Αποδείξεις ότι η Θάσος πρέπει να υπαχθεί στις μη δορυάλωτες περιοχές παρουσιάστηκαν κατά την εκδήλωση της Θασιακής Ένωσης Καβάλας για την ανάλυση του 19ου τόμου με τα πρακτικά της ημερίδας για τα εμπράγματα δικαιώματα των Θασίων.

 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Πνευματική Εστία της Μητρόπολης Φ.Ν.Θ. το απόγευμα της Τετάρτης. Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στον Μακαριστό Μητροπολίτη Φ.Ν.Θ. Προκόπιο. Την παρουσίαση προλόγισαν, ο Μητροπολίτης Φ.Ν.Θ. Στέφανος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας Γιώργος Γραμμένος. Παρόντες ήταν επίσης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Αλέξανδρος Ιωσηφίδης και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας.

 

Στην ημερίδα που διοργανώθηκε το 2017 για τα εμπράγματα δικαιώματα των Θασίων συμμετείχαν πέντε δικαστές, δύο ιστορικοί και δύο δικηγόροι.

 

Όπως τονίζεται στον τόμο, οι προσπάθειες ώστε η Θάσος να υπαχθεί στις μη δορυάλωτες περιοχές δεν ευοδώθηκε λόγω της άγνοιας της δασικής υπηρεσίας. Παράλληλα, στο βιβλίο γίνεται εκτενής αναφορά σε παραβατικές συμπεριφορές οργάνων της δασικής υπηρεσίας, που απειλούν ιδιώτες με αυτόφωρο, αν και υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, με τον ισχυρισμό ότι όσα χωράφια χαρακτηρίστηκαν πράσινα, παραμένουν, "εσαεί" πράσινα.