγραφέα-Δημοσιογράφο Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί, στην Πλατεία Ποντίων στη Χρυσούπολη.

 

ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΥΓΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ «Ο ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ»

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΜΑΪΟΥ

10:00 Τέλεση Μνημοσύνου υπέρ αναπαύσεως των Ελλήνων του Πόντου, των αναιρεθέντων στη γενοκτονία του Πόντου, στον  Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Θωμά στο Ζυγός

 

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΛΕΚΑΝΗΣ «ΟΙ ΡΙΖΕΣ»

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΜΑΪΟΥ

10:00  Τέλεση υπέρ αναπαύσεως των Ελλήνων του Πόντου, των αναιρεθέντων στη γενοκτονία του Πόντου, στον  Ι. Ν. Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Λεκάνης.

 

 

ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ  ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΜΑΪΟΥ

10:00   Τέλεση Μνημοσύνου υπέρ αναπαύσεως των Ελλήνων του Πόντου, των αναιρεθέντων στη γενοκτονία του Πόντου, στον  Ι. Ν. Αγ.Τριάδας Κρυονερίου.

 

ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΥΓΔΑΛΕΩΝΑ

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΜΑΪΟΥ

10:00   Τέλεση Μνημοσύνου υπέρ αναπαύσεως των Ελλήνων του Πόντου, των αναιρεθέντων στη γενοκτονία του Πόντου, στον  Ι. Ν. Αγ. Αγίου Γεωργίου Αμυγδαλεώνα.