γράφει ο 

Χρήστος Ποτόλιας 

 

Μια πλούσια μουσικοχορευτική παράσταση έδωσαν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου (23/03/2019) οι χορευτές με τους δασκάλους τους, τριών πολιτιστικών συλλόγων της πόλης.

 

Μέσα από τους Ελληνικούς Παραδοσιακούς χορούς της Θράκης, της Μακεδονίας και του Πόντου, για τρείς ώρες περίπου, σε μία πανδαισία χρωμάτων και μουσικής, παρέλασαν χοροί με τις πολύχρωμες φορεσιές και μουσικές, όλων των λαών των Βαλκανίων.

 

Με τη «γλώσσα» του πολιτισμού, που χειρίστηκαν άψογα στη σκηνή οι χορευτές, έδειξαν ότι οι λαοί των Βαλκανίων έχουν πάρα πολλά που τους ενώνουν. 

 

Τα μηνύματα που οι χορευτές έστελναν πάνω από τη σκηνή ήταν τα πολλά πολιτιστικά κοινά  που ενώνουν τους Βαλκανικούς λαούς. Ότι ο πολιτισμός μπορεί να είναι παράγοντας ειρήνης, αλληλεγγύης και αδελφοσύνης των λαών των Βαλκανίων. Ότι ο πολιτισμός μπορεί και πρέπει να γίνει η γέφυρα φιλίας με τις γειτονικές χώρες, 

 

 Αντίθετα πολλοί από τους ομιλητές της εκδήλωσης, αλλά και οι ιστορικές αναφορές και προβολές οπτικοακουστικού υλικού που έγιναν, κινήθηκαν στη κατεύθυνση της καλλιέργειας έχθρας και μίσους ανάμεσα στους λαούς. Έγιναν τοποθετήσεις και αναφορές που σαφώς δεν είχαν και δεν έχουν στόχο την καλλιέργεια και δημιουργία ειρηνικών και φιλικών σχέσεων μεταξύ των λαών και των χωρών τους, αλλά αντιθέτως οδηγούν στην καλλιέργεια κλίματος ανασφάλειας και αντίδρασης. Σήμεραοι λαοί των Βαλκανίων και ο ελληνικός λαός, έχουν εμπειρία από το πώς αξιοποιήθηκαν οι εθνικισμοί και οι αλυτρωτισμοί στο πρόσφατο και απώτερο παρελθόν που έφεραν εκατόμβες νεκρών στην περιοχή. 

 

Σε ότι αφορά στο ερώτημα που τέθηκε στην εκδήλωση για το ποιος βρίσκεται ‘‘ένθεν κακείθεν’’των συνόρων και ποια απάντηση πρέπει να δοθεί, η δική μας απάντηση είναι ότι και από «δω και από εκεί», βρίσκονται λαοί οι οποίοι δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε και η λύση βρίσκεται στο κοινό αγώνα των εργαζόμενων για ειρήνη και φιλία ανάμεσα σε όλους τους λαούς. 

 

‘‘Ένθεν κακείθεν’’υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα τα οποία με σημαία το «διαίρει και βασίλευε» μακελεύουν-ματώνουν τους λαούς για τα συμφέροντά τους καικαταδυναστεύουν τους λαούς των Βαλκανίων και γενικότερα όλους τους λαούς του κόσμου, ανεξάρτητα από γλώσσα, θρησκεία, ήθη και έθιμα. 

 

Αυτά τα οικονομικά συμφέροντα πρέπει να παλέψει ο κάθε λαός στον τόπο του και μαζί όλοι οι λαοί των Βαλκανίων να μην επιτρέψουν να παίζονται παιχνίδια στις πλάτες τους, που με το «διαίρει και βασίλευε» και την καλλιέργεια μίσους, στέλνουν τα παιδιά τους να αλληλοσκοτώνονται σε πολέμους για ξένα συμφέροντα.  

Καβάλα 26-03-2019

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ