Το δίτομο έργο της Σαπφώς Αγγελούδη «Βιογραφίες των δημάρχων» και «Ιστορία, εξέλιξη και εκσυγχρονισμό της Καβάλας» το οποίο αναφέρεται στην περίοδο 1912 – 2015 παρουσιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής 1 Μαρτίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Καπναποθήκης της Καβάλας. 

 

 

Τα βιβλία παρουσιάστηκαν από την ίδια τη συγγραφέα και αρχιτέκτονα-μηχανικό, τη δήμαρχο Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, τον τέως δήμαρχο Καβάλας, Κωστή Σιμιτσή και τον Παναγιώτη Τσολάκη, γιό του δημάρχου Κωνσταντίνου Τσολάκη.

 

 

Την εκδήλωση παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον πλήθος κόσμου καθώς και συγγενείς των 36 προσώπων που διετέλεσαν δήμαρχοι Καβάλας μετά το 1912 που έφτασαν από διάφορα μέρη για να παραλάβουν το δίτομο έργο της συγγραφέως το οποίο τους δώρισε η ίδια. 

Αρκετά από τα βιβλία παράλαβαν τα παιδιά των πρωταγωνιστών, τα εγγόνια τους ακόμα και τα δισέγγονά τους. 

 

 

Η κ. Αγγελούδη μεταξύ άλλων ευχαρίστησε τους συγγενείς των δημάρχων για την πολύτιμη βοήθειά τους στη συλλογή των στοιχείων αλλά και τον Δήμο Καβάλας για την εκτύπωση των δυο βιβλίων. Επιπλέον,  πρότεινε να δημιουργηθεί στην Καβάλα ιστορικό μουσείο. 

 

 

Η κ. Τσανάκα μιλώντας για το σπουδαίο, όπως το χαρακτήρισε έργο της κ. Αγγελούδη, δήλωσε ιδιαίτερα υπερήφανη καθώς όπως είπε, αποκαλύπτει σημαντικές, ακόμα και άγνωστες πτυχές της αστικής, αλλά και πολιτικής «αρχιτεκτονικής» μια πολυτάραχης ιστορικής περιόδου της πόλης και υποσχέθηκε η επανέκδοση των δύο τόμων του βιβλίου να είναι καλύτερη αισθητικά. 

 

 

Ο κ.  Σιμιτσής εκθειάζοντας το έργο της συγγραφέως, δήλωσε υπερήφανος για το γεγονός ότι ο Καβαλιώτικος λαός τον επέλεξε να συγκαταλέγεται ανάμεσα σε αυτές τις μεγάλες προσωπικότητες της πόλης, αναφερόμενος στη λίστα με τους 36 δημάρχους στους οποίους αναφέρεται ο πρώτος τόμος της έκδοσης. Ταυτόχρονα όμως στάθηκε και στο γεγονός ότι στην έκδοση του βιβλίου δεν αναφέρεται πουθενά το όνομα της συγγραφέως, γεγονός που το χαρακτήρισε δυσάρεστη παράλειψη. 

 

Σημειώνουμε ότι το δίτομο έργο της Σαπφώς Αγγελούδη πωλείται στο βιβλιοπωλείο «ΕΚΛΟΓΗ» και σε άλλα βιβλιοπωλεία της Καβάλας.