Την άσκηση του Λόχου Επιφυλακής Θάσου παρακολούθησε το πρωί της Τρίτης 14 Μαρτίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος ο οποίος έφτασε λίγο μετά τις 10 στο νησί με ένα ελικόπτερο Χιούι. Ο κ. Καμμένος συνοδευόταν από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη και από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής. Τον συντονισμό στην άσκηση είχε κλιμάκιο του 3ου Σώματος Στρατού με επικεφαλής τον διοικητή και αντιστράτηγο, Δημήτρη Μπίκο.

 

 

 

Μιλώντας στους 54 εθνοφύλακες από τη Θάσο αμέσως μετά την ολοκλήρωση της άσκησης ο κ. Καμμένος είπε:

 

«Εθνοφύλακες,

 

Είμαστε σήμερα εδώ με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού και τον Διοικητή του Γ’ Σώματος Στρατού και είμαστε υπερήφανοι που για πρώτη φορά διεξάγεται αυτή η άσκηση εδώ στη Θάσο. Παρότι ειδοποιηθήκατε προ ολίγων ωρών, συγκροτηθήκατε άμεσα και χωρίς ιδιαίτερη εκπαίδευση αποδείξατε ότι οι Εθνοφύλακες είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τους βωμούς και τις εστίες μας. Είναι η κύρια δύναμη αποτροπής μαζί με τον τακτικό στρατό.

 

Είμαστε σήμερα εδώ, με τους Αρχηγούς σας, γιατί το έτος 2017 έχει κηρυχτεί Έτος Εθνοφυλακής. Από εδώ και πέρα, η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία, θα σας δώσουμε όλες τις δυνατότητες που οφείλουμε να σας δώσουμε, προκειμένου να εκπαιδεύεστε όσο συχνά θέλετε.

 

Στις επόμενες μέρες, η Θάσος θα αποκτήσει δικό της Πεδίο Βολής όπου θα μπορείτε να εκπαιδεύεστε σε εβδομαδιαία βάση. Θα σας διαθέσουμε ό,τι μέσο χρειάζεστε και παράλληλα θα φροντίσουμε να γίνονται συχνά ασκήσεις σαν τη σημερινή με τμήματα των Ειδικών μας Δυνάμεων που θα έρχονται επ’ αυτού στο νησί και θα είμαστε και εμείς παρόντες.

 

Θα είμαστε παρόντες, γιατί η πατρίδα μας, μια χώρα ειρηνική, που επιθυμεί την ειρήνη και κάνει τα πάντα για να τη διασφαλίσει, πρέπει να είναι έτοιμη να αποτρέψει οποιαδήποτε απειλή.

 

Ο Στρατός, η Αεροπορία, το Ναυτικό, οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, με υψηλό επαγγελματισμό και υψηλότατο ηθικό είναι έτοιμες να αντισταθούν σε οποιαδήποτε πρόκληση.

 

Ένας λαός, αν δεν είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να συνδράμει τις Ένοπλες Δυνάμεις, για να υπερασπιστεί τα πάτρια εδάφη και δεν έχει το ηθικό που εσείς επιδείξατε σήμερα δεν μπορεί να αποτρέψει απειλή. Για αυτό είμαστε εδώ, προκειμένου να σας συγχαρούμε, αλλά και να σας ακούσουμε. Να κάνουμε αυτό που πρέπει, από εδώ και πέρα, για να σας παρέχουμε αυτά που οφείλουμε.

 

Είμαστε υπερήφανοι για εσάς, όπως είναι υπερήφανος και όλος ο ελληνικός λαός. Θερμά συγχαρητήρια από όλους μας.

 

Εδώ, από τη Θάσο - που θα ερχόμαστε πιο συχνά - στέλνουμε ένα μήνυμα σε όλους όσοι σκεφτούν να αμφισβητήσουν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Σε αυτόν εδώ τον τόπο δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να πατήσει κανείς. Υπερασπιζόμαστε τις σημαίες, τα νησιά μας, την κύρια χώρα, τις βραχονησίδες μας, μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματος μας όπως ορκιστήκαμε.

 

Όταν ο λαός και ο στρατός είναι ενωμένοι, κανείς δεν μπορεί να τους αμφισβητήσει.