Στη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης προχωρά η κυβέρνηση σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής 13 Ιανουαρίου 2019. Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τον Πάνο Καμμένο ο οποίος ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση και την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Άμυνας. 

 

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι νέος υπουργός Άμυνας ορίζεται ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης. “Δεν πρόκειται να διακινδυνεύσω ούτε ένα λεποτό την ασφάλεια της χώρας” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ περισσότερα για το νέο υπουργό Άμυνας)

 

Πριν τις δηλώσεις Τσίπρα, ο κ. Καμμένος εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, συνέδεσε την αποχώρησή του με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, γεγονός που δείχνει ότι προφανώς προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς και στην Ελλάδα η επικύρωση από τη Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών

 

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε για μια “έντιμη και ειλικρινή συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο” η οποία μέσα σε μία 4ετία είχε σημαντικά αποτελέσματα. Είπε μεταξύ άλλων: “Καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από την περιπέτεια των μνημονίων, να στηρίξουμε τους αδύναμους και να ανοίξουμε το δρόμο για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής. Για όλα όσα πετύχαμε θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πάνο Καμμένο για την αναντικατάστατη συμβολή του. Ζήτησα από τον Πάνο Καμμένο όπως και από όλους καθαρές λύσεις και καθαρές κουβέντες. Ευχαριστώ λοιπόν τον Πάνο Καμμένο γιατί ανταποκρίθηκε σε αυτό το κάλεσμα. Σήμερα μου δήλωσε ότι παραιτείται από τη θέση του υπουργού Άμυνας και ότι θα ζητήσει το ίδιο να κάνουν και τα υπόλοιπα στελέχη των ΑΝΕΛ. Έκανα δεκτή την παραίτηση του υπουργού Άμυνας όπως θα κάνω δεκτή κι όποια άλλη παραίτηση τεθεί υπόψιν μου”. 

 

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη αποκατάστασης της θέσης της χώρας στο διεθνές στερέωμα και τόνισε ότι τίθεται ως εθνικός στόχος ο ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια. “Μπροστά στο προφανές εθνικό όφελος και συμφέρον, δεν πρόκειται να κάνω πίσω, να δειλιάσω, να λογαριάσω το ρίσκο και το πολιτικό κόστος” είπε ο κ. Τσίπρας και έκανε και πάλι λόγο για “καθαρές κουβέντες” και “καθαρές λύσεις”. 

 

Σημείωσε μεταξύ άλλων: “το Σύνταγμα μού δίνει τη δυνατότητα να αφήσω ασαφές και αμφίσημο το αν υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών που στηρίζει την προσπάθειά μου για την ολοκλήρωση ενός πολύ σημαντικού έργου”. Μίλησε για “πολύ σημαντικές προκλήσεις” που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, όπως η πλήρης αποκατάσταση της κανονικότητας, η στήριξη της κοινωνίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η στήριξη της πρώτης κατοικίας, το επίδομα ενοικίου, η ρύθμιση οφειλών κ.α. όπως και οι μεγάλες θεσμικές τομές όπως συνταγματική αναθεώρηση.

 

"Δεν έχει την πολυτέλεια η χώρα να χάσει άλλα πέντε χρόνια” ανέφερε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος μεταξύ άλλων και στο Νόμο περί ευθύνης υπουργών αλλά και για τη “μεγάλη πρωτοβουλία για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους”. 

 

Ανακοινώνοντας ότι ενεργοποιεί τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας είπε ότι μετά από αυτήν στόχος είναι να προχωρήσει η κυβέρνηση “με απόλυτη πλειοψηφία” στην ολοκλήρωση της θητείας της τον Οκτώβρη του 2019.  

 

“Ο καθείς μπροστά στις ιστορικές του ευθύνες” είπε καταλήγοντας ο πρωθυπουργός.