Αποφασισμένη να χορηγήσει και φέτος το λεγόμενο «Κοινωνικό Μέρισμα» είναι η κυβέρνηση και αυτές τις μέρες οριστικοποιούνται οι λεπτομέρειες για τους δικαιούχους και την καταβολή του, που τοποθετείται περίπου μία εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα ενώ το σύστημα για τις αιτήσεις θα ανοίξει τον επόμενο μήνα.

 

Το φετινό Κοινωνικό Μέρισμα θα συμπεριληφθεί μέσα στο Πολυνομοσχέδιο που ετοίμασε η κυβέρνηση και στο οποίο εντάσσονται όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Σεπτέμβρη, προς ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων

 

Το φετινό υπερπλεόνασμα, από το οποίο θα χρηματοδοτηθεί το Κοινωνικό Μέρισμα, υπολογίζεται κοντά στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ ή για την ακρίβεια περί τα 900 εκατομμύρια ευρώ. Από το ποσό αυτό το 30% θα διατηρηθεί ως αποθεματικό ασφαλείας για το 2019, κάτι που οι θεσμοί θέτουν ως προϋπόθεση για να εγκρίνουν οποιασδήποτε άλλης μορφής δημοσιονομικές παραχωρήσεις.

 

Από τα υπόλοιπα 600 εκατ. ευρώ, τα 450 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για το Κοινωνικό Μέρισμα ενώ τα 90 εκατ. ευρώ για την καταβολή αναδρομικών στους ιατρούς του ΕΣΥ και τα 60 εκατ. ευρώ για το αυξημένο επίδομα θέρμανσης.

 

ΤΑ 2 ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ

Δύο σενάρια εξετάζονται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ως προς το πως θα κατανεμηθούν τα χρήματα: 

 

Α) διατήρηση των περσινών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων ώστε να ωφεληθεί ο ίδιος αριθμός δικαιούχων (περίπου 3,5 εκ. νοικοκυριά), αλλά αυτή τη φορά με μικρότερα ποσά. Πέρυσι το ανώτατο εισοδηματικό κριτήριο έφτανε στα 27.000 ευρώ, ενώ το περιουσιακό όριο ανερχόταν σε 180.000 ευρώ. Αν επικρατήσει αυτό το σενάριο τότε το μέρισμα θα διανεμηθεί ξανά σε 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, αλλά θα κυμαίνεται από 162 έως 900 ευρώ.

 

Β) ενίσχυση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, όπως άνεργοι και πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα, με συγκριτικά μεγαλύτερα ποσά.

 

Οι περισσότερες πηγές συντείνουν στο ότι η κυβέρνηση καταλήγει τελικά στην επιλογή να μοιράσει τα χρήματα σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες.

 

Και φέτος, για την υποβολή των αιτήσεων που αναμένεται να αρχίσουν μέσα στον επόμενο μήνα, θα χρησιμοποιηθεί η ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα που βασίστηκε σε αυτή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) και η είσοδος θα γίνεται με τους κωδικούς taxisnet.