Τοποθέτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας Γιώργου Παπαφιλίπου για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, 25/1/2019

 

 Ως Θάσιος και συνεπώς Έλληνας Μακεδόνας Βουλευτής, δηλώνω εξ υπαρχής ότι είμαι περήφανος για τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία πέτυχε η Κυβέρνησή μας με πρωταγωνιστές τον Πρωθυπουργό μας Αλέξη Τσίπρα και τον  τέως Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοντζιά και φυσικά θα την  υπερψηφίσω αφού αυτό επιτάσσει το εθνικό συμφέρον μας, για τους λόγους που εκτέθηκαν αναλυτικά, πρωτίστως από τον Πρωθυπουργό, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, τους υπόλοιπους Υπουργούς και Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τους Βουλευτές της Αντιπολίτευσης που τάχθηκαν υπέρ αυτής.

  Επειδή δε ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ είναι κυρίως η υπηρέτηση του πραγματικού εθνικού συμφέροντος και όχι η υπηρέτηση του εθνικισμού, του αλυτρωτισμού και του αναθεωρητισμού, η υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών αποτελεί ύψιστη πατριωτική στάση.

  Στο σημείο αυτό είναι αναγκαίο να τονιστεί ότι η συμφωνία αυτή, που είναι προϊόν ενός έντιμου συμβιβασμού και δεν αποτελεί επιβολή όρων σε μία ηττηθείσα σε πόλεμο χώρα, έχει χαρακτηριστεί σπουδαία και η πλέον συμφέρουσα για τη χώρα μας, από πολλούς εξέχοντες επιστήμονες και ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ο συμπατριώτης μου Θάσιος Βασίλης Βασιλικός, που είναι ένας από τους κορυφαίους Έλληνες Λογοτέχνες με τεράστια παγκόσμια αναγνώριση και ακτινοβολία.

  Τους ίδιους χαρακτηρισμούς για τη Συμφωνία χρησιμοποίησαν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, οι Αρχηγοί των περισσότερων Ευρωπαϊκών Κρατών, οι εκπρόσωποι όλων των Οργάνων και των Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κορυφαίοι έγκριτοι δημοσιογράφοι του παγκόσμιου έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου.

  Βέβαια οι βουλευτές των περισσότερων κομμάτων του δημοκρατικού τόξου της Αντιπολίτευσης εναντιώνονται στη Συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την κακή, προϊόν εθνικής ήττας, προδοτική, περιέχουσα εκχώρηση Μακεδονίας κλπ.

  Από την πολυήμερη και πολύωρη συζήτηση στο Κοινοβούλιο αποδείχτηκαν τα εξής, για τους περισσότερους από τους ισχυρισμούς που προβλήθηκαν για τη θεμελίωση των παραπάνω χαρακτηρισμών.

  α) Είναι αφενός παντελώς αβάσιμοι, δικολαβίστικοι και περιέχουν, πολλοί από αυτούς, αλυτρωτικές και αναθεωρητικές αντιλήψεις (η Μακεδονία είναι μία και Ελληνική) και αφετέρου στοχεύουν στο να παραπλανήσουν πολλούς ευαίσθητους στο θέμα της Μακεδονίας συμπολίτες μας για να υφαρπάσουν την ψήφο τους στις προσεχείς Βουλευτικές Εκλογές και 

  β) Απευθύνονται στα εσωκομματικά στελέχη και βουλευτές προκειμένου τα κόμματά τους να διατηρήσουν εύπλαστη ενότητα.   

  Συνοψίζοντας επισημαίνω ότι  η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια ιστορική συμφωνία, η οποία βάζει τέλος στην ατολμία και τη φοβικότητα δεκαετιών, στον εθνικισμό και στην κατασπατάληση πολύτιμου διπλωματικού κεφαλαίου για τη χώρα μας. Ταυτόχρονα προάγει τη φιλία, τη συνεργασία, την ειρήνη μεταξύ των δύο κρατών, αποτελεί παράγοντα σταθεροποίησης για τα Βαλκάνια και αναβαθμίζει τον στρατηγικό και πρωταγωνιστικό ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή. 

  Τέλος θα πρέπει να τονιστεί ότι η τυχόν καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα μας και θα την οδηγήσει σε εθνική περιχαράκωση και διεθνή απομόνωση.