γράφει ο

Νίκος Χατζηγιοβανάκης

 

Μπορεί η πρεμιέρα του 61ου Φεστιβάλ Φιλίππων να αναβλήθηκε λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων το Σάββατο 7 Ιουνίου 2018 όμως διοργανωτές αλλά και εθελοντές ήταν στις "επάλξεις" για κάθε ενδεχόμενο.

 

Εθελοντής & εθελοντισμός δύο έννοιες τόσο σημαντικές αλλά και τόσο παρεξηγημένες.

 

Τι είναι ο εθελοντισμός;

Σε γενικές γραμμές, ο όρος εθελοντισμός  αναφέρεται στην ηθελημένη παροχή υπηρεσιών χωρίς το κίνητρο της υλικής ανταμοιβής, προς όφελος της κοινωνίας. Ο εθελοντισμός δεν είναι υποχρεωτικός, δηλαδή στηρίζεται στην αυτόβουλη συμμετοχή του ενεργού πολίτη. Όμως, εθελοντής χαρακτηρίζεται και εκείνος που συνεισφέρει υλικά αγαθά σε καταστάσεις που αυτά θεωρούνται αναγκαία για την κάλυψη ανθρωπίνων αναγκών, χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα. Στόχος ενός εθελοντή είναι η βελτίωση των κοινωνικών, οικονομικών, περιβαλλοντικών, αθλητικών, εκπαιδευτικών και άλλων θεμελιωδών αναγκών μίας κοινωνίας. 

 

Σημαντικό ρόλο στο Φεστιβάλ Φιλίππων διαδραματίζουν τα τελευταία χρόνια οι εθελοντές οι οποίοι βοηθούν στην ομαλή διεξαγωγή των εκδηλώσεων. Είναι εκεί κάθε καλοκαίρι, με τα μπλουζάκια και τα καρτελάκια τους. Βοηθούν το κοινό στην προσέλευση. Παράλληλα, όμως, έχουν και τον "άχαρο'' ρόλο του "φύλακα" της τήρησης των κανόνων λειτουργίας ενός αρχαίου θεάτρου και παράλληλα του "φύλακα" της διατήρησης του αρχαίου πολιτισμού. Οι εθελοντές είναι αυτοί που προσέχουν σχολαστικά να μην περάσουν εντός του χώρου τρόφιμα, ποτά και τσιγάρα είναι όμως και αυτοί που θα μείνουν εκεί μέχρι η αυλαία να κλείσει, τα φώτα να σβήσουν και οι τελευταίοι να αποχωρήσουν από τις κερκίδες του θεάτρου.

 

Ζητήσαμε λοιπόν από εθελοντές να μας πουν την άποψή τους για την εμπειρία που βιώνουν τα τελευταία χρόνια.

 

Ο Kώστας Κοσμίδης εθελοντής στο Φεστιβάλ Φιλίππων τα τελευταία 6 χρόνια δήλωσε:

"Ο εθελοντισμός είναι τρόπος ζωής... Πριν βιαστεί κάποιος να πει ότι υπερβάλλω στην προσπάθεια να φανώ "ρομαντικός", θα ήθελα να μάθει την ιστορία μου. Το 2012 στο 55ο Φεστιβάλ Φιλίππων (και Θάσου τότε) έγινε η πρώτη προσπάθεια να επανδρωθεί το φεστιβάλ με εθελοντές. Όταν λοιπόν πριν 6 χρόνια έκανα αίτηση, την έκανα για τον ίδιο λόγο που την κάνει η πλειοψηφία. Να βλέπω τσάμπα θέατρο και να γνωρίσω κάποιους διάσημους ηθοποιούς. Αυτό που ακολούθησε δεν μπορούσα ούτε να το φανταστώ. Έκανα δημιουργικά ταξίδια σαν εθελοντής, ασχολήθηκα και με άλλες εθελοντικές πρωτοβουλίες, γνώρισα ανθρώπους, πολιτισμούς και φίλους. Ναι, είδα καλό θέατρο. Ναι, γνώρισα κάποιους ηθοποιούς. Αν όμως με ρωτήσει κάποιος τι έχω αποκομίσει;;; Δεν θα του πω αυτό... Πολλές φορές με ρωτάνε: "Γιατί δουλεύεις χωρίς να πληρώνεσαι;" Μα "πληρώνομαι". Πληρώνομαι σε ανθρώπινες σχέσεις, σε εμπειρίες, σε ευκαιρίες... Το χρήμα μου δεν μπορείς να το μετρήσεις. Το χρήμα μου όμως δεν ξοδεύεται. Θα το κουβαλάω για πάντα μαζί μου."

 

Η Κατερίνα Μαραγκού εθελοντής στο Φεστιβάλ Φιλίππων τα τελευταία 2 χρόνια δήλωσε:

"H αίτηση για το φεστιβάλ των εθελοντών έπεσε τυχαία στο μάτι μου και ως άνθρωπος που λατρεύει το θέατρο, δε μπορούσα να σκεφτώ καλύτερο τρόπο να αξιοποιήσω το καλοκαίρι μου, από το να «υπηρετήσω» το θέατρο με την ευκαιρία που μου δινόταν. Έγινα δεκτή και μπήκα κι εγώ σε αυτή τη πολύ μεγάλη ομάδα, με τον εντυπωσιακό αριθμό εθελοντών. Αυτό που συνειδητοποίησα είναι ότι πρόκειται για έναν ιερό θεσμό, στον οποίο συμμετέχουν μικρά αριστουργήματα και αξιόλογες παραστάσεις, κάτι το οποίο θεωρώ ότι λείπει από τη χειμερινή σεζόν στη πόλη της Καβάλας, και όποιος γνωρίζει έστω και λίγο από θέατρο, το αντιλαμβάνεται χωρίς καμία δυσκολία. Προσωπικά, μέσα από το περιεχόμενο που έχω δει μέχρι τώρα στο φεστιβάλ Φιλίππων, κατάλαβα ότι τα μικρά και καμιά φορά «αθόρυβα» έργα των εκάστοτε καλλιτεχνών είναι αυτά που δίνουν ουσία στο Φεστιβάλ και όχι οι δουλειές του ενός μήνα, που στηρίζουν εξ’ ολοκλήρου την επιτυχία τους στα ηχηρά ονόματα των ηθοποιών. Σημαντικό και εκμεταλλεύσιμο για τη ζωή μάθημα. Όσον αφορά καθαρά το κομμάτι των εθελοντών, προς μεγάλη μου έκπληξη είδα πόση αφοσίωση και πόσο πάθος επιδεικνύουν οι ίδιοι για αυτό που κάνουν. Περίμενα πολύ «χαλαρά» πράγματα και χάρηκα πραγματικά όταν είδα, ότι αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά τη δουλειά που τους έχει ανατεθεί. Αυτό το πνεύμα με έκανε να θέλω ειλικρινά να δίνω μεγάλο κομμάτι του εαυτού μου, γιατί έβλεπα ότι είχε αντίκτυπο, ότι ήταν σημαντική βοήθεια. Είμαι μόνο ένα χρόνο στο Φεστιβάλ και τώρα διανύω τον δεύτερο, αλλά είναι τόσο έντονο το αίσθημα της ευθύνης και της σπουδαιότητας αυτού που κάνω που έχει περάσει στο μυαλό μου σαν κάτι που για κανένα λόγο δε θα ήθελα να χάσω. Θέλει θάρρος και θράσος, κατά κάποιο τρόπο, να είσαι εθελοντής γιατί υπερασπίζεσαι το έργο σου, το οποίο κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει ότι είναι ανιδιοτελές, το υπερασπίζεσαι απέναντι σε στενά μυαλά και λες «Εγώ εδώ υπηρετώ την τέχνη και μια βαθιά ιδεολογία κι όχι το χρήμα. Κι είμαι περήφανος για αυτό!» Καλή αρχή εθελοντές! "

 

Ο Μάκης Μουρουζίδης εθελοντής στο Φεστιβάλ Φιλίππων τα τελευταία 5 χρόνια δήλωσε:

"Φεστιβάλ Φιλίππων, ένας θεσμός "σταθμός" για την πολιτιστική αναβάθμιση της Καβάλας. Ένας θεσμός ο οποίος στηρίζεται κατά ένα μεγάλο βαθμό στους εθελοντές, ένας από τους οποίους έιμαι και εγώ. Κατά τη γνώμη μου λοιπόν να προσέχεις μια τέτοια διοργάνωση είναι λειτούργημα. Προσωπικά, συμμετέχω ως εθελοντής στο φεστιβάλ από το 2014 μέχρι και σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, το πόστο μου είναι στην πόρτα, όπου οι αρμοδιότητες είναι να απαγορεύουμε ποτά, τρόφιμα και τσιγάρα εντός του αρχαίου θεάτρου. Ουσιαστικά, είμαστε στην υποδοχή των θεατών. Είμαστε οι πρώτοι που θα τα "ακούσουμε" για την οποιαδήποτε καθυστέρηση στην διεξαγωγή μιας παράστασης. Εν κατακλείδει, το κάθε πόστο είναι καθοριστικό και έχει τη σημασία του: από το πάρκινγκ μέχρι τα καμαρίνια, επομένως πέρα ως πέρα στον αρχαίο χώρο, σε όλο το μήκος του."