Ραντεβού στην Καβάλα έδωσαν οι ιδιοκτήτες ραδιοτηλεοπτικών σταθμών της βορειοανατολικής Ελλάδας για να συζητήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να συντονίσουν τις ενέργειές τους από εδώ και πέρα. Αφορμή για τη συνάντηση αυτή στάθηκε και η πρόσφατη σοβαρή βλάβη στους αναμεταδότες του μονοπωλιακού παρόχου δικτύου Digea που είχε ως αποτέλεσμα να πέσει «μαύρο» στις οθόνες (μόνο για τα περιφερειακά κανάλια) επί τρία και πλέον 24ωρα.

Στη συζήτηση όμως τέθηκαν πολλά ακόμη ζητήματα. Οι ιδιοκτήτες καναλιών από τους νομούς Καβάλας, Σερρών, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου αντάλλαξαν απόψεις γύρω από τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο και αποφάσισαν να επαναλάβουν τη συνάντηση σε λίγες ημέρες ή εβδομάδας.

Ένας από τους πρώτους στόχους της επόμενης συνάντησης θα είναι και η προσέλευση όσων απουσίασαν από την πρώτη συγκέντρωση η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, αφού όλοι συμφώνησαν πως η διεκδικήσεις τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρουν ανταπόκριση εφόσον υπάρχει ομοφωνία.

Σε δηλώσεις που έκανε ο ιδιοκτήτης του ENA channel Λευτέρης Κουκουτίνης είπε μεταξύ άλλων:

“Στην σημερινή σύσκεψη των παρευρισκόμενων καναλιών της Αν. Μακεδονίας, Θράκη και του Νομού Σερρών, αποφασίστηκε το πλαίσιο λειτουργίας για την υλοποίηση δράσεων, με στόχο την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων που καταγράφηκαν στην συνάντηση.

Έχει καταστεί σαφές ότι οι περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα επιβίωσης, ενώ έχει διαπιστωθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι κανένα συλλογικό όργανο εκπροσώπησης μας, δεν εργάζεται για την προάσπιση των συμφερόντων μας ή και αν ακόμη το κάνει, δεν υπάρχει η πληροφόρηση προς τα μέλη, όπως θα έπρεπε και απαιτείται, σε τέτοιες κρίσιμες περιόδους.”

Όσον αφορά για τις διεκδικήσεις και τις δράσεις για την επίλυση τους, ο κ. Κουκουτίνης ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Καταρχήν πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους (Πολιτικούς-Φορείς-Κοινωνία) ότι οι Περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται από την Πολιτεία, με τα ίδια κριτήρια που αντιμετωπίζονται οι τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας, διότι έχουν διαφορετικές ανάγκες αλλά και διάρθρωση λειτουργίας, ενώ επιτελούν τελείως διαφορετικό σκοπό, (Τοπικό Πολιτιστικό-Πολιτισμικό-κλπ) από αυτό των Πανελλαδικών ΜΜΕ. Κάτι βέβαια που ισχύει σήμερα για τον έντυπο τύπο, όπου η Πολιτεία αντιμετωπίζει εντελώς διαφορετικά τον Τοπικό από τον Πανελλαδικό Τύπο και μπορεί να αποτελέσει ΟΔΗΓΟ για την Πολιτεία.

Στη συνάντηση λοιπόν που έγινε σήμερα Σάββατο (14 Μαρτίου 2015) στην Καβάλα στο ξενοδοχείο Γαλαξίας συζητήθηκαν τα θέματα που απασχολούν τους τηλεοπτικούς σταθμούς της Περιφέρειας και καταγράφηκαν οι βασικές μας διεκδικήσεις όπως…

1.     Η Εξαίρεση της Τοπικής-Περιφερειακής Τηλεοπτικής Διαφήμισης από την επιβολή φόρου 20%.

2.     Η πλήρης εφαρμογή του Νόμου για την διανομή του 30% της Κρατικής Διαφήμισης στα Περιφερειακά ΜΜΕ.

3.     Η αποτροπή ενδεχόμενης διαγωνιστικής Χορήγησης Περιφερειακών Τηλεοπτικών Αδειών χωρίς κριτήριο παλαιότητας.

4.     Η Μείωση του μηνιαίου ενοικίου στην DIGEA για τα Περιφερειακά κανάλια της ΑΜΘ & Σερρών, για όσο διαρκεί η οικονομική κρίση.

Για την διεκδίκηση των παραπάνω αιτημάτων αποφασίστηκε απ’ όλα τα περιφερειακά τηλεοπτικά κανάλια που συμμετείχαν, να εργαστούν για την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών αλλά και φορέων με συγκεκριμένες δράσεις όπως…

1.     Η Συγκέντρωση Υπογραφών για την υποστήριξη των διεκδικήσεων των Περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών, από τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς

2.     Η δημιουργία Διαφημιστικών μηνυμάτων που θα προβληθούν από τους Περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς για την ενημέρωση των τηλεθεατών

3.     Η δημιουργία τηλεοπτικών εκπομπών για την ενημέρωση των τηλεθεατών όσον αφορά τα αιτήματα των Περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών και την διαφορετικότητα τους από τους τηλεοπτικούς σταθμούς  Πανελλήνιας Εμβέλειας.

4.     Παραστάσεις στους αρμόδιους Υπουργούς, Φορείς, Υπηρεσίες και οπουδήποτε χρειαστεί, για την προώθηση των δίκαιων αιτημάτων των Περιφερειακών Σταθμών.

Ελπίζουμε η σημερινή συνάντηση να αποτελέσει την αρχή για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων των Περιφερειακών Τηλεοπτικών Σταθμών.”