Εκδήλωση παρουσίασης μέτρων για την καλύτερη διαχείριση απορριμμάτων στο Δήμο Καβάλας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 24 Μαϊου 2018 στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας "Βασίλης Βασιλικός".

 

Τα μέτρα αυτά πρόκειται να εφαρμοστούν από δημόσιους φορείς, οργανισμούς κοινής ωφέλειας και επαγγελματίες στους χώρους της εστίασης και των τουριστικών καταλυμάτων στο Δήμο Καβάλας.

 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης υπογράφηκε εθελοντικό σύμφωνο συνεργασίας για την υλοποίηση μέτρων διαχείρισης απορριμμάτων.

 

Το έργο UrBAN-WASTE, το οποίο διανύει τον τρίτο και τελευταίο χρόνο υλοποίησής του, αποτελεί ένα σημαντικό έργο μέσα από το οποίο 11 τουριστικές πόλεις της Ευρώπης όπως η Κοπενγχάγη, η Λισαβόνα, η Τενερίφη, η Λευκωσία, η Φλωρεντία, η Καβάλα κ.α. σχεδίασαν και ανέπτυξαν σε συνεργασία με άλλους 17 εταίρους από όλη την Ευρώπη στρατηγικές και μέτρα με σκοπό τη μείωση των απορριμμάτων που προκύπτουν λόγω του τουρισμού.

 

Οπως είπαν οι ομιλητές, είναι γεγονός, ότι σε σύγκριση με τις υπόλοιπες πόλεις, οι τουριστικές πόλεις έχουν να αντιμετωπίσουν επιπλέον προκλήσεις σχετικά με την αντιμετώπιση και τη διαχείριση των απορριμμάτων λόγω των γεωγραφικών και κλιματικών συνθηκών, την εποχικότητα της τουριστικής ροής, τις ιδιαιτερότητες της τουριστικής βιομηχανίας και των τουριστών ως παραγωγών απορριμμάτων.

 

Ο δήμαρχος Δράμας και πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ είπε: "Η ΔΙΑΑΜΑΘ, η οποία αποτελεί έναν από τους δύο Έλληνες εταίρους του εταιρικού σχήματος , έχει συμβάλει σημαντικά στη ρεαλιστική αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης για την πόλη της Καβάλας, η οποία συμμετέχει ως πιλοτική πόλη, καθώς και στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την υλοποίηση στοχευμένων στρατηγικών. Στο πλαίσιο μιας πολύ στενής συνεργασίας η οποία αναπτύχθηκε το τελευταίο διάστημα τόσο με δημόσιους όσο και με ιδιωτικούς φορείς της πόλης, όπως είναι ο Δήμος Καβάλας, η Δημωφέλεια, ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας, οι επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης αλλά και οι επαγγελματίες των ξενοδοχειακών καταλυμάτων, συν – αναπτύξαμε και εφαρμόζουμε μέτρα για τη μείωση των απορριμμάτων. Σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να υπογράψουμε με τους φορείς που συμμετέχουν στην εφαρμογή των μέτρων σύμφωνο συνεργασίας το οποίο σηματοδοτεί και την έναρξη της υλοποίησής τους."

 

Η εκδήλωση υποστηρίζεται από το Δήμο Καβάλας, τη Δημωφέλεια και τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε.) και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου URBAN WASTE του προγράμματος ΗORIZON 2020 της Ε.Ε.

 

Η εκδήλωση υποστηρίζεται από το έργο Urban Waste το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Ορίζοντας 2020».