Η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση για την Εθνική Επέτειο της Βουλγαρίας που έγινε το βράδυ της Τρίτης 3 Μαρτίου του 2015, στην αίθουσα Αριστοτέλης του Μακεδονίας Παλλάς, παρουσία του Βούλγαρου πρέσβη Vassil Valchev και της προξένου και υφυπουργού Άμυνας της Βουλγαρίας Desilava Yosifina.
Η κ. Κόλλια-Τσαρουχά κατέδειξε τα κοινά σημεία της Ιστορίας της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, μίλησε για τις ιδιαίτερα καλές συνθήκες συνεργασίας που τα δύο έθνη έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια και ευχήθηκε οι δύο χώρες να σχεδιάσουν από κοινού και να πετύχουν την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.

Μεταξύ άλλων είπε στον χαιρετισμό της:

«Οι Έλληνες και οι Βούλγαροι μοιραζόμαστε μια σχεδόν κοινή ιστορία, γεμάτη με πολέμους, συγκρούσεις και βάσανα. Έχουμε διανύσει και οι δύο ιδιαίτερα δύσκολες περιόδους, όμως καταφέραμε να βγούμε νικητές απέναντι στις προκλήσεις της Ιστορίας. Φτιάξαμε μεγάλα και δυνατά κράτη και αποτελούμε πλέον σήμερα υπερήφανα και σημαντικά μέλη της παγκόσμιας κοινότητας των Εθνών. Οι σημερινές μας δοκιμασίες και των δύο κρατών θα αποδείξουν για μια ακόμη φορά τη βούλησή μας αλλά και  την θέληση των λαών μας , ότι  θα τα καταφέρουν, κόντρα σε όλους όσους πιθανά να αμφιβάλλουν και να μας αμφισβητούν.
Πιστεύω ότι τα δύο έθνη τα τελευταία χρόνια έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας πολλές από τις ιστορικές διαφορές που κάποτε είχαμε, και έχουμε διαμορφώσει από κοινού ιδιαίτερα καλές συνθήκες συνεργασίας και καλής γειτονίας. Ως φίλους σας τιμούμε και σας σεβόμαστε. Ως Έλληνες γνωρίζετε  ότι τιμούμε και το λόγο μας και τους φίλους μας.
(…)
Και για όσους δεν το γνωρίζουν , οι φίλοι μας και γείτονες μας έχουν μια παροιμία που λέει σταγόνα τη σταγόνα – έτσι δημιουργείται μια ολόκληρη λίμνη. Ας προσθέσουμε όλοι μας από μια σταγόνα, σήμερα αλλά και όλοι oι  άλλοι που θα ακολουθήσουν,  για να δημιουργηθεί μια μεγάλη λίμνη φιλίας και συνεργασίας, που θα ενώνει τους λαούς μας»