Η εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν το πρωί της Δευτέρας οι βουλευτές Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Εμμανουηλίδης και Κώστας Μορφίδης με τον Δ/ντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, Κώστα Μπαντίκο.

Η επίσκεψη των βουλευτών στα Γραφεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας πραγματοποιείται λίγο καιρό μετά την ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Εκπαίδευση (συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής).

Σκοπός της συνάντησης ήταν  να πληροφορηθούν οι βουλευτές, επίσημα από τον Διευθυντή Εκπ/σης, αν η Καβάλα είναι έτοιμη να εφαρμόσει τη Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Εκπαίδευση την επόμενη σχολική χρονιά, η οποία εντάσσεται στα πλαίσια της αντίληψης  του 14χρονου υποχρεωτικού δημόσιου και δωρεάν  σχολείου.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, η εφαρμογή του νόμου θα γίνει σταδιακά κατά δήμους από το σχολικό έτος 2018-2019, με ορίζοντα καθολικής εφαρμογής του την τριετία. Οι δήμοι που θα υποδεχθούν από την επόμενη σχολική χρονιά τα τετράχρονα νήπια, θα οριστούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Παιδείας και Οικονομικών.

 

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση θα εκδοθεί ύστερα από εισήγηση των οικείων Περιφερειακών Δ/ντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης και μετά από τη γνώμη τριμερούς Επιτροπής που θα αποτελείται από τους οικείους Δ/ντές Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης, ως προέδρους, τους οικείους Δημάρχους και τους Προέδρους των οικείων Συλλόγων Εκ/κών Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης, ως μέλη.

 

Ο Δ/ντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η Καβάλα εμφανίστηκε αισιόδοξος σημειώνοντας πως θα συνεχίσει να καταβάλει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να βρεθούν τελικά οι αίθουσες που απαιτούνται για να υποδεχθούν από την επόμενη σχολική χρονιά τα προνήπια στα δημόσια νηπιαγωγεία.

 

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τόνισαν ότι: “H θεσμοθέτηση και η εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Εκπαίδευσης των παιδιών ηλικίας 4-6 ετών στο δημόσιο νηπιαγωγείο είναι αποτέλεσμα πολιτικής επιλογής” και “η δημόσια εκπαίδευση είναι μορφωτικό δικαίωμα όλων των παιδιών, είναι το όπλο της κοινωνίας κατά των ανισοτήτων και των αποκλεισμών”, Επίσης δήλωσαν  ότι θα συμβάλουν με κάθε τρόπο ώστε να εξασφαλιστούν ποιοτικές συνθήκες ένταξης και φοίτησης των νηπίων στα νηπιαγωγεία του νομού μας.