Το προϊόν σάτιρας μιας γερμανικής εκπομπής (όπως η Ελληνοφρένεια στην Ελλάδα) έγινε προϊόν διεθνούς κριτικής σε ένα σοβαρό, γερμανικό τοκ σόου (όπως ο Ενικός στην Ελλάδα). Δείτε τους συντελεστές της εκπομπής να περιγράφουν καρέ καρέ πως έκαναν το μοντάζ και να ξεφτιλίζουν τους «συναδέλφους» τους που «πάτησαν τη μπανανόφλουδα» αφήνοντας αιχμές ότι το ίσως να το έκαναν επίτηδες για να στρέψουν τους Γερμανούς εναντίον των Ελλήνων.

 

Ταυτόχρονα ξεφτιλίζουν και όσους «ειδικούς» εμφανίστηκαν στα κανάλια και στα ΜΜΕ όλης της Ευρώπης για να ισχυριστούν ότι το βίντεο με ορθωμένο το μεσαίο δάχτυλο του Γιάνη Βαρουφάκη «ήταν αυθεντικό».

 

Όλα αυτά θα έπρεπε να οδηγήσουν –τουλάχιστον- στη διατύπωση μιας δημόσιας συγνώμης στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών αλλά… μην περιμένετε και πολλά.

 

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία είναι ότι ο συντελεστής της γερμανικής σατιρικής εκπομπής σχολιάζει: «μέσα σε 100 χρόνια καταστρέψαμε δύο φορές την Ευρώπη, αλλά άμα μας δείξουν κωλοδάχτυλο τρελαινόμαστε. Τότε ξεχνάμε την αντικειμενική συζήτηση. Όταν ένας Έλληνας μας κάνει κωλοδάχτυλο, τρελαινόμαστε. Γιατί εμείς είμαστε Γερμανοί

 

Και συνεχίζει «Απομονώσατε ένα απόσπασμα και διασύρατε έναν Έλληνα πολιτικό τραβώντας τον από το κωλοδάχτυλο για να μπορεί ο μέσος Γερμανός τηλεθεατής να τον βρίσει ελεύθερα».

 

Αυτά τα λέει ο Γερμανός παρουσιαστής σατιρικής εκπομπής προς έναν Γερμανό παρουσιαστή «σοβαρής» πολιτικής εκπομπής.

 

Ο συντελεστής της σατιρικής εκπομπής λέει επίσης ότι ο παρουσιαστής της πολιτικής εκπομπής που έκανε την γκάφα, έχει εισόδημα μεγαλύτερο από αυτό που έχει η εφορία στην Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να δείξει πόσο μεγάλη ευθύνη έχει.

 

Δείτε το βίντεο στο οποίο περιγράφονται όλα αυτά. Από το 3ο λεπτό και μετά υπάρχουν και υπότιτλοι. Δείτε το έως το τέλος για να καταλάβετε το μέγεθος της βλακείας!

 

 

Μέσα σε όλα αυτά, υπάρχει και μια άκρως ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια στην οποία αξίζει να σταθεί κανείς.

Η πολιτική εκπομπή του Gunter Jauch προβλήθηκε από το γερμανικό κρατικό κανάλι ARD. Το μονταρισμένο σατιρικό βίντεο είχε φτιαχτεί από το γερμανικό, επίσης κρατικό, κανάλι ZDF.

Δηλαδή, το ένα κρατικό κανάλι της Γερμανίας πάτησε τη «μπανανόφλουδα» που πέταξε το άλλο. Είναι, με άλλα λόγια, σαν να παίζει η ΝΕΤ την Ελληνοφρένεια που παρουσιάζει ένα σατιρικό βίντεο του Βαρουφάκη και να παίρνει αυτό το βίντεο η ΕΤ1 και να το παρουσιάζει ως πραγματικό.

 

Για την ιστορία, το ARD (Arbeitsgemeinschaft der öffentlich-rechtlichen Rundfunkanstalten der Bundesrepublik Deutschland) είναι μια Κοινοπραξία Ραδιοτηλεοπτικών Ιδρυμάτων Δημοσίου Δικαίου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Είναι μια κοινοπραξία τοπικών σταθμών, με έδρα την Φρανκφούρτη, που εκπέμπει το πρώτο πρόγραμμα της Γερμανικής κρατικής τηλεόρασης. Η κοινοπραξία ARD είναι και ιδιοκτήτρια της Deutsche Welle.

 

Το ZDF  συντομογραφία του Zweites Deutsches Fernsehen (Τσβάιτες Ντόυτσες Φέρνζεν = Δεύτερη Γερμανική Τηλεόραση), είναι γερμανικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι που εκπέμπει και στα 16 ομόσπονδα κρατίδια. Άρχισε τη λειτουργία του την 1 Απριλίου του 1963. Έδρα του σταθμού είναι το Μάιντς.

Το ZDF έχει και επιπλέον κανάλια, όπως το ZDF neo, που είναι ένα κανάλι της γερμανικής ψηφιακής πλατφόρμας με στόχευση στα νεανικά κοινά.

 

Μια καλή ιδέα είναι να στείλουμε στα «σοβαρά» γερμανικά κανάλια, ορισμένα βίντεο από την Ελληνοφρένεια, το Αλ Τσαντίρι, το Ράδιο Αρβύλα κ.α.

Ίσως να βρεθούν κι άλλοι ανόητοι, όπως ο Günther Jauch, για να κάνουν νέες γκάφες…