Από πέρυσι - Σεπτέμβριος του 2017 -  το σχολείο μας (Γυμνάσιο Κεραμωτής) ξεκινά τη συμμετοχή του στο διετές Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+, Δράση ΚΑ029 - Στρατηγική Σύμπραξη αποκλειστικά μεταξύ σχολείων και με θέμα “WaterSourcesandSanitation”,μαζί με άλλα τέσσερα σχολεία της Ευρώπης ήτοι: το συντονιστικό σχολείο του προγράμματος “InstitutoComprensivoGiovanniFalcone”τηςNapoli  από την Ιταλία, το “SzkolaPodstawowanr19 wGdansku” του Gdanskαπό την Πολωνία, το “EscolaBasicado1ocomPre-escolardaCruzdeCarvalho”τηςFunchalαπό την Πορτογαλία και το “KasimSacideEnerOrtaokulu”τηςAdanaαπό την Τουρκία.

 

Την εβδομάδα λοιπόν, από Δευτέρα 8  έως και  Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, το Γυμνάσιο Κεραμωτής είχε με τη σειρά του, την τιμή και την χαρά, να φιλοξενήσει την τρίτη LTTA (Learning, Teaching, Training Activities)του υλοποιούμενου project.

 

Στο χώρο του σχολείου πραγματοποιήθηκε γιορτή καλωσορίσματος, όπου μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί διασκέδασαν με τη συνοδεία μουσικής, χόρεψαν και απόλαυσαν το μπουφέ που επιμελήθηκαν με ιδιαίτερη αγάπη και φροντίδα οι γονείς των μαθητών μας.

 

Παιδιά  από συνεργαζόμενες χώρες φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες μαθητών/ριών του σχολείου μας, με στόχο την πολιτισμική αλληλεπίδραση, τη φιλία, την καλλιέργεια του πολιτισμού, της ειρήνης και την ανάδειξη της ελληνικής φιλοξενίας ακόμη και στις συνθήκες οικονομικής κρίσης της χώρας μας.

Το πρόγραμμά μας εν συντομία περιείχε τα παρακάτω:

Δευτέρα, 08.10.2018Γιορτή καλωσορίσματος - Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου - Κέντρο υποδοχής επισκεπτών του Δάσους Νέστου -  Παιχνίδια για το νερό στο χώρο του σχολείου με θεματική τη δημιουργία πράσινης σκέψης.

  

                

Τρίτη, 09.10.2018 - Θάσος  Αρχαίο Θέατρο  και  Αρχαιολογικό Μουσείο Λιμένα – Αρχαία Αγορά. Περιήγηση και γνωριμία με την περιοχή.

Δραστηριότητες και παιχνίδια με θέμα το νερό.

 

 

Τετάρτη, 10.10.2018 – Ξάνθη

Συνάντηση με τον Δήμαρχο στο Δήμο του Νέστου

Ξενάγηση στην περιοχή πηγών στον Παράδεισο

Περιήγηση στο μονοπάτι του Νέστου (Διαδρομές Τοξότες-Σταυρούπολη)

Επίσκεψη στο Κέντρο Πληροφοριών Λίμνης Βιστωνίδας (Πόρτο Λάγος, Ξάνθη) και στην  εκκλησία του Αγίου Νικολάου

Γνωριμία με την παλιά πόλης της Ξάνθης - Επίσκεψη στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο.

 

 

 

 

Πέμπτη, 11.10.2018 - Καβάλα

Επίσκεψη στο Imaret, στο σπίτι του Μοχάμεντ Αλί και στο φρούριο της πόλης

Περιήγηση στην περιοχή της Παναγίας.  Μουσείο Καπνού και γνωριμία με την πόλη της Καβάλας

 

 

Παρασκευή, 12.10.2018 - Δράμα

Περιήγηση στην Αρχαιολογική Περιοχή των Φιλίππων

Επίσκεψη στα λασπόλουτρα Λυδίας

Οινοποιείο Λαζαρίδη (κοινότητα Αγοράς).  Πόλη της Δράμας και πηγές νερού Αγίας Βαρβάρας

Επίσκεψη στον ποταμό και στο σπήλαιο του Αγγίτη 

Πηγές και υδατοκαλλιέργειες στο Κεφαλάρι της Δράμας 

 

Πέρα από το βασικό μας στόχο του project, δηλαδή την ευαισθητοποίηση των μαθητών όσον αφορά τη σημασία του νερού και την άρρηκτη σύνδεσή του με όλα τα επίπεδα ζωής, μεγάλη σημασία δόθηκε επίσης: 

 

Øστην καινοτομία, τη συνεργασία, τη απόκτηση εμπειριών, τη ανταλλαγή ιδεών και απόψεων και την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών της Ευρώπης. 

Øστη γνώση της κουλτούρας και της εθνικής γλώσσας των συμμετεχόντων μαθητών

Øστις ομοιότητες και διαφορές των παιδιών που θα επικοινωνήσουν και θα συνεργαστούν και στους δεσμούς φιλίας που θα προκύψουν μέσα από κοινές δραστηριότητες και  πρακτικές.

Øστην καλλιέργεια της δημιουργικότητας, της κριτικής σκέψης, της φαντασίας και του συναισθήματος, εργαλεία άκρως απαραίτητα για τη συγκρότηση της ολοκληρωμένης προσωπικότητας και της περεταίρω εξέλιξης των μαθητών μας σε Ευρωπαίους ενεργούς πολίτες.

Øκαι τέλος στην αλλαγή της στάσης και θεώρησης των παιδιών σε θέματα πολυπολιτισμικού σεβασμού και αλληλεγγύης.

 

Θα θέλαμε να ευχαριστούμε θερμά το Δήμο Νέστου και το Δήμο Καβάλας για τη συνδρομή και την υποστήριξή τους, καθώς και τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών μας, για το αμέριστο ενδιαφέρον, την εγκαρδιότητα, τη δεκτικότητα, τη ζεστασιά και την απεριόριστη αγάπη με την οποία αγκάλιασαν τους φιλοξενούμενους μαθητές του Ευρωπαϊκού προγράμματος.

 

Σε κλίμα συγκίνησης αποχαιρετήσαμε τους εταίρους φίλους μας, δρομολογώντας το επόμενο ραντεβού μας για τα τέλη Φλεβάρη, στη Νάπολη, όπου και θα λάβει χώρα η τελευταία, τέταρτη στη σειρά, LTTA (Learning, Teaching, Training Activities) του project.

Δελτίο Τύπου