Αίτημα προς το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Ποτόλιας για να εισαχθεί στα θέματα της ημερήσιας διάταξης στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ, σχετικά με την πρόσφατη δημοσίευση σε ΦΕΚ (Β’ 104/24-01-2019) της απόφασης της Κυβέρνησης, που εξαναγκάζει, όπως τονίζει, τους Δήμους να καταθέσουν στην Τράπεζα της Ελλάδας τα όποια ταμειακά διαθέσιμα τους».

 

Συγκεκριμένα αναφέρει: 

κ. Πρόεδρε,

Η πρόσφατη δημοσίευση σε ΦΕΚ (Β’ 104/24-01-2019) της απόφασης της Κυβέρνησης, που εξαναγκάζει τους Δήμους να καταθέσουν στην Τράπεζα της Ελλάδας τα όποια ταμειακά διαθέσιμα τους, δεν ξαφνιάζει κανέναν. Ήταν άλλωστε από τις πρώτες νομοθετικές πράξεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όταν ακόμη λεοντάριζε με τους λεγόμενους "δανειστές" και έσχιζε ακόμη τα μνημόνια.

 

Σήμερα, πια και αφού οι "δανειστές" εν μία νυκτί μετατράπηκαν σε "θεσμούς της χώρας”, προχωράει ακάθεκτη, εκβιάζοντας τους Δήμους να συμμορφωθούν. Σε διαφορετική περίπτωση απειλεί με την περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης (ΚΑΠ). Στην πραγματικότητα ζητά να συνεισφέρουν οι Δήμοι, εκτός από το ματωμένο πλεόνασμα και στο μαξιλάρι ασφάλειας που χρειάζονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην χώρα, ώστε να διασφαλίσουν φτηνότερο δανεισμό στις μπίζνες που ετοιμάζουν.

 

Είναι γνωστό σε όλους και πρωτίστως στην κυβέρνηση, ότι τα όποια ταμειακά διαθέσιμα στους Δήμους είναι ανύπαρκτα και όπου αυτά καταγράφονται τα πληρώνουν κατά αποκλειστικότητα τα λαϊκά νοικοκυριά, με βάση τις αντιδραστικές ανατροπές που κλιμακώνει στους Δήμους χέρι-χέρι αντάμα με την ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Γι’ αυτό και είναι ακόμη μεγαλύτερη η πρόκληση της Κυβέρνησης, τα φληναφήματα της περί μεγαλύτερων επιτοκίων δεν παραπλανούν κανέναν. Η αγορά των ομόλογων και των reposούτε και αυτήν την ελάχιστη χρηματοδότηση των Δήμων διασφαλίζει ούτε πολύ περισσότερο τις ανάγκες των εργαζόμενων και του λαού μας που θα έπρεπε να υπηρετεί η πλήρης από το κράτος χρηματοδότηση των Δήμων. 

 

Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να καταδικάσει και να μην υλοποιήσει την απαράδεκτη αυτή ενέργεια της κυβέρνησης, που θα έχει σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω περικοπή των κοινωνικών δαπανών και την ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση της ζωής των λαϊκών στρωμάτων, όπως αντιπλημμυρικά έργα, έργα αντισεισμικής θωράκισης, παιδικοί σταθμοί, σχολεία κ.α.

Καλούμε επίσης τους εργαζόμενους, το λαό να δώσουν την δική τους απάντηση στην κλιμακούμενη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Καβάλα 04-02-2019

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΒΕΛΙΣΣΑΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ