Λένε πως ο καβουρμάς αποτελεί έναν από τους αρχαιότερους τρόπους συντήρησης των φαγητών. Τα κρέατα βράζουν μέσα στο ζουμί τους μέχρι να μαλακώσουν πολύ με δάφορα μπαχαρικά και το αλάτι είναι το μοναδικό συντηρητικό τους.

 

Αυτή είναι η παραδοσιακή συνταγή του Παγγαίου Σερρών που ακολουθεί σχολαστικά ο Γρηγόρης Μπουντάς, που παράγει και τυποποιεί τον Καβουρμά Παγγαίου.

 

Από οικογένεια παραδοσιακών κτηνοτρόφων, δημιούργησε το 1998 και ένα κατάστημα πώλησης των φρέσκων κρεάτων. Σήμερα, μετά από 12 χρόνια, τα προϊόντα πλύθηναν και το παρασκευαστήριο εκσυγχρονίστηκε σε ποιότητα και ασφάλεια (ISO 22000).

 

Η τοπική συνταγή του καβουρμά αποτελεί το πιο ονομαστό προϊόν του αλλά διαθέτει και λουκάνικα και άλλα παραδοσιακά προϊόντα κρέατος. Η οικοτεχνία βρίσκεται στο Ροδολίβο Σερρών, στους πρόποδες του Παγγαίου όρους. Εμείς δοκιμάσαμε τον σπιτικό παραδοσιακό καβουρμά Παγγαίου στο φεστιβάλ Ελλάδα, Γιορτή-Γεύσεις Άνοιξη 2014 στην Τεχνόπολη και η γεύση του εντυπώθηκε στη μνήμη μας.

 

Τον γευτήκαμε σκέτο, με τσίπουρο, αλλά ταιριάζει και σε γίγαντες πλακί, μέσα σε σάντουιτς με ζυμωτό ψωμί και, βέβαια, φτιάχνει μια ασύγκριτη ομελέτα…

 

(Το Παγγαίο, Ροδολίβος Σερρών τηλ. 23240 71818, επικοινωνήστε για την προμήθειά του)

 

Πηγή: Αθηνόραμα