

Η φωτογραφία είναι τον Μάρτιο του 1935, στη διάρκεια του αποτυχημένου Βενιζελικού κινήματος με επίκεντρο την Καβάλα. Διακρίνεται το κτίριο, όπως και ένα άλλο σχεδόν όμοιο του, το οποίο κατεδαφίστηκε στην δεκαετία του 1970. Στην ίδια φωτογραφία το θρυλικό θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ έξω από το Λιμάνι της Καβάλας.
Βλέποντας την πρόοδο των εργασιών σε ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια στην Καβάλα, στην οδό 7ης Μεραρχίας, την “οικία Δημάρχου Μπαλάνου”, το οποίο αποκτά αργά αλλά μεθοδικά την αρχική του μορφή γράφω για ένα άλλο κτίριο εξίσου εντυπωσιακό που καταρρέει, στην ίδια περιοχή, στην οδό Κομνηνών.
Πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια της πόλης το μέγαρο “Ραούλ” στην "καρδιά" της παλαιότερης συνοικίας της πόλης μας , του Αγίου Ιωάννου.
Είναι ένα εντυπωσιακό αρχοντικό, ιδιαίτερα ψηλό για την εποχή που κατασκευάστηκε, που δυστυχώς σήμερα είναι “πνιγμένο” μέσα σε πολυώροφες πολυκατοικίες και δεν μπορεί να αναδείξει τη χαμένη του αίγλη.
Στην μεταπολεμική Καβάλα το αρχοντικό αυτό ήταν επιταγμένο από τον Ελληνικό Στρατό. Στο ισόγειο λειτουργούσαν οι υπηρεσίες του στρατού, στους επάνω ορόφους κατοικούσε ο εκάστοτε ταξίαρχος της VII Μεραρχίας Πεζικού, που είχε έδρα τότε την Καβάλα και στον τελευταίο εγκαταστάθηκε ο Ραδιοφωνικός σταθμός, που αρχικά είχε δημιουργηθεί στα υπόγεια του Σώματος Στρατού στην οδό Κωνσταντινίδη Ποιητή.
Από τον τρίτο όροφο του Μεγάρου Ραούλ πέρασαν όλοι οι μεγάλοι ηθοποιοί, που επισκέπτονταν την εποχή εκείνη την Καβάλα. Παρουσίαζαν δε θεατρικά έργα στο ραδιόφωνο.
Επίσης, γνωστοί τραγουδιστές και συνθέτες, όταν πραγματοποιούσαν επισκέψεις την Καβάλα, πήγαιναν και στο σταθμό για συνεντεύξεις, αλλά και για να συμμετάσχουν σε διάφορα ζωντανά προγράμματα.
Για την καλύτερη μόνωση του εκφωνητηρίου είχαν βάλει στρατιωτικές κουβέρτες στους τοίχους, που ήταν σκεπασμένες με ένα πράσινο πανί για να μη φαίνονται. Ο Στρατιωτικός Σταθμό είχε αποκτήσει δυο πικάπ και ένα μαγνητόφωνο, ενώ από το 1958 απέκτησε και έναν πομπό μεσαίας ισχύος 1KW.
Στο Μέγαρο Ραούλ ο ραδιοφωνικός Σταθμός έμεινε μέχρι το 1958. Το "Μέγαρο Ραούλ" χτίστηκε από τον καπνέμπορο Χριστόδουλο Ραούλ Χριστοδουλίδη το 1926-28. Σήμερα το κτίριο αν και "διατηρητέο " είναι παραδομένο στον χρόνο και στην φθορά. Το αλεξικέραυνο στην οροφή του έχει γείρει και η διέλευση από πέριξ του κτιρίου έχει αποκλειστεί. Μαθαίνω ότι στο διαδίκτυο και σε σελίδες αγοροπωλησιών πωλείται.. το κτίριο αυτό.
Ο Ηλίας Τσαούσης με πληροφόρησε ότι στην οροφή του κτιρίου υπήρχε μια δεξαμενή νερού και φυσικά το εντυπωσιακό αλεξικέραυνο.
(κείμενο Κώστας Παπακοσμάς)

