Επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού τουλάχιστον 255 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία εργοστασίων μεταποίησης κλωστικής και φαρμακευτικής κάνναβης, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στη Βόρεια Ελλάδα και πρόκειται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2019, δημιουργώντας περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας, χωρίς να συνυπολογίζεται ο αριθμός των ωφελούμενων καλλιεργητών. Μάλιστα, οι επενδύσεις αυτές δεν αποκλείεται να αυξηθούν περαιτέρω, καθώς για κάποια από τα σχεδιαζόμενα εργοστάσια, δεν έχει οριστικοποιηθεί ο προϋπολογισμός.

 

 

Αυτά τόνισε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Διονύσης Σαρμαζανίδης, μέτοχος και διευθυντής της «Cannatec Greece», θυγατρικής του ομίλου «Golden Greece Holdings», προσθέτοντας μάλιστα χαρακτηριστικά: «ήδη έχουμε κάνει συμφωνίες με εταιρείες της Ευρώπης για τη διάθεση της παραγωγής μας. Μία από αυτές είναι με την αυτοκινητοβιομηχανία Mercedes, η οποία αποτελεί από τις πολλές εταιρείες που χρησιμοποιούν κλωστική κάνναβη για την κατασκευή μερών στα οχήματά της». 

 

 

Τον Απρίλιο ή Μάϊο του 2019, πρόκειται να βρίσκεται σε λειτουργία το εργοστάσιο μεταποίησης κλωστικής και φαρμακευτικής κάνναβης της Cannatec Greece στο Κιλκίς, σε έκταση 50 στρεμμάτων που έχει ήδη αγοραστεί, όπως επισήμανε ο κ. Σαρμαζανίδης.

Σε πρώτη φάση θα επενδυθούν 150 εκατ. ευρώ, ωστόσο το business plan αφορά στη διάθεση επιπλέον 350 εκατ. ευρώ, εντός τριετίας. 

 

 

Εργοστάσιο μεταποίησης στην Καβάλα

Πέραν, όμως, της προαναφερόμενης επένδυσης, ο κ. Σαρμαζανίδης γνωστοποίησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι άλλες τέσσερις κοινοπραξίες εταιρειών, υπό την ομπρέλα της «μητρικής» του ομίλου Golden Greece Holdings, έχουν ήδη δρομολογήσει επενδύσεις μεταποίησης φαρμακευτικής κάνναβης σε Πολύκαστρο (70 εκατ. ευρώ), Λαγκαδά (15 εκατ. ευρώ) και Βέροια (20 εκατ. ευρώ). Ταυτόχρονα, σχεδόν έτοιμο είναι και το Business plan για την επένδυση που έχει δρομολογηθεί στην Καβάλα. 

 

 

70 προϊόντα από κλωστική κάνναβη θα παράγονται στα εργοστάσια

Με δεδομένο ότι υπάρχουν καταγεγραμμένα περισσότερα από 200 προϊόντα από κλωστική κάνναβη, ο κ. Σαρμαζανίδης σημείωσε ότι «σε πρώτη φάση εμείς θα έχουμε 70 κωδικούς στα πεδία των μεταξύ άλλων, τροφίμων, κατασκευών και μερών για οχήματα».

 

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ήδη διαθέτουμε Business plan, βάσει του οποίου σε τρεις μήνες θα έχουμε χαρτί από ελληνική κλωστική κάνναβη» και σημείωσε «την ποσότητα χαρτιού που δίνει το ένα στρέμμα καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης σε ένα μήνα, την παίρνουμε από τέσσερα στρέμματα δενδροκαλλιέργειας, με τα δέντρα να θέλουν 40 χρόνια για να αναπτυχθούν. Καταλαβαίνετε ότι πετυχαίνουμε μείωση του κόστους χαρτιού κατά 70% τουλάχιστον;», ρώτησε ο ίδιος.

 

Γεγονός η πρώτη συγκομιδή βιομηχανικής κάνναβης

Στο μεταξύ, η πρώτη συγκομιδή βιομηχανικής κάνναβης είναι πλέον γεγονός στην Ημαθία, με την περιοχή να ενδείκνυται για την καλλιέργεια, μιας και έχει το καλύτερο μικροκλίμα. Ο γεωπόνος της εταιρείας Cannatec Greece, Αντώνης Τσιπιτσούδης υπογράμμισε ότι η καλλιέργεια δεν είναι απαιτητική, απλά τον πρώτο καιρό θέλει αρκετό νερό. Η συγκομιδή γίνεται σε τρεις μήνες. Μόλις αλωνιστεί συγκεντρώνεται ο σπόρος απευθείας ενώ το υπόλοιπο του φυτού μένει στο χωράφι για λίπανση. Ο σπόρος αποξηραίνεται, δηλαδή στεγνώνει για τέσσερις ημέρες και προχωρά η ψυχρή έκθλιψη. Το λάδι είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά Ω3 και Ω6 σε ποσοστό 80% του βάρους του. Το υπόλοιπο των σπόρων και η ψίχα δίνουν αλεύρι για πίτσα, τυρί και πολλές άλλες εφαρμογές. 

 

 

Τα δείγματα των φυτών ελέγχονται από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και η κλωστική κάνναβη έχει επίπεδο της ψυχοτρόπου ουσίας σε ποσοστό μικρότερο του 0,2%, διαφορετικά από επιτροπή καταστρέφεται. Η στρεμματική παραγωγή υπολογίζεται σε 30-150 κιλά/στρέμμα και η τιμή αγοράς των σπόρων από την εταιρεία είναι 220 ευρώ/ στρέμμα και για παραγωγή πάνω από 120 κιλά είναι επιπλέον 3 ευρώ.

 

 

Μεταξύ άλλων τονίζεται ότι έχει επιλεγεί η ποικιλία Finola, η οποία φτάνει το ένα μισό μέτρο και επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

 

Επισημαίνεται ότι με τη συλλογή εντός τριμήνου του άνθους, θα ακολουθήσει η διαδικασία ελαιοποίησης CBD, η γνωστή κανναβιδιόλη, η οποία έχει ισχυρές θεραπευτικές ενδείξεις σε σειρά ασθενειών: Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον, σκλήρυνση κατά πλάκας, νόσος του Huntigton, υποψία, ψύχωση, άγχος, κατάθλιψη καρκίνος ναυτία ρευματική αρθρίτιδα φλεγμονή του εντέρου και νόσος του Crohn καρδιακές επιπλοκές και επιπλοκές του διαβήτη. Τα σπόρια του φυτού θα γίνουν κανναβέλαιο πλούσιο σε Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα. 

 

 

Τα στελέχη του φυτού θα γίνουν χαρτί μέρος τους θα πουληθεί σε αυτοκίνητο βιομηχανίες, οι οποίες το χρησιμοποιούν ως κατασκευαστικό υλικό σε αυτοκίνητα και ίσως τούβλα ένα νέο δομικό υλικό, με απεριόριστα πλεονεκτήματα. 

ΑΠΕ- ΜΠΕ